Dedeağaç’ta, “Mübadele” Ve Batı Trakya’nın Da Konuşulacağı Uluslararası Konferans Başlıyor
Dedeağaç’ta, "Nüfus hareketleri, 1900-1951: Dünya ve Trakya" konulu uluslararası konferans düzenleniyor.
Dedeağaç’ta bu hafta sonu, “Nüfus hareketleri, 1900-1951: Dünya ve Trakya” konulu uluslararası konferans düzenleniyor.
Dedeağaç’ta, “Nüfus hareketleri, 1900-1951: Dünya ve Trakya” konulu uluslararası konferans düzenleniyor. Konferansın programı oldukça yoğun ve zengin. Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilen “Mübadele” konusu ele alınacak ve karşılıklı yaşanan göç konuları üzerine sunumlar yapılacak.
Yunanistan Parlamentosu Vakfı Parlamenterizm ve Demokrasi Üzerine Dedeağaç Belediyesi, Trakya Etnoloji Müzesi (P2 Enstitüsü işbirliğiyle) ve Trakya Sanat ve Gelenek Vakfı ile ortaklaşa organize edilen “Nüfus hareketleri, 1900-1951: Dünya ve Trakya” (Batı) konulu uluslararası konferans 20 ve 21 Ekim 2023 tarihlerinde Dedeağaç’taki ASTIR*EGNATIA HOTEL’deki Avdira 2 konferans salonunda gerçekleştirilecek.
Konferansta, yüzyılın başından 1951 yılında BM Mülteci Sözleşmesi’nin imzalanmasına kadar dünyadaki büyük nüfus hareketleri incelenecek. Üzerinde mutabakata varılan veya varılmayan hareketleri uluslararası düzeyde belirleyen mekanizmalar incelenecek. Çeşitli bölgelere ilişkin daha spesifik çalışmalar sunulacak, konferansın ikinci gününde ise Batı Trakya üzerinde inceleme yapılacak. Amaç, göçmen ve mülteci nüfus hareketleri etrafındaki mevcut akademik diyaloğu ve araştırmayı zenginleştirmektir.
Konferansın bilimsel kurulu:
Başkan: Evanthis Chatzivasileiou, Profesör, Atina Ulusal Kapodistrian Üniversitesi / Yunanistan Parlamentosu Parlamenterizm ve Demokrasi Vakfı Genel Sekreteri.
Üyeler: Angeliki Giannakidou, Trakya Etnoloji Müzesi Başkanı,
İoanna Goulaptsi, Dedeağaç Belediyesi Özel İletişim Danışmanı,
Panagiotis Kalantzis, P2 Uygulamada İlerleme Enstitüsü Eylem Grubu Başkanı,
Konstantinos Filis, Trakya Sanat ve Gelenek Vakfı Başkanı/İcra Direktörü, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Panteion Sosyal ve Siyasal Bilimler Üniversitesi.
Türkiye’den Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Yıldırım’ın da katılacağı etkinliğin açılışı 20 Ekim Cuma günü selamlama konuşmalarıyla başlayacak. Konferansta konuşmacı olan Onur Yıldırım, “Çareler ve Kehanetler: Mehmed Emin Efendi’nin mübadele ve “Türkiye’nin Geleceği” üzerine bir konuşması olacak.
Konferansın teması zenginleştirilmiş paralel etkinliklerle 21 ve 22 Ekim tarihlerinde devam edecek.
“Kalk Canım” başlıklı sergi!… Küçük Asya Felaketini anma etkinlikleri kapsamında ᾽22 mültecilerinin görüntüleri ve müzikleri.
Açılış, 21 Ekim Cumartesi günü saat 19.00’da Dedeağaç Tarihi Müzesi’nde gerçekleştirilecek.
Maria İlios’un yazıp yönettiği “Ege’nin her iki yakasından zulüm ve nüfus değişimi Türkiye – Yunanistan, 1922 – 1924” belgeseli 22 Ekim Pazar günü saat 13.30’da Avdira 2 konferans salonunda gösterilecek. Dedeağaç ASTIR*EGNATIA oteli.