Yunanistan Haber

Bir Dönem Gövdesinde Bulunan Bu Çizimle Uçmuştu

Yunanistan Hava Kuvvetleri'nde görev süresini doldurdu ve Fransa’ya geri gönderilecek.

Atina yakınlarında Tanagra Hava Üssünde konuşlanan 332’inci Avcı Filosunda görev yapan Mirage 2000EGM/BGM savaş uçaklarının bir bölümü  (yaklaşık 16 adet) artık Yunanistan Hava Kuvvetlerinde görev sürelerini doldurdu ve Fransa’ya geri gönderilecek.

Rafale’nin gelmesiyle Yunanistan hava Kuvvetleri’ndeki görevinden çekilecek olan ve Fransa ile yapılan anlaşmanın ardından oraya geri dönecek olan Mirage 2000’lerden biri, 1996’da Ege’de iki kişilik Türk F-16’sını düşürdüğü ileri sürülüyor.

8 Ekim 1996’da Balıkesir 192. Filo’dan havalanan ve Sakız (Hios) adasının batısında Yunan Mirage uçaklarıyla girilen “it dalası”nda bir Türk F-16C/D savaş uçağı düşmüştü. Pilotun biri fırlatma sistemini kullanmış ve kurtulmuştu. Ancak diğer pilot o kadar da şanslı değildi ve günlerce aransa da malesef bulunamadı.

Bu günlerde Yunanistan’ın Fransa’dan satın aldığı Rafale uçaklarından ilk altısının gelmesiyle birlikte Yunan basını yine bir haber servis etti. Haberde Tanagra Hava Üssünde konuşlanan 332’inci Avcı Filosunda görev yapan Mirage 2000EGM/BGM savaş uçaklarının bir bölümü artık Yunanistan Hava Kuvvetleri’nde görev sürelerini doldurduğu ve Fransa’ya geri gönderilecekleri belirtiliyor.

Ancak, haberin içinde, 8 Ekim 1996’da Balıkesir 192. Filo’dan havalanan ve Sakız (Hios) adasının batısında Yunan Mirage uçaklarıyla girilen “it dalası”nda bir Türk F-16C/D savaş uçağı, 332’inci Avcı Filosunda görev yapan Mirage 2000EGM/BGM savaş uçağı tarafından fırlatılan R-550 Magic II kısa menzilli füze ile düşürüldüğünü yazıyor.

Bu olayın ardından Türk uçağını düşürdüğü ile sürülen 332’inci Avcı Filosunda görev yapan Mirage 2000EGM/BGM savaş uçağının gövdesinde epey uzunca bir süre fotoğraf karesinde de görüldüğü üzere Türk savaş uçağı hedef olarak yer alıyordu. Ancak Yunanistan Savunma Bakanlığı’ndan gelen bir emir sonrasında bunun silindiği belirtiliyor.

Yapılan haberlerde şu ifadeler dikkat çekiyor:

“Ve sonra oldu: Uzun bir dönüşte Yunan avcı uçağı Türk F-16’sının kuyruğunu hedef alırken, kısa menzilli füzelerden biri olan R-550 Magic II, Yunan avcı uçağı tarafından ateşlendi.

Birkaç saniyelik bir uçuştan sonra ve iki koltuklu avcı uçağının içinde, Loral’ın RWR’si çılgın gibi sesleniyordu, bu da ona karşı bir havadan havaya füze ateşlendiğini gösterdi ve F-16’nın kuyruğuna çivilenmişti.

F-16D ortadan arkaya doğru ateş topu oldu. Osman Çilekli, uçağına dev bir “tekme” çarptığında fırlamayı başardı ve uçak fırıl fırıl dönerek düşmeye başladı. Havacı Albay Nail Erdoğan başarılı olamadı ve Ankara’nın Ege’deki emellerinin bedelini ödedi.”

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu