Çavuşoğlu’nun Amerika Ziyaretini Yunan Basını Nasıl Gördü
“Blinken – Çavuşoğlu görüşmesi: Şikayet ve sempati var ama taahhüt yok – Atina'nın yanıtı.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Amerika ziyaretinin Yunan basınında yankıları.
Yunan basını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Amerika ziyaretini ve Amerikalı mevkidaşı Anthony Blinken ile görüşmesini yorumladı.
CNN gr, “Blinken – Çavuşoğlu görüşmesi: Şikayet ve sempati var ama taahhüt yok – Atina’nın yanıtı” başlığıyla duyurdu.
Haberde, “Görünüşe göre Mevlüt Çavuşoğlu’nun Amerikalı mevkidaşı Anthony Blinken ile görüşmesi, Washington’dan ABD-Türkiye ilişkilerine ilişkin olumlu açıklamaların “yaygın yağmuruna” rağmen somut bir sonuç alamadan sona erdi.
İki saat süren görüşmede iki dışişleri bakanı, F-16’lar, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı ve iki ülke ilişkilerinde “diken” oluşturan diğer bölgesel konuları ele aldı.
Ancak, her şeyin gösterdiği gibi, Washington’a savaş uçaklarını satın alması ve modernize etmesi için uzun süredir yoğun baskı uygulayan Ankara’nın görüşmeden istediği sonuç çıkmadı.
Türkiye, savaş uçakları sorununu çözmek için tek bir sözlü söz bile kazanamadı – bu, seçimlere giderken konuyla ilgili en azından sözlü bir taahhütte bulunmak isteyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “başı ağrısını” artırıyor.
Mevlüt Çavuşoğlu, ülkemizi (Yunanistan) adaları askerileştirmek ve bölgede gerginlik yaratmakla suçlayarak Atina’ya yönelik provokasyonlarını bir kez daha tırmandırdı.” Yorumu yapılıyor.
TO VİMA gazetesi ise; “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile yaptığı görüşmenin ardından iki ülke tarafından yayınlanan ABD-Türkiye Stratejik Mekanizmasına ilişkin ortak bildiride, Doğu Akdeniz’de istikrarın ve diplomatik iletişim kanallarının sürdürülmesinin önemi vurgulanıyor.
İki taraf, Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonu da dahil olmak üzere ABD-Türkiye savunma işbirliğini güçlendirmeyi görüştü.
Bakan Blinken ve Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’deki durumu ele aldılar ve istikrarı korumanın ve iletişim kanallarının önemi üzerinde anlaştılar.”
Kathimerini gazetesi görüşmeyi şu şekilde yorumladı: “ABD’den denge diplomasisi – Blinken, F-16 ve F-35 için pazarlığa başlıyor.“
“Son haftalarda Washington’da ve gerçekten de pek çok ve farklı düzeyde zorlu dengelerin tatbikatları yapılıyor. Yunanistan ve Türkiye’deki seçim öncesi dönemler, Türkiye’nin tamamen öngörülemez tavrı ve F-16 ile F-35’in neredeyse paralel “yürüyen” talepleri, kimseyi kırmamaya çalışan Amerikan diplomasisini en üst sınıra kadar getirdi.
Çavuşoğlu’nun dün Dışişleri Bakanlığı’na yaptığı ziyaret ve Beyaz Saray’ın Türk F-16’larıyla ilgili yaklaşan kongre bildirisini sızdırması, Ankara’yı yatıştırma çabasının bir parçası. Washington’da dedikleri gibi, “Daha fazla homurdanmayı değil, aynı zamanda en kötüsünü de önlemek için çalışmalıyız.”
Amerikalılar bu verilerle Ankara’nın “bir kenara atılmış hissetmemesi” gerektiğine karar verdi. Ancak sorun şu ki, F-16’larla ilgili sızıntıya, dikkatle kaleme alınmış – ve her zaman kapalı kapılar ardında – Amerikan’ın Yunan tarafına “yoluna engel koymayı bırakın” yönündeki öğütleri eşlik ediyor.
Bu uyarı, Yunan tepkilerinin ciddiyetini artırıyor, ancak asıl meseleyi gözden kaçırıyor çünkü uçuşların sona ermesi, satışa karşı çıkan bloğun çok sayıdaki talebinden yalnızca biri.
Dünkü görüşmelerde, Yunanistan ile Türkiye arasındaki güç dengesinin bozulmamasını istediğini söyleyen Çavuşoğlu’nun da ifadelerinde belirttiği gibi Amerikan tarafı kartlarını açmadı ve Ankara’nın F-16 meselesini İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasıyla ilişkilendirmediğini savundu.”