Türkiye | Dünya

Çavuşoğlu: “İlk Görüşmede Mucize Beklenmemeli”

"Türkiye’nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte kolaylaştırıcı rol üstlendik. Türkiye olarak özellikle insani boyutun önceliğine dikkati çektik."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da düzenlenen Türkiye-Ukrayna-Rusya zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin arabuluculuğu ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Antalya’da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü Dışişleri Bakanları toplantısını değerlendirdi.

Görüşmede savaşın ortasında kalan sivillerin bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını çizdiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Tabii bunun için sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Sürdürülebilir bir ateşkesin tesis edilmesine kadar da insani ateşkesin sahada da işlemesi gerekiyor. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini bir kez daha vurguladık.” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu zirve sonrasında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye olarak özellikle insani boyutun önceliğine dikkati çektik”

“Bu toplantının özellikle liderler düzeyinde gerçekleşmesi de gündeme geldi. Ukrayna tarafı Zelenskiy’nin böyle bir toplantıya hazır olduğunu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da sayın Putin’in prensip olarak buna karşı olmadığını bugünkü toplantıda söyledi. Elbette bu şartlarda bu toplantı gerçekleşti ama tüm zorluklara rağmen son derece medeni bir toplantının gerçekleştiğini söyleyebilirim. Elbette taraflar kendi pozisyonunu savundu, düşüncelerini medeni bir şekilde savundu.
Rusya’yla Ukrayna arasında tarafsızlık dahil birçok müzakere ettikleri unsurlar var ve kapsamlı bir barış antlaşmasının imzalanması da masada. Böyle bir durumda Ukrayna’nın bazı ülkelerin garantör olarak burada olmasını istediğini biliyorsunuz. Bunlardan biri de Türkiye’dir. Bugün ikili yaptığımız görüşmede de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba bunu bir kere daha teyit etmiştir. Bugün bu görüşmede Türkiye’nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte kolaylaştırıcı rol üstlendik. Türkiye olarak özellikle insani boyutun önceliğine dikkati çektik.
Öte yandan, elbette bir görüşmede mucizeler beklenmiyor. Belarus’ta da devam eden kararsız bir süreç var. Bu sürecin başlamasını da biz Türkiye olarak teşvik ettik. Bu süreçte özellikle Ukrayna tarafı bu toplantıların Türkiye’de gerçekleştirilmesini istemişti. Fakat Rusya da Belarus’ta olmasını istiyordu.”
Bakan Çavuşoğlu, kendisine ve T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duydukları güvenle davetini kabul ederek toplantıya katıldıkları için her iki mevkidaşına da teşekkür etti.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu