Yunanistan Haber

“Ege’de Kaza Riski Artıyor”

"Türk provokasyonunun net bir şekilde arttığının gözlemlendiği son dönemde, Yunan savaş uçaklarının "çıkışları" sürekli hale gelmiş ve adalarda Muharebe Filolarının yanı sıra, Ankara'nın Ege'ye gönderdiği çok sayıda savaş uçaklarıyla başa çıkmak için ana üslerden uçaklar da seferber ediliyor."

Yunan basını 2023 yılının başlamasıyla da Türkiye’nin Yunanistan’a karşı saldırgan tavırlar içinde hareket ettiğini ileri süren haberler yapmaya devam ediyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Yunanlı mevkidaşı Nikos Panagiotopulos’un annesinin vefatı dolayısıyla kendisini telefonla arayıp taziye dileklerini iletmesi ve akabinde cenaze törenine çelenk göndermesinin aralarındaki buzları kırmış olabileceğini, ancak Ankara rejiminin saldırgan tavrını hız kesmeden sürdürerek Ege’de kaza riskini arttırdığını ileri sürüyor.

Haberlerde şu ifadelere yer veriliyor:

“Nikos Panagiotopoulos’un annesinin kayıp haberi Milli Savunma Bakanı ile Türk mevkidaşı arasındaki buzları kırmış olabilir, ancak Ankara rejimi saldırgan tavrını hız kesmeden sürdürerek Ege’de kaza riskini artırıyor.

“Havada savaş”

Özellikle bugün için Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Türk tarafının provokasyon riskine işaret ederek, Muharebe Filolarına çok özel talimatlar verdi. Çünkü Ankara başka bir ulusal “Nexus Ace” tatbikatı düzenlemeyi planladı.

Türk Savunma Bakanlığı, artık iyi bilinen “kolpayı” kullanarak bir erken uyarı uçağıyla (AWACS) Türk savaş uçaklarını “kontrol etmek” üzere tatbikatı bir kez daha “NATO” tatbikatı olarak adlandırmaya çalıştı.

Bildiğimiz kadarıyla, “Nexus Ace” için NOTAM tahsis edilen alan, Kuzey Ege’de, Türkiye kıyılarında bulunuyor. Aralık ortasında olduğu gibi, Türkiye tatbikatı bir Yunan tepkisini kışkırtmak ve Atina’yı NATO üyelerine ifşa etmek için kullanmayı planlıyor.

Senaryo

Ankara’nın planı artık biliniyor. Türk Hava Kuvvetleri, müttefik AWACS’ın NOTAM alanına ulaşmasıyla Atina FIR’ına girmeye ve Yunanistan’ın ulusal hava sahasını ihlal etmeye ve hatta Yunan adaları üzerinden uçmaya çalışacak ve çok sayıda savaş uçağını havalandıracak.

Bu tatbikatlarda Türk F-16’ları uçtukları hava sahasından geri çekilmeyecek ve Yunan savaş uçaklarıyla sert it dalaşına girecek. Ve tabii ki de Türk Savunma Bakanlığı Atina’nın sözde NATO’yu “sabotaj etmeye” çalıştığını ileri sürecek ve şikayet etmesiyle birlikte bu planı kaçınılmaz olarak tüm “Nexus Aces” tatbikatlarında uygulayacak.

Devamlı gerginlik

Türkiye’nin niyeti 2023’ün ilk saatlerinden itibaren görüldü. Ankara’nın aradığı gerginliklerin göstergesi, yılın ilk üç gününde Ulusal Hava Sahası’nın 108 ihlalinin kaydedilmesi ve 2022’den itibaren hız kesmeden devam eden bir dizi provokasyonlarla görüldü.

Özellikle Pazartesi günü, Türk Hava Kuvvetleri’nin Limni – Midilli ve Sakız – Sisam arasındaki ihlaller için tüm bir F-16 Filosunu göndermesinin ardından Ege’nin gökyüzü “barut” kokuyordu. İyi bilgilendirilmiş kaynaklara göre, Yunan ve Türk uçaklarının gün batımından sonra bile on sahte it dalaşına girdiği sahne “savaş gibiydi”.

2023 yılı Yunan-Türk ilişkilerinde iyi alametlerle başlamadı ve Türk tarafının “mesajlarını” deşifre edebilenler, bundan sonraki döneme savaş retoriğinin ve sahada tırmanan provokatif eylemlerin hakim olacağını anlıyor.

Yetkili kaynaklara göre, Türkiye ile müzakereler için yazdan önce bir “pencere” açılmayacaktır, ancak Atina’nın hiçbir hayale kapılmadığına ve Türkiye’nin stratejisinin, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ne zaman yapılırsa yapılsın, kim kazanırsa kazansın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra bile dramatik bir şekilde değişmeyeceği artık açık.

Tam hazırlıklı olarak

Silahlı Kuvvetlerde yoğun bir hareketlilik var ve Kurmay Başkanlıkları tarafından verilen talimatlar, daha kısa tepki verme süreleri ve tüm olasılıklara karşı daha fazla hazırlıklı olmayı gerektiriyor.

Özellikle havadaki Türk provokasyonunun net bir şekilde arttığının gözlemlendiği son dönemde, Yunan savaş uçaklarının “çıkışları” sürekli hale gelmiş ve adalarda Muharebe Filolarının yanı sıra, Ankara’nın Ege’ye gönderdiği çok sayıda savaş uçaklarıyla başa çıkmak için ana üslerden uçaklar da seferber ediliyor.

Kara Kuvvetleri’nin Evros (Meriç) ve adalardaki birimleri de alarm halindeyken, Deniz Kuvvetleri, Filo’nun büyük bölümünün Ege’de konuşlandığı, ay ortasında başlayacak olan yılın ilk harekât eğitimine hazırlanıyor.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu