Yunanistan Haber

Atina Telaşlandı, Miçotakis Sisi’yi Telefonla Aradı

Türkiye’nin Mısır ile ilişkilerini yeniden normale döndürme çabaları Atina’yı telaşlandırdı.

Türkiye’nin Mısır ile ilişkilerini yeniden normale döndürme çabaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sisi ile görüşecek olması Atina’yı telaşlandırdı.

Atina zaman kaybetmeden harekete geçti ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis 8 Temmuz Cumartesi günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Başbakanlık Megaro Maksimu Sarayı basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, iki liderin en yakın zamanda görüşme konusunda mutabık kaldıkları belirtiliyor. Atina’daki kaynaklara göre görüşmenin Atina’da gerçekleşmesi için çalışmaların başlatıldığı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis de Parlamento’daki oturumda bugün yaptığı konuşmasında Yunanistan’ın Mısır ile ilişkilerine değindi. Bakan Gerapetritis, “Bizim için hem Mısır hem de İsrail’in kritik konumu, ülkemizin hem Mısır hem de İsrail için stratejik bir ortak olmasıdır. Herhangi bir görüşmeden veya meydana gelebilecek yumuşak diplomatik ilişkilerin gelişmesinden bağımsız olarak, Yunanistan, Mısır ve İsrail ile ilişkilerde önemli bir stratejik oyuncu olmaya devam ediyor.” İfadelerini kullandı.

Yunan basını da bu gelişmeye kayıtsız kalmadı ve okuyuculara durumu şu şekilde aktarıyor:

“Yunanistan yavaş yavaş Doğu Akdeniz’den kayboluyor. Erdoğan-Sisi zirvesinin eli kulağında. Türkiye-Mısır ilişkileri her zamankinden daha yakın. Doğu Akdeniz yavaş yavaş elimizden kayıp gidiyor. Ülkemiz için ulusal bir yenilginin eşiğindeyiz.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki 10 yılda 20 milyar dolara ulaştırılması planlanıyor. 2022’de Türkiye ile Mısır arasındaki ikili ticaret hacmi 9.7 milyar dolara ulaşmıştı. Türkiye’nin Kahire’deki yeni Büyükelçisi Salih Mutlu Şen: “Türkiye, Mısır’ın en büyük ihracat pazarıdır. Mısır’daki Türk yatırımları ivme kazanmaya devam edecek” dedi.

Sisi, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i parlamento zaferinden dolayı tebrik etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel-Fattah El-Sisi, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’i Yeni Demokrasi partisinin Haziran ayında yapılan parlamento seçimlerinde kazandığı zaferden dolayı tebrik etti.

Cumartesi günü yapılan telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı El-Sisi, Başbakan Miçotakis ile Ortadoğu’daki son gelişmeleri ve ekonomik, gıda ve enerji krizlerinin küresel etkilerini de görüştü.

El-Sisi, Miçotakis’e Mısır’ın Yunanistan ile ikili düzeyde ve Güney Kıbrıs ile üçlü işbirliği mekanizması çerçevesindeki güçlü işbirliğini takdir ettiğini ifade etti.

Başbakan Miçotakis de El-Sisi’ye, ülkesinin çeşitli alanlarda Mısır ile işbirliğini artırma ve ortak çıkarları ilgilendiren konularda yoğun istişareleri sürdürme yönündeki karşılıklı istekliliğini ifade etti.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu