ABD Ambargoyu Kaldırdı, Ulusal Muhafızlar Son 20 Yılın En Yüksek Seviyesinde
Güney Kıbrıs'ta Ulusal Muhafızlar son 20 yılın en yüksek seviyesinde, sürekli gelişen ve modern koşullara uyum sağlayan etkili, verimli ve esnek bir caydırıcılık gücüne dönüşüyor.
Güney Kıbrıs’ta Ulusal Muhafızlar son 20 yılın en yüksek seviyesinde, sürekli gelişen ve modern koşullara uyum sağlayan etkili, verimli ve esnek bir caydırıcılık gücüne dönüşüyor.
Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı geçen yılın değerlendirmesini yaptı. Buna göre, ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik ambargoyu kaldırmasının ardından yılın raporu ve yeni dönemin Ulusal Muhafızlar açısından son 20 yılın en yüksek seviyesinde olduğu belirtiliyor.
Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Haralambos Petridis, özellikle ABD’nin Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ardından oluşturulan çerçeveye dayanarak bu yıl da devam edecek olan sürekli iyileştirme çalışmalarına odaklandı.
Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:
“Savunma Bakanlığı’nın görevi, Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenlik haklarını sağlamaktır.
Ülkenin ve Ulusal Muhafızların savunma yeteneklerinin sürekli ve yoğun bir şekilde yükseltilmesi, işgalci gücün (Türkiye) uzlaşmazlığı ve artan saldırgan tavrı neticesinde mecbur kılıyor.
Böylece, önceki beş yılda, altı sütunda belirli hedefler belirlendi:
Doğu Akdeniz’de güvenlik, barış ve istikrar koşullarının oluşturulması için diğer devletlerle savunma işbirliği ilişkilerinin güçlendirilmesi.
Bu çerçevede 16 bölge ve Avrupa ülkesi ve bölgede faaliyet gösteren diğer önemli ülkeler olan İngiltere ve ABD ile Savunma ve Güvenlik alanlarında ikili ve üçlü işbirlikleri geliştirilmiştir. Önemli bir gelişme de Kıbrıs (Güney) – Yunanistan – İtalya ve Fransa arasındaki dörtlü işbirliğidir.
Özellikle ABD ile ilişkilerimizde istikrarlı ve önemli bir iyileşme başladı ve devam ediyor, en son örneği Hizmet ve İdari Bakım Sağlanmasına İlişkin İkili Anlaşmanın (ACSA) imzalanması ve aynı zamanda Washington’un 1 Ekim 2022’den itibaren bir yıllığına Amerikan silahlarının Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’ne satışına ilişkin ambargoyu tamamen kaldırma kararıdır.
1- Ulusal Muhafızların operasyonel kapasitesinin güçlendirilmesi. Geçtiğimiz dönemde Ulusal Muhafızların muharebe gücü, teçhizatının yenilenmesi ve modernizasyonu ve ayrıca diğer gelişmiş askeri ülkelerle ortak eğitimler yoluyla güçlendirildi.
Milli Savunma Bakanlığı ile birlikte hazırlanan teçhizat programının yürütülmesinde, Milli Savunma Bakanlığı kararlı adımlarla ilerlemiş, savunma zırhı bütçesini her zaman devletin mali imkanları çerçevesinde son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştır.
2- Yenilikçi ve reformcu eylemlerin uygulanması. Vatandaşların zorunlu askerlik yükümlülüklerini KEP-KEPO, 16 yaşındaki erkekler için “Askere Alınanların Bireysel Bilgi Beyannamesi”, “Seçim Sıralaması Beyannamesi” ve “Gov.cy” üzerinden SYOP Alım Bildirimi ile kolay erişim elektronik platform kuruldu.
“ATHİNA” eylemi kapsamında, Kıbrıs (Güney) konsorsiyumuna iki proje hibe edilerek yaklaşık 900.000 euroluk ulusal araştırma ve yenilik eylemleri hayata geçirildi.
Kıbrıslı (Güney) kuruluşların Avrupa Savunma Sanayii Geliştirme Programı (EDIDP) ve Avrupa Savunma Fonu’nun 17 programına katılımını mali ve idari olarak desteklendi.
Savunma bakanlığı (YPAM), Araştırma ve Yenilik Vakfı ile işbirliği içinde, çift kullanımlı teknolojiler alanında yeni Araştırma ve Geliştirme Projelerin duyurusunu yaptı ve Kurtarma ve Dayanıklılık Fonu’ndan toplam 3 milyon euro çekti.
1- Cumhuriyet Ordusu ve Ulusal Muhafızları yöneten yasa ve yönetmeliklerin modernizasyonu ile yasal ve düzenleyici çerçevenin sadeleştirilmesi ve iyileştirilmesi neticesinde asker kaçakları %1,8’e düşürüldü.
2- Finansal kaynakların ve bütçe performansının güçlendirilmesi. İhale prosedürleri kolaylaştırıldı ve malzeme açısından uzmanlaşmış merkezler tarafından şartnameler hazırlandı. Onaylanan Bütçenin kullanımı %96’ya ulaştı.
3- Bakanlığın çevre ve enerji politikası kapsamında enerji tüketiminin azaltılması ve kışlaların yenilenebilir enerji kaynakları ile işletilmesine yönelik faaliyetlerde bulunulmasının önü açıldı.
Enerji tasarrufu programı için, toplam kapasitesi 12 MW olan fotovoltaik sistemlerin kurulumu için Avrupa Yapısal Fonlarından (THALIA Programı) 19 milyon euro finansman sağlandı. Proje 2023’ün başlarında başlayacak ve aşamalı uygulamanın 2027’de tamamlanması bekleniyor.
Hükümet politikasının bir parçası olarak, Savunma Bakanlığı, nihai amacı Cumhuriyet’in savunma zırhını güçlendirmek olan mevcut devlet kaynaklarından en iyi şekilde yararlanan bir dizi önlemi teşvik etti. Ulusal Muhafızlar, sürekli gelişen ve modern koşullara uyum sağlayan etkili, verimli ve esnek bir caydırıcılık gücüne dönüşüyor.”