Dendias’ın Hedefi “Ateş Gücü Yüksek” Silahlı Kuvvetler
"Askerlik görev süresi yeniden düzenlenecek. Mevzuat ilk çeyrekte çıkacak. Ulusal Muhafızlar yeniden düzenlenecek, Yedekler yeniden düzenlenecek."
Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, Parlamentonun Ulusal Savunma ve Dışişleri Daimi Komitesi toplantısında Silahlı Kuvvetlerin yeni yapısının nasıl olacağını sundu.
Bakan Dendias yaptığı sunumunda özetle şunları dile getirdi:
“Donanma, Helenizm tarihinde hiç sahip olmadığı stratejik saldırı yeteneklerine kavuşacak”
“137 kışlayı kapatmak için hızla hareket etmeliyiz. 2025 yılı içinde bu acilen bitmeli. Her şehir ve stadyumun, her köy ve spor salonunu anlayışı askeri kışlalar için geçerli olamaz. Olamaz. Ordu savaşçı olmaktan çıkıyor. Aynı zamanda dron çağına da girmeliyiz. Yunan Ordusunun her birimi anti-drone kabiliyetine sahip olacak ve oluşturduğumuz 4 tip Taburdan 3’ü aynı zamanda dronla kontrol etme yeteneğine de sahip olacak.
Sadece 137 kışlanın kapanmasının nedeni, diğerlerini büyütüp 250 kışlayı daha kapatacak yatırım yapacak paramızın olmamasından dolayıdır. Aşamalı bir program hazırlandı ve ilk aşama budur, yani kışlaların yoğunluğunun arttırılması anlamına geliyor.
30’dan fazla oluşumu iptal edeceğiz, diğer oluşumları birleştireceğiz, böylece insan gücünden tasarruf edip ateş gücünü artıracağız. Yenilenmiş orduya tamamen farklı bir felsefeyle, esnek birliklerle, büyük bir bütünlükle gidiyoruz. Şu anda Evros’ta (Meriç) birim değil birimler var. Doluluk oranı %30’un altında olan birimler. Peloponissos’da (Mora Yarımadası) da %130 doluluk oranına sahip birimler var. Bu mantıklı değil. ABD’deki 800 kışladan daha fazla kışlaya sahip olmanın hiçbir anlamı yok. Acilen ilerleyeceğiz.
Dron çağına girmek zorundayız. Yunan Ordusunun her birimi anti-drone kabiliyetine sahip olacak ve oluşturduğumuz 4 tip Taburdan 3’ü aynı zamanda dronla kontrol etme yeteneğine de sahip olacak.
“Donanmaya gelince, devasa bir güçlenme olacak. Donanma, Helenizm tarihinde hiç sahip olmadığı stratejik saldırı yeteneklerine kavuşacak. Aynı zamanda Hava Savunma Alanı kabiliyetini de kazanıyor. Sadece Ege’yi savunmak için değil, gücünü yansıtabilecek.
Güç Yapısı aslında ülkenin silahlanmayla ilgili daha geniş konulardaki tercihleri ve “Gündem 2030″ çerçevesinde ilerletmek istediğimiz reformlarla da ilgilidir.
Ülke olarak karşı karşıya olduğumuz gerçek, Silahlı Kuvvetlerin, güvenlik ortamındaki genişleyen zorluklara başarılı bir şekilde yanıt vermeye devam edebilmeleri için 21. yüzyıla geçiş yapmasıdır.
Reformlar Bakanlık bağlamında, Genelkurmay Başkanlığı GEETHA bağlamında ve Silahlar bağlamında yapılıyor.
Gerçekleşen ilk reform, Yunan Savunma İnovasyon Merkezi (ELKAK) oldu. Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarını Yunanistan’daki savunma inovasyon ortamıyla buluşturuyor. İleri teknoloji savunma şirketlerinden oluşan küçük ekosistem.
İnovasyonu teşvik etme bağlamında Aralık ayı ortasında Fransız inovasyon sistemiyle ilk büyük ortak sunumu düzenliyoruz. Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecorny buraya gelecek ve birlikte iki inovasyon sisteminin iş birliğini sunacağız.
MEKO’ların modernizasyonu, denizaltıların modernizasyonu ve korvetlerin modernizasyonu, ABD ile tasarlanan yeni Constellation fırkateyni, Avrupa Birliği ile tasarlanan yeni korvet, yeni denizaltılar ana programlar arasında yer alıyor. Bütün bu programlar önümüzdeki on yıl içinde Yunan gemi inşa endüstrisine yaklaşık 6 veya 7 milyar dolar aktaracak.
Bakanlıkta var olan yaklaşım, ülkenin Silahlı Kuvvetlerine destek verebilecek bir savunma sanayii ekosistemi oluşturmaktır. Raftan satın alırız dediğimiz zihniyetten mümkün olduğu kadar uzaklaşalım”
Askerlik görev süresi yeniden düzenlenecek. Mevzuat ilk çeyrekte çıkacak. Ulusal Muhafızlar yeniden düzenlenecek, Yedekler yeniden düzenlenecek.
Bakanlık düzeyinde hem tasarruf hem de rasyonalizasyon elde etmek için, bir dizi Askeri Mahkeme, Deniz Mahkemeleri, Hava Mahkemeleri gerçek bir ihtiyaca hizmet etmediğinden, Askeri Adalet reformuna gideceğiz. Askeri Okullar için tazminatın dört katına çıkarılması, müfredatın iyileştirilmesi, bina olanaklarının iyileştirilmesi tedbirler arasında.
Eğer kariyer yolunu değiştirmezsek ve bu insanların sistem tarafından desteklenme biçimini tamamen değiştirmezsek, 10 yıl içinde personelimiz olmayacak, gerçek bu.
Hava Kuvvetleri için 200 adet 4,5 ve 5. nesil uçak tavanına ulaşacak şekilde tiplerin homojenleştirilmesi programı hazırlandı. Yani, yükseltilmiş Viper, Rafale ve F-35’leri aldığımızda.
Bu bize muazzam ölçek ekonomileri sağlayacak, insan kaynaklarını serbest bırakacak, böylece şimdiye kadar sahip olduğumuz en güçlü Hava Kuvvetlerini koruyabiliriz.
Aynı zamanda saldırı ve savunma amaçlı siber savaş yeteneklerine de girmeliyiz. Özel bağışla Siber Savaş binasını birkaç gün içinde temelini atacağız. Bakanlığın planlamasıyla 10 yılda işletme maliyetlerinden 2 milyar doların üzerinde tasarruf sağlanacak ki bu bizim için çok büyük bir rakam.
Her şeyin tam olarak reform edildiği tutarlı bir sistemimiz var ve bunun için ulusal delegasyondan destek, yardım, görüş ve gerekirse düzeltme istiyoruz.
‘Potansiyel tehdidin iki uydusu var’
İletişim konusunda reform yapılmazsa tüm bunların bir önemi kalmaz. Korumalı uydu iletişimine geçmek zorundayız. Bir Yunan uydusu olmalı. Potansiyel tehdidin zaten iki uydusu var” cümlesini kaydetti.
Bir parantez açacağım, özel bağışları Bakanlığa çekmek için büyük bir çaba sarf ettik. Geniş bütçemize rağmen büyük bir para sıkıntımız var. On yıldır Silahlı Kuvvetler yılda 2 milyar euro eksik veriyor. Bu da bakım ya da satın almalarda toplamda eksi 20 milyar euroluk bir açık yaratıyor.”
Yapılacak reformlara ilişkin genel özet ise şu şekilde ifade edildi:
Ulusal ve birim düzeyinde tek bir uçaksavar ve anti-drone kubbesinin oluşturulması.
Füze caydırıcılığının disiplinler arası yapısı,
Sadece silahlı kuvvetlerin ihtiyaçları için bir iletişim uydusunun satın alınması,
Siber uzay (Birim 1864), Elektronik bilgi (Birim 1821), Uzay uygulamaları (Birim 1912) ve İnsan kaynaklarından bilgi toplama (Birim 1947) birimlerinin oluşturulması,
Müşterek Bilgi Teknolojileri Birliği ve Bilgi Teknolojileri Direktörlüğü’nün kurulması,
Doğal Afet Yönetimi İnşaat Komutanlığı’nın kurulması.