“Erdoğan Boyun Eğmez, Türkiye İle İlişkiler Bundan Sonra Çok Endişe Verici”
"Türkiye Cumhurbaşkanı ve Parlamentonun pozisyonunun özellikle Yunan-Türk ilişkilerine karşı sert, boyun eğmez ve son derece saldırgan olması bekleniyor ve bunun sonucunda iki ülke ilişkilerinde yeni ve uzun süreli bir gerilim dönemi bekliyoruz."
Yunan basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden galip çıkması sonucu Yunanistan ile ilişkilerin bundan sonra çok endişe verici olarak değerlendiriyor.
Bir gazete haberinde şu değerlendirilmeyi yapıyor:
“Suriye’deki gelişmeler, Esad’ın Arap ülkeleri tarafından kabul edilmesi ve ülkesinin yeniden “Arap Birliği”ne dahil edilmesi, Erdoğan’ın seçim öncesi Türkiye’de yaşayan milyonlarca Suriyeli göçmenin ülkelerine geri gönderilmesi için yaptığı açıklamalarla bağlantılı olarak, Yunanistan ve AB’nin önümüzdeki aylarda yeni bir büyük göç akımıyla karşı karşıya kalmasını bekliyoruz.
Erdoğan, göçmenlerin kendi topraklarından AB’ye geçmesini engellemesi karşılığında Ankara’ya 6 milyar euro veren Brüksel ile 2016 anlaşmasının, ülkesinin kötü durumdaki ekonomisini rahatlatmak amacıyla AB ile yeniden müzakere edilebileceğini düşüneceğinden, bu gelişme oldukça muhtemel olarak öne çıkıyor.
14 Mayıs’ta yapılan Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Milliyetçi partiler %25’ten fazla oy aldığından, Türk-Yunan toplumundaki durum Türkiye seçimlerinden sonra çok endişe verici olacağı unutulmamalı.
Spesifik olarak, Erdoğan’ın hükümet ortağı olan Bozkurtlar partisi MHP (%10,4), Kılıçlaroğlu’nun ortağı “Dişi Kurt Akşener” in İYİ Partisi (%9,9) ve Milliyetçi Sinan Oğan’ın Milletvekili seçimlerinde aldığı yüzdeleri toplarsak bu sonuç çıkıyor.
Kolektif olarak Milliyetçi partiler %25,58’lik bir orana sahipler, bu da temelde her dört Türk seçmenden birinin aşırı Milliyetçi olduğu anlamına geliyor.
Yunanistan için kötü olan Bahçeli’nin bozkurtlarının MHP’si, Akşener’in İYİ partisi, sırasıyla Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun önemli ortaklarıdır.
Bunları takiben, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Parlamentonun pozisyonunun özellikle Yunan-Türk ilişkilerine karşı sert, boyun eğmez ve son derece saldırgan olması bekleniyor ve bunun sonucunda iki ülke ilişkilerinde yeni ve uzun süreli bir gerilim dönemi bekliyoruz.
1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutlamak için Türklerin Milliyetçi vizyonlarıyla birleşen bu durum, Ege’de Yunanistan ile silahlı bir çatışmaya bile yol açabilir.
Bu yukarıdakiler, zayıf Türk ekonomisi ve Erdoğan’ın ve genel olarak Türklerin, öncelikle Yunanistan pahasına Türkiye’nin iç krizlerini dışsallaştırma eğilimi nedeniyle özel bir ivme kazanıyor.”