Yunanistan Haber

Dendias: “Türkiye, Lozan Antlaşması’nın 14. Maddesi Hükümlerine Tam Olarak Uymalıdır.”

“Türkiye, Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul'daki Rum Azınlığa saygı göstermeli. Lozan Antlaşması'nın 14. Maddesi hükümlerine tam olarak uymalıdır.”

Dendias, İmrozlular Derneği’nin yeni yıl pastasının kesilmesi törenine çevrimiçi katıldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dernek yöneticilerine ve törene katılanlara hitaben yaptığı konuşmada, “Türkiye, İmroz (Gökçeada), Tenedos (Bozcaada) ve İstanbul’daki Rum Azınlığa saygı göstermeli. Lozan Antlaşması’nın 14. Maddesi hükümlerine tam olarak uymalıdır.” Dedi. Türkiye’ye önemli mesajlar gönderdi.

Bakan Dendias şu konuşmayı yaptı:

“Lozan Antlaşması’nın 14. Maddesi hükümlerine tam olarak uymalıdır.”

blank

“Sevgili arkadaşlar, sevgili soydaşlar,

İmrozlular Derneği’nin pastasının kesilmesinde bu yılki selamlamaya yönelik onursal davetiniz için çok teşekkür ederim. Size ve ailenize tüm kalbimle sağlık, mutluluk ve refah diliyorum.

On yıllardan beri, İmrozlular Derneği, birçok ailenin ata ocağına dönmesi için doğru koşulları yaratan çok yanlı bir proje sergiliyor.

Bu önemli eserle, tarihi İmrozlular Derneği, Lozan Antlaşması imzalandığında adanın sakinlerinin büyük çoğunluğunu oluşturduğunu her zaman hatırlamamız gereken İmroz Helenizminin önemli ölçüde canlanmasına katkıda bulunuyor.

Derneğin eylemleri, doğal olarak yoğun ve her yöndeki faaliyetle çerçevelenmiştir. Ançak aynı zamanda İmroz’da olanlara olan sürekli ilgi, kutsal hazretleri, ekümenik Patrik bay Bartholomeos İmroz kökenli olmasıdır.

Kuşkusuz, geçen yıl İsa’nın Kutsal Büyük Kilisesi’nin Ekümenik Tahtında 30 yıllık hizmetini tamamlayan Ekümenik Patriğin faaliyeti, İmrozlular Helenizminin daha da desteklenmesi için önemli bir garantidir.

Elbette, İmroz ve Bozcaada Metropoliti Sayın Kirillos’un, soydaşlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesine kararlı bir şekilde katkıda bulunan Muhteremleri yorulmak bilmeyen çabaları kuşkusuz bir garantidir.

Ancak son yıllarda gelişen olumlu havaya rağmen bu eylemlerin devam etmesi gerektiğini belirtmeme de müsade edin. Ve onların devamlılığını sağlamak için Türk makamları da payına düşeni yapmalıdır.

Bu fırsattan yararlanarak, Türkiye’nin nihayet İmroz, Bozcaada ve İstanbul’daki Rum Azınlığının haklarına tam olarak saygı göstermesi, Lozan Antlaşması’nı harfiyen uygulaması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Yerel özerklik ve özyönetim sisteminin kurulması ve kişilerin ve mülklerinin korunması ile ilgili olarak, gayrimüslim yerli nüfusa sağlanan garantilere ilişkin Lozan Antlaşması’nın 14. Maddesi hükümlerine tam olarak uymalıdır.

Aynı zamanda, komşu ülke, insan ve azınlıklara mensup kişilerin haklarına saygı konusunda uluslararası ve Avrupa standartlarına uymak zorundadır. Örneğin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (1625 / 27.6.2008) İmros ve Bozcaada’daki Yunan Azınlığının mülkiyet haklarına ilişkin kararı gibi.

Bayanlar ve baylar, sizi bir kez daha temin ederim ki, hem şahsen ben hem de Dışişleri Bakanlığı Birimleri, İmrozluların ortak hafızasını canlı tutmak ve İmroz Helenizminin Türk yetkililerden gördüğü adaletsizlikleri gidermek için gösterdiğiniz çabaları desteklemeye devam edeceğiz.

Bu hedefe ulaşmak için elimizden gelen her türlü imkanı kullanarak sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.

İmroz’taki soydaşlarımızın okullarına personel teminini Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde sürdüreceğiz. Sizin çabalarınız sayesinde artık okul eğitiminin üç seviyesini de kapsıyor.

Aynı şekilde, adaya yeni ailelerin yerleşmesine da yardımcı olmaya devam edeceğiz. Ve elbette her fırsatta Türkiye’nin taahhütlerini hatırlatmaya ve İmroz Helenizminde var olan adaletsizlikleri öne çıkarmaya devam edeceğiz.

Desteğimizin inkar edilemez bir örneği, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sn. Andreas Katsaniotis’in birkaç gün içinde İmroz’a yapacağı ziyarettir. Burada kendisine, sahada kapsamlı bir resim oluşturma ve soydaşlarımızın yaşam koşullarının daha da iyileştirilmesi için açılan olasılıklar hakkında görme fırsatı verilecek.

Bu düşüncelerle herkese tüm kalbimle mutlu ve başarılı bir yeni yıl diliyorum.”

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu