Miçotakis-Erdoğan Görüşmesi Sıcak Ve Samimi Bir Ortamda Gerçekleşti
Yunanistan’da son haftalarda nefeslerin tutulduğu ve Yunan kamuoyunun oldukça yakından takip ettiği Miçotakis-Erdoğan görüşmesi gerçekleşti.
Yunanistan’da son haftalarda nefeslerin tutulduğu ve Yunan kamuoyunun oldukça yakından takip ettiği Miçotakis-Erdoğan görüşmesi gerçekleşti.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde Türkevi’nde gerçekleştirilen görüşmenin oldukça sıcak ve samimi bir ortamda geçtiği belirtiliyor.
Görüşmeye Yunanistan tarafından Başbakan Miçotakis’in yanısıra Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis ve Başbakanın Diplomatik Dairesi Başkanı Anna Maria Bura katılırken Türkiye tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanısıra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç katıldı.
Başbakan Kiriakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Eylül’de Dışişleri Bakanları toplantısında belirlenen ve aşağıdakileri içeren iki ülke arasındaki temasların yol haritası üzerinde mutabakata vardı:
İki lider, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde mevcut olumlu iklimi ve bunu muhafaza etme kararlılıklarını teyit ettiler.
Liderler, Dışişleri Bakanlarının 5 Eylül’de Ankara’da gerçekleştirdikleri toplantıda mutabık kalınan, iki ülke arasındaki temaslara ilişkin aşağıda kayıtlı unsurları da içeren yol haritası ve zaman çizelgesini de teyit etmişlerdir:
Buna göre siyasi diyalog ve pozitif gündemden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılarının Ekim ortasındaki toplantıları; Kasım ayındaki Güven Arttırıcı Önlemler toplantıları ve 7 Aralık’ta Selanik’te düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısı hayata geçirilecektir.
İki lider ayrıca bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulundular. Özellikle, Akdeniz bölgesinde yaşanan ve yakın geçmişte her iki ülkeyi de büyük ölçüde etkileyen doğal afetler ve iklim krizi olgularını ele aldılar. İki lider, sivil koruma alanındaki ikili iş birliğinin yüksek öncelikli olarak güçlendirilmesi hususunda mutabık kaldılar.
Göç konusunun her iki ülke için ortak bir sınama olduğu bilinciyle bu meselenin ele alınması için birlikte çalışma konusunda da anlaşma sağladılar.
Dışişleri Bakanları, üzerinde mutabık kalınan yol haritasının ileriye götürülmesi amacıyla çalışma ve eş güdümü sürdürmekle görevlendirildiler.