Bazı Basın Yayın Organları Asılsız Haberlerle Bölge Halkını Endişeye İtiyor
Yunan basınının bir bölümü yine asılsız haberlerle bölge halkını tedirgin ediyor.
Yunan basınının bir bölümü yine asılsız haberlerle bölge halkını tedirgin ediyor. Yapılan haberlerde Meriç (Evros) ilinde görülen koyun-keçi çiçek hastalığının sınırın Türkiye tarafından kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Son günlerde Yunan basınında çıkan asılsız haberlerde, Meriç (Evros) ilinde görülen koyun-keçi çiçek hastalığının sınırın Türkiye tarafından kaynaklandığı ileri sürülmesi gerçekleri yansıtmamaktadır.
Kaldı ki, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konuya ilişkin yaptığı resmi açıklamasında da belirtildiği üzere, Trakya’da 2017 yılından beri Koyun ve Keçi Çiçek Hastalığı’nın görülmediği açıkça belirtiliyor.
Dolayısıyla Meriç ilinde görülen koyun-keçi çiçek hastalığının sınırın Türkiye tarafından kaynaklanması düşük bir ihtimal olarak ortaya çıkıyor.
Yerel basında Meriç (Evros) ilinde binin üzerinde küçükbaş hayvanın itlaf edilmesine sebep olan koyun-keçi çiçeği hastalığının sınırın Türkiye tarafından gelmiş olabileceği belirtilmişti. Oysa gerçek bulgu ve veriler olmadan yapılan bu tür haberler asla gerçeği yansıtmamaktadır.
Konuyla ilgili olarak bilgisine danışılan bazı kaynaklar, Türkiye tarafının 2022 yılında Trakya’nın koyun-keçi çiçek hastalığından ari olduğuna dair deklarasyon Dünya Hayvan Sağlık Örgütü’ne bildirildiğini ve 1 Temmuz 2022 tarihinde bu deklarasyonun yayımlandığını aktardılar.
Yine aynı kaynaklar, bu ilandan sonra bölgede bulunan küçükbaş hayvanların koyun-keçi çiçek aşısıyla aşılandığını, bu hastalığa karşı koruma ve gözetim bölgesi içindeki koyun ve keçi dahil türler ile hayvansal ürünlerin hareketinin kısıtlanarak kontrol altına alındığını, dolayısıyla, Yunanistan tarafında görülen koyun-keçi çiçek hastalığının, Türkiye’den kaynaklanmasının, alınan önlemler ve yoğun aşılama kapsamında düşük bir ihtimal olduğuna dikkat çektiler.