“Ege ve Doğu Akdeniz’de Dengeleri Değiştirecek”
Dosta güven, düşmana korku: UÇA, Ege ve Doğu Akdeniz'in yeni oyun değiştiricisi olacak.
Dosta güven, düşmana korku: UÇA, Ege ve Doğu Akdeniz’in yeni oyun değiştiricisi olacak.
Türk savunma sanayiinin halihazırdaki yeteneklerin birleştirilmesiyle ortaya çıkan Uçaktan Atılabilir Güdümlü Akıllı Dip Mayını UÇA, Ege ve Doğu Akdeniz de dahil olmak üzere oyun değiştirici bir etkiye sahip olacak.
Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Genel Müdürü İlhami Keleş, Uçaktan Atılabilir Güdümlü Dip Mayın UÇA Projesi’nin dünyada bir ilk olduğunu ve oyun değiştirici bir ürün olduğunu kaydetmişti.
“Bu ürün oyun değiştirici. Çok challenge (meydan okuma) bir ürün. Şöyle ki, bu ürün uzaktan daha doğrusu akıllı dip mayını konusunda uzaktan taarruzi mayınlamayla ilgili dünyada bir ilk.
Bu yönüyle çok önemli. Şöyle ki, biz hava araçlarımızı düşmanın alçak irtifa ya da orta irtifa hava savunma şemsiyesi içine sokmadan, öyle bir tehditle muhatap etmeden uzaktan bunları göndermek suretiyle 70 kilometre ila 70 mil arası bir mesafede liman çıkışlarını veya işte sığ geçişleri mayınlayabilme imkanına kavuşmuş olacağız, oluyoruz.
Aynı zamanda bunlar havada uçarken de radar tarafından algılanamayacak.
Zaten radar kesitleri Mk84 geometrisi kullanılıyor. Aynı zamanda bir de radar abzorban kaplanmış olacak. Dolayısıyla havada uçarken radar tarafından da algılanamıyor olacak. Herhangi bir hava savunma tehdidine muhatap olmadan da uçuyor olacak.
Suyun altına girdikten sonra yatacağı yere kadar olan seyrinde veya beklediği noktada bu sefer sonarlar tarafından tespit edilemiyor olacak.
Çünkü akustik abzorban kaplama yeteneği de olacak dolayısıyla çok ciddi bir tehdit oluşturacak hedef ülke Deniz Kuvvetleri için. Onun için yani hangi platformdan ne zaman atıldığı, nereye düştüğü ve şu anda nerede olduğu hep bir soru işareti olacak, bilinmeyen olacak.
Dolayısıyla bu çok ciddi bir tehdit, çok ciddi bir caydırıcılık anlamına geliyor. Onun için bu yönüyle hem çok önemli bir caydırıcılık yeteneği kazandırmış olacak hem de ciddi bir savunma enstrümanı olarak savaş sahnesindeki yani muharebe ortamındaki yerini almış olacak” dedi.
Dosta güven, düşmana korku
Pek çok bilinmeyene sahip olan UÇA, birçok eşiğin aşılmasından sonra ortaya çıktı.
MALAMAN ve Kanatlı Güdüm Kiti olmasaydı, bu eşikler aşılmamış olsaydı UÇA olmayacaktı.
Belirsizlikler ise Türkiye’nin hasımları için son derece rahatsızlık verici.
UÇA, Türkiye’ye zarar vermek isteyen ülkelerin donanmaları için kelimenin tam anlamıyla bir kabus olacak.
Aynı zamanda bu donanmaların hareketleri de kısıtlanacak.
UÇA’nın sağlayacağı en büyük caydırıcılıklardan bir tanesi ise psikolojik harp alanında olacak.
Düşman donanması sürekli bir korku içerisinde yaşayacak. Bu da düşmanın moral ve motivasyonu yerlere indirecek.
UÇA işte tüm bunları sağlayabilecek kabiliyette inovatif bir ürün.
Oldukça uzaklardan istenilen bölgeye atılıyor ve daha sonrasında hedefini avlamak için deniz yatağında bekliyor.
Üstelik tüm bunları radar ve sonara büyük ölçüde yakalanmadan gerçekleştirebiliyor.
Hem teknolojik altyapı ve birikim hem de bu konsepti yaratan akıl hepsi bir araya geldiği zaman UÇA ortaya çıktı.
Nasıl ortaya çıktı?
Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ, Koç Savunma ve TÜBİTAK SAGE tarafından kendi öz kaynaklarıyla başlatılan UÇA Projesi, MK-84 tipi genel maksat bombalarına GÖKÇE Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) ve akıllı hedef tespit ve mayın ateşleme birimi entegre edilerek, bunların taarruzi deniz mayınına dönüştürülmesini içeriyor.
Türkiye’nin başarısını kanıtlamış milli teknolojileri arasında yer alan GÖKÇE KGK ile MK serisi uçak bombaları atıldığı noktadan çok uzağa uçabilen ve hedefe hassas vuruş sağlayan sistemlere dönüşüyor.
Uçaklar ve taarruzi insansız hava araçları (TİHA), UÇA’nın aerodinamik özellikleri ve sunduğu yeteneklerle düşman deniz üssü çıkışlarını, geçiş güzergahlarını riske girmeden uzaktan taarruzi mayınlama yapabilecek.
Tamamıyla yerli ve milli imkanlarla geliştirilen UÇA, dünya literatüründe ilk uzun menzilli akıllı dip mayını olmaya aday bulunuyor.
F-16, F-4, Bayraktar AKINCI, AKSUNGUR gibi MK-84 genel maksat uçak bombası atabilen envanterdeki hava platformlarıyla taşınacak UÇA, alçak-orta irtifa hava savunma sistemlerinin menzili dışından yüksek irtifalardan, yüksek hızlarda bırakılacak, planör uçuşu ile mayınlama noktasına ilerleyecek, radar abzorban kaplama yeteneği sayesinde radara yakalanmadan hedef noktadan denize girecek.
UÇA, akustik soğurucu kaplaması sayesinde suyun içinde sonarlara yakalanmadan hedef gemiyi bekleyeceği deniz tabanına hassas olarak yerleşebilecek.
UÇA, sahip olduğu sensörlerle hedefleri akustik, manyetik, basınç izlerine göre tespit ve sınıflandırarak düşman gemilerin ve denizaltıların harekatını kısıtlayan, MALAMAN hedef tespit ve ateşleme sisteminin özelliklerine haiz etkili bir güdümlü stratejik mühimmat olarak görev yapacak.
Sualtı Akustik IFF (Dost-Düşman Tanımlama) Sistemi’ne sahip olacak mayın üzerinde, basınç, titreşim, manyetik anomali ve akustik sensörleri yer alacak.
UÇA sahip olduğu bu ileri sensör füzyonu teknolojisiyle hedef gemileri tespit edip imha etme özelliğine sahip olacak.
MALAMAN akıllı deniz dip mayını geliştirme süreçlerinde elde edilen tecrübeler ve kazanılan teknolojik birikimle farklı ihtiyaçları karşılayan fonksiyonel bir mühimmat daha geliştiriliyor. Geliştirme süreçlerinin kısa süre sonra tamamlanması ve bu yıl içinde test süreçlerine geçilmesi hedefleniyor.
UÇA’nın testlerinin bu sene içerisinde tamamlanması ve 2024’te envantere alınması hedefleniyor.
IDEF 2023 sırasında SSB ve MKE A.Ş. arasında Havadan Hassas Deniz Mayınlama (UÇA) Projesi İş Birliği Protokolü ve GRP Keysli Dip Mayını (MALAMAN) Seri Üretim İş Birliği Protokolü imzalanmıştı.