Anlaşmaları İmzaladılar
"Yunanistan ile Suudi Arabistan arasındaki stratejik ilişkiyi önemli ölçüde güçlendiriyoruz."
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman bin Abdülaziz Al Saud 30 kişilik bir heyetle Atina’ya iki günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Veliaht Prens ilk olarak Başbakanlık Maksimu Sarayı’nda Başbakan Kiriakos Miçotakis tarafndan törenle karşılandı ve ikili bir görüşme gerçekleştirdi.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis görüşme öncesi kameralar karşısında yaptığı açıklamada, “Majesteleri, Covid-19 pandemisinden sonra Avrupa’ya yapacağınız ilk seyahatinizde sizi Atina’da ağırlamaktan gerçekten büyük mutluluk duyuyorum. Stratejik ilişkimizin gücünü yeniden teyit etmek için bir fırsat. Önemli anlaşmalara imza atacağız ve hem bölgesel gelişmeleri hem de iki ülke arasındaki önemli ilişkiyi nasıl daha da güçlendirebileceğimizi, özellikle ekonomik işbirliğine ağırlık vererek tartışma fırsatı bulacağız.” Dedi ve şu ifadeleri kullandı:
“Yunanistan ile Suudi Arabistan arasındaki stratejik ilişkiyi önemli ölçüde güçlendiriyoruz.”
“Sizi ‘Vizyon 2030’ projesi ve bu projeyi hayata geçiren hırs için tekrar tebrik etmek istiyorum. Ve iki ülke arasında, ekonomilerimizde daha fazla işbirliği fırsatlarına bakmak ve Yunanistan’a daha fazla Suudi yatırımı çekmek istiyoruz. Bu nedenle sizi Atina’da ve Başbakanlığın ofisinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum.”
Suudi prens ise sıcak karşılama için Başbakan Miçotakis’e teşekkür etti ve bunun kendisi ve Suudi Arabistan için çok şey ifade ettiğini vurguladı. Aslında zengin bir gündemleri olduğunu vurguladı, ancak tipik olarak söylediği gibi Yunanistan’a eli boş gelmeyeceğini daha önce de söylemişti.
Suudi prens şu ifadeleri kullandı: “İki ülke arasındaki ilişki tarihi bir ilişki ve birçoğunu bugün sonuçlandıracağımız tarihi fırsatlara da sahip olduğumuza inanıyorum. Elektrik şebekelerini bağlayarak Yunanistan ve Güneydoğu Avrupa’yı Yunanistan üzerinden çok daha ucuza yenilenebilir enerji sağlayabiliriz ve bugün bu konuda bir mutabakat zaptı imzalayacağız.
Ayrıca hidrojen ve Yunanistan’ı hidrojen açısından Avrupa için bir merkez haline getirme konusu bizi ilgilendiriyor, bu konu her iki ülke için de bir oyun değiştirici. Ayrıca telekomünikasyon ağını birbirine bağlamak için çalışıyoruz.
Bu üçü, Yunanistan ve Suudi Arabistan’ın pozisyonunu değiştirecek ve Avrupa’yı, özellikle güney ve Batı Avrupa’yı yenilenebilir kaynaklardan çok daha ucuz ve verimli enerji ile destekleyecek önemli konular.
Bugün açıklayabileceğimiz dördüncü büyük bir mesele var, daha sonra yapabiliriz, üzerinde çalışıyoruz. Ve kesinlikle zengin bir gündemimiz var: yatırım, ticaret, ekonomik gündem, siyasi gündem, güvenlik. Bu yüzden size söz veriyorum, Yunanistan’a geldiğimde elim boş gelmeyeceğim. Hem ülkelerimiz hem de tüm bölge için gerçekleri değiştirecek birçok planımız var. Teşekkürler Sayın Başbakan.”
Yüksek Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulması resmen tesis edildi
Bu bağlamda, iki ülkenin stratejik ilişkilerini pekiştiren ve ülkenin tüm ilgi alanlarında ikili işbirliğinin sistematik olarak teşvik edilmesini sağlayan ilgili bir anlaşmanın imzalanmasıyla iki ülkenin Yüksek Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulması resmen tesis edildi.
Başbakan Miçotakis, ECM (East to Med data Corridor) projesinin, Avrupa’yı Yunanistan ve Suudi Arabistan üzerinden Asya’ya bağlayacak ve Yunanistan’ı AB’ye veri giriş kapısı haline getirecek denizaltı ve karasal veri iletim kablosu sisteminin öneminin altını çizdi.
Miçotakis ayrıca, daha geniş bölgeyi Avrupa pazarlarına bağlayan bir enerji merkezi olmak için Yunanistan’ın üstlendiği girişimleri Suudi Arabistan Veliaht Prensi’ne sunma fırsatı buldu. Bu bağlamda iki lider, iki ülke arasında “yeşil enerji” alanında işbirliği umutlarının yanı sıra, “köprü” olabilecek Suudi Arabistan’dan Avrupa’ya elektriği Yunanistan üzerinden aktarma olanaklarını sundu.
Kiriakos Miçotakis muhatabına Yunanistan’ın turizm altyapısı, emlak piyasası, deniz taşımacılığı ve lojistik sektöründe sunduğu yeni yatırım fırsatlarına dikkat çekerken, Dedeağaç’ta liman altyapısı ve kara ulaşım ağında önemli yatırım potansiyeline vurgu yaptı. İki lider ayrıca dikkatlerini, coğrafi konumları sayesinde iki ülkenin önemli bölgesel veri merkezlerine dönüşmesiyle birlikte dijital bağlantıda işbirliği için açılan yeni fırsatlara da odakladı.
Başbakanlık Maksimu kaynakları, Başbakan Kiriakos Miçotakis ile Muhammed bin Salman Abdulaziz Al Saud’un uluslararası ve bölgesel gelişmeleri de görüştüklerini belirtiyor. Başbakan, Suudi Arabistan’ın Körfez bölgesinde ve ötesinde özellikle önemli bir role sahip istikrarlı bir ortak olduğunu kaydetti.
İki heyet arasında kapsamlı görüşmeler yapıldı
Başbakanın Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile yaptığı özel görüşmenin ardından iki heyet arasında kapsamlı görüşmeler yapıldı.
Yunanistan tarafından görüşmelere Kalkınma ve Yatırım Bakanı Adonis Georgiadis, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni, Ekonomik Diplomasi ve Dış İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis, Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Dış İlişkiler Genel Sekreteri Yannis Smirlis, Başbakanlık Diplomatik Ofisi Direktörü Büyükelçi ‘Anna-Maria Boura, Yunanistan’ın Suudi Arabistan Büyükelçisi Aleksis Konstantopoulos, Ulusal Güvenlik Danışmanı Thanos Dokos, Başbakan’ın Maliye Dairesi Başkanı Aleksis Patelis ve Hükümet Sözcü Yardımcısı Aristotelia Peloni katıldı.
Heyetlerin toplantısının ardından iki taraf arasında Stratejik İşbirliği Yüksek Kurulu’nun kurulması, enerji, askeri işbirliği, ikili yatırımlar, bilimsel ve teknolojik işbirliği, sağlık, suçla mücadele, kültür ve spor, standardizasyon ve kalite alanlarında teknik işbirliği, arşivleme ve dosya yönetiminde işbirliği gibi alanlarda anlaşmalar imzalandı.
Ayrıca, Başbakan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi huzurunda Mena Hub (STC), TTSA, PPC ve CYTA temsilcileri, Doğudan Med’e veri Koridoru (EMC) denizaltı kablosunun yapımına ilişkin anlaşmayı imzaladılar.