Yunanistan Haber

“ABD, Yunanistan’ın Liderlik Rolünü Güçlü Bir Şekilde Desteklemektedir”

“ABD, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz, Batı Balkanlar ve Akdeniz'deki liderlik rolünü güçlü bir şekilde desteklemektedir.”

“ABD, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz, Batı Balkanlar ve Akdeniz’deki liderlik rolünü güçlü bir şekilde desteklemektedir.”

ABD’nin yeni Atina Büyükelçisi George Tsounis, Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulu’ya güven mektubunu sunmasından birkaç saat sonra Büyükelçilikte bir tanışma resepsiyonu düzenledi. Büyükelçi George Tsounis, ABD ile Yunanistan arasındaki ilişkinin hiç bu kadar güçlü ve önemli olmadığını vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden’in Yunanistan’ın çok iyi bir dostu olduğunu söyledi ve ABD’nin Yunanistan’ın Doğu Akdeniz, Batı Balkanlar, Karadeniz bölgesi ve ötesinde artan liderlik rolünü güçlü bir şekilde desteklediğini vurguladı.

Yunan-Amerikan ilişkileriyle ilgili olarak, iki ülkenin çok şey başarmış olmasına rağmen, işbirliğini ve sinerjiyi daha da derinleştirmek için yer olduğunu söyledi. Bu bağlamda, ortak barışçıl refah hedeflerini birlikte ilerletmek için Başbakan, Yunan Hükümeti, Yunan halkı ve “harika Yunan diasporası” ile birlikte çalışmaya olan bağlılığını dile getirdi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis’in ABD’ye yapacağı ziyarete atıfta bulunarak, bunu tarihi olarak nitelendirdi ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Kongre’nin iki partili liderliği tarafından Başbakan’a konuşma davetinin verilmesi, iki ortak oturumda Kongre (Meclis ve Senato), ABD yasama organının yabancı bir lidere verebileceği en yüksek onur olduğunu söyledi.

Büyükelçisi Tsounis “Bu davetler genişletildi çünkü Yunanistan’da olanlar sadece Yunanistan ve ABD için değil, tüm Doğu Akdeniz bölgesi ve çok daha fazlası için önemli. İşbirliğimiz NATO’yu güçlendiriyor. Avrupa Birliği’ni daha müreffeh ve güvenli hale getiriyor. Bu güç ve birlik bugün her zamankinden daha önemlidir.” İfadelerini kullandı.

Kişisel bir tonda konuşan Tsounis, Yunanistan ile derin bağları olan gururlu bir Yunan-Amerikalı olduğunu, köklerine geri dönmenin ve buradan Amerika’ya hizmet etme fırsatına sahip olmanın büyük bir onur olduğunu kaydetti.

Büyükelçi ayrıca, ABD’nin eski Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, ABD Büyükelçiliği ve Selanik Başkonsolosu Elizabeth Lee’nin “harika iş ve başarılarına” da övgüde bulundu. “Bu, üzerine inşa etmemiz gereken ve geride sağlam temeller bırakan olağanüstü bir miras” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili olarak, bunun pek çok masum cana mal olan ve Yunan kimliğinin kalesi Mariupol’u trajik bir şekilde yok eden sebepsiz bir savaş olduğunu söyledi. Blinken’e atıfta bulunarak, Putin’in Ukrayna’daki savaşı şiddetlenirken, “kararlılığımızı artırmalı ve kendi emellerini ilerletmek için tarihi hafızayı manipüle etmeye çalışanlara direnmeliyiz” dedi.

blank

Putin’in sebepsiz ve acımasız savaşını haklı çıkarmak için tarihi çarpıtmaya çalıştığını ve tarih okuyanların Başkan Zelenskiy ve Ukrayna’nın cesur halkının, II. Dünya Savaşı sırasında galip gelenlerin ruhunu somutlaştırdığını dile getirdi. “Özgür ve barışçıl bir Avrupa’da egemenliklerini, demokrasilerini ve Ukrayna’nın adil geleceğini savunuyorlar” dedi.

Ayrıca, müttefik kuvvetlerin faşizm ve tiranlık güçleri üzerindeki zaferinde Yunanistan’ın rolüne özel atıfta bulundu. “Yunanistan, bir Mihver gücünü yenen ilk müttefik güçtü. Yunanlılar, İkinci Dünya Savaşı’na girene kadar her yıl gururla kutladıkları 28 Ekim 1940’ta cesurca ayağa kalkıp Mussolini’ye ‘Hayır’ dediğinde, Yunan halkı karakterlerinin gücüyle insanlara ilham verdi.” İfadelerini kullandı.

George Tsounis, son döneme karşılaşılan çeşitli tehditler nedeniyle NATO’ya özel bir atıfta bulundu ve NATO’nun ABD ve Avrupa savunma politikasının temel taşı olmaya devam ettiğini belirtti. “Bugün her zamankinden daha önemli olan transatlantik ittifakımızın başarısı, tüm NATO üyelerinin dünya barışını ve hepimizin paylaştığı özgürlük, demokrasi ve özyönetim değerlerini koruma konusundaki ortak hırsında yatmaktadır.” Dedi.

“Atina’da doğan demokratik değerler ile ve otoriterliğin sesleri arasındaki mücadelenin ön saflarında yer alıyoruz” diyen George Tsounis, “Bugünkü ortak tepkimiz dünyamızın geleceğini belirleyecek” dedi.

Ayrıca, dünyadaki tüm demokrasilerin, demokratik idealleri teşvik etmek ve kolektif güvenliğimizin ve refahımızın dayandığı uluslararası kurala dayalı düzeni devirmeye çalışan bu karanlık güçlere karşı birlik içinde durmak için kutsal bir yükümlülüğe sahip olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca, böyle anlarda rehberlik için Antik Yunanlılara başvurmanın faydalı olduğunu vurguladı ve her zaman doğru olanı yapmayı seçmemiz gerektiğini, “Başbakan Kiriakos Miçotakis’in çok yerinde bir şekilde söylediği gibi, tarihin doğru tarafında durmak” gerektiğini de sözlerine ekledi.

Son olarak, kendisinin de söylediği gibi, kendisine köklerini ve Yunan ideallerini, nezaket, sevgi ve her şeyden önce onur sevgisi, saygıyı asla unutmamayı öğreten etkinliğe katılan annesi Eleni’ye ebeveynlerine şükranlarını ifade etmekten geri kalmadı.

Atina’dak Amerika Evi‘ndeki etkinliğe Maliye Bakanı Hristos Staikuras, Geliştirme ve Yatırım Bakanı Adonis Georgiadis, Eğitim Bakanı Niki Kerameos, Turizm Bakanı Vasilis Kikilias, Göçmenlik ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, Kültür Bakanı Lina Mendoni, Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varvitsiotis, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Andreas Katsaniotis, eski Dışişleri Bakanı Başkanı Georgios Katrougalos, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Dışadönüklük Genel Sekreteri Giannis Smirlis, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Themistoklis Demiris, Dora Bakoyanni, Gianna Angelopoulou, SYRIZA Başkanı Çipras’ın Diplomatik Danışmanı Vangelis Kalpadakis katıldı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu