Yunanistan Haber

“Balkanlara Baktığımda Kralların, Sezarların, Sultanların Hüküm Sürdüğü ‘Dünü’ Görmüyorum”

"Balkanlara baktığımda Kralların, Sezarların, Sultanların hüküm sürdüğü 'dünü' görmüyorum. Her etnik kökenden ve dinden yaratıcı insanların inşa ettiği eşit, zengin, mutlu ve demokratik bir 'yarın' görüyorum."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 22-24 Ocak tarihleri arasında Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleştirilen B40 Balkan Zirvesi’ne katıldı.

B40 Balkan Kentleri Ağı Atina Zirvesi kapsamında 10 Balkan ülkesinden yaklaşık 70 Belediye Başkanı, Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir araya geldi. Zirvede B40 Balkan Kentleri Ağı Dönem Başkanlığı, İstanbul’dan Atina’ya devredildi.

Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis, zirvenin açılış konuşmasında, B40 Balkan Kentleri Ağı Atina Zirvesi kapsamında Belediye Başkanları arasında 100’ün üzerinde ikili görüşme planlandığını belirterek, “En önemli unsur komşular arasında açık ve verimli diyalogdur.” dedi.

Zirveye katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı konuşmada, medeniyetler çatışması yerine, medeniyetlerin işbirliğini tercih ettiğini dile getirerek, “Benim için coğrafi olarak dünyanın tam merkezinde bulunan İstanbul ne kadar buluşmaların şehriyse, Balkanlar da işbirliğinin merkezidir, öyle olmalıdır.” dedi.

Balkan coğrafyasına baktığında çok büyük küresel potansiyel ve işbirliği geleceği gördüğünü belirten İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Balkanlara baktığımda Kralların, Sezarların, Sultanların hüküm sürdüğü ‘dünü’ görmüyorum”

blank

“Balkanlara baktığımda Kralların, Sezarların, Sultanların hüküm sürdüğü ‘dünü’ görmüyorum. Her etnik kökenden ve dinden yaratıcı insanların inşa ettiği eşit, zengin, mutlu ve demokratik bir ‘yarın’ görüyorum. ‘Birlikte güçlüyüz’ dedik. Eşitlik ve demokrasiyi ön planda tutan, sürdürülebilir bir iş birliğinin temellerini attık. Avrupa Birliği’nin temsil ettiği çoğulcu demokrasinin ortak değerlerini paylaşıyoruz. İstanbul ve Atina ‘kardeş’ şehirler, Taksim ve Sintagma Meydanları da, bu meydanları dolduran insanlar da öyle. Ancak bir arada, dayanışma içinde kalırsak demokratik kazanımları koruyabiliriz. Çünkü bugün demokrasi mücadelesi ulusal değil, uluslararasıdır. Çünkü demokrasi Atina gibi şehirlerde doğdu ve bugün demokrasi mücadelesinin verildiği şehirler de aynı şehirlerdir. B40 Balkan Şehirleri Ağı başkanlığını büyük bir sevinç ve gönül rahatlığıyla arkadaşım Kostas Bakoyannis’e devrediyorum.”

“Balkanlar, revizyonist yöntemler, ‘külhanbeylik’ ve tehditlerle ifade edilmiyor”

blank

B40 Ağı ile ilgili oturumun çalışmasını açan Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis konuşmasında, “Balkan Kentleri İşbirliği Ağı, tarihsel zorunluluğun ‘çocuğu’dur, anın ‘çocuğu’dur. Dedi ve şöyle devam etti:

“Bu yüzden hem güncel hem de modern. Çünkü değerli meslektaşlarım hepimiz bugünün tarihsel gerçekliğini yaşıyoruz. Bölgede merkeziyetçi kuvvetler hakimdir. Halklarımız her zamankinden daha yakınken, biz birbirimizden uzaklaşıyor ve siyasi olarak sınanıyoruz. Açıkça söylemem gerekirse, anakronik ve revizyonist yöntemler, mikro-politika ve popülist anlatılar Balkan halklarını ifade etmiyor. Özellikle ‘külhanbeylik’ ve tehditlerle ifade edilmiyor. Ancak Balkanlar sadece çatışma anlamına gelmiyor. Balkanlar sadece gerilim demek değildir.

Biz Belediye başkanları bunu çok iyi biliyoruz, çünkü halkımızın duygularını daha doğrudan yorumlayabiliyoruz. Ve bunu katkısız ve filtresiz, bozulma olmadan yapıyoruz. Etnisite, din, köken ne olursa olsun hiçbir çocuğun diğerine karşı nefretle doğmadığını çok iyi biliyoruz. Bunlar başka karanlık amaçlara hizmet eden art niyetlerdir. Sonuçta bizim bölgemizde milliyetçilik ve hamasetin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Ne zaman bunlar birinin veya diğerinin yerini alsa, sonuçlar herkes için felaket oldu.

Herhangi bir ağ gibi, B40 da yalnızca menzili kadar etkilidir. Her yeni üye, kurduğumuz işbirliği köprülerinin bir başka ayağıdır. Kasım 2021’de İstanbul’da kurulduğundan bugüne kadar 22 kurucu üyesi 27 yeni üye ile güçlendirilmiştir. Ve sevinçle daha fazlasını bekliyoruz. Yunanistan’ın katılımının mükemmel olduğunun altını çizmeliyim. Atina ile birlikte toplam 39 Belediye temsil ediliyor ve Yunanistan’ın bölgenin bölgesel kalkınmasındaki kilit rolünü ve aynı zamanda Yunanlıların barış, istikrar, işbirliği ve dayanışma konusundaki susuzluğunu vurguluyor”.

B40 toplantısı çalışmalarının ilk gününde aralarında Tiran, Sofya, Zagreb, Belgrad, Saraybosna, Üsküp, Podgorica, Trikkaia (Tırhala), Selanik, Pire, Galaçi, Lefkada, Patras, Kallithea, P. Faliro, Kifissia, Korfu, Koridallos, Kardiça, Nikea – Ag. İoanni Rentis, Argos, Orestiada, Acharnon ve Midilli gibi 35 Belediye Başkanı konuşmalar yaptı.

Zirvenin çalışmaları yarın, 24 Ocak Salı, diğer Belediye Başkanlarının konuşmalarının yanı sıra B40 Ağı’nın 2023 vizyonu ve Ağın kentlerinin stratejik diplomasi metni üzerine açık bir tartışmayla devam edecek.

Eurocities Network Başkanı ve Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Vasco Alves Cordeiro ve Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı Vladimir Prebilić birer konuşma yapacak. Zirve, Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis’in konuşmasıyla sona erecek.

blank

blank

blank

blank

 

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu