«Απαιτούμε ελεύθερες εκλογές σε διοικήσεις Ιδρυμάτων από την Ελλάδα»
«Aπαιτούμε να εκλεγούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τουρκικού Μουσουλμανικού Ιδρύματος μέσω ελεύθερων εκλογών μεταξύ των Τούρκων της Ρόδου και της Κω».
Ο Πρόεδρος της ROİSDER, Καθ. Dr. Mustafa Kaymakçı, δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωση ότι: «Aπαιτούμε να εκλεγούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τουρκικού Μουσουλμανικού Ιδρύματος μέσω ελεύθερων εκλογών μεταξύ των Τούρκων της Ρόδου και της Κω».
Ο Πρόεδρος της ROİSDER, Καθ. Dr. Mustafa Kaymakçı, δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωση ότι: «Πολιτιστικά αντικείμενα που ανήκουν σε Τουρκο-Μουσουλμανικά Ιδρύματα συνεχίζουν να πωλούνται σε δημοπρασία και να κατεδαφίζονται στο νησί της Κω”.
Το δελτίο τύπου του Προέδρου του Mustafa Kaymakçı έχει ως εξής:
“Στο νησί της Κω, πολιτιστικά αντικείμενα που ανήκουν σε Τουρκο-Μουσουλμανικά Ιδρύματα συνεχίζουν να πωλούνται σε δημοπρασία και να κατεδαφίζονται.
Όπως είχε προειδοποιήσει προηγουμένως η ROİSDER, στην επιστολή που απέστειλε στην Αρχή Διαχείρισης Περιουσίας του Ιδρύματος Κω στις 6 Ιανουαρίου 2021, έχει καταδικάσει έντονα αυτή την κατάσταση, ενώ απαίτησε την προστασία αυτών των έργων, που αποτελούν κοινή περιουσία της ανθρωπότητας.
Οι ελληνικές αρχές διατηρούν την πολιτική της εκποίησης των περιουσιών που ανήκουν σε Τουρκο-Μουσουλμανικά Ιδρύματα στη Ρόδο και την Κω.
Για παράδειγμα οι στρατιωτικές κατοικίες στην Αντιμάχεια στην Κω, η περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παύλου, η Λέσχη Αξιωματικών, η παιδική χαρά στο Πυλί, το νεκροταφείο και οι παιδικές χαρές στην Καρδάμαινα, η επέκταση νεκροταφείου στην Αντιμάχεια, οι δημόσιες κατοικίες Εθνικής Αντιστάσεως (εργατικές Κατοικίες).
Το κτίριο του ΙΚΑ Κω, τα νηπιαγωγεία στις οδούς Πορφύρου, Αμερικής και Αβέρωφ, πολλές περιοχές και κτίρια του στρατού, της διεύθυνσης εκπαίδευσης, της εκκλησίας και του δήμου της Κω, καθώς και γη, ανήκαν σε μουσουλμανικά ιδρύματα που έχουν λεηλατηθεί για χρόνια.
Τέλος, με λύπη πληροφορήθηκα ότι τέθηκε εκ νέου προς πώληση έκταση 38.240 τ.μ. στην περιοχή Πλατίτσι που ανήκει στο Ίδρυμα Κω και ότι θα τεθούν προς πώληση 39 στρέμματα γης στο Σελβέρι, όπου βρίσκεται και ο Ιππικός Όμιλος.
Είναι προφανές ότι η προστασία των ιδιοκτησιών του ιδρύματος είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη θρησκευτική ελευθερία και τη λατρεία του μουσουλμανικού τουρκικού πληθυσμού της Κω και της Ρόδου.
Προκειμένου να έχουμε την εν λόγω ελευθερία θρησκείας και λατρείας, είναι απαραίτητο να έχουμε και την προστασία των εν λόγω περιουσιών.
Από αυτή την άποψη, οι διαδικασίες εκκαθάρισης που διενεργούνται από τα Εκτελεστικά Συμβούλια που ορίζονται από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις αποτελούν μια προσέγγιση που περιορίζει και καταστρέφει την ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας.
Ως ROİSDER, ζητάμε «την άρση των νόμων και των πιέσεων που εμποδίζουν τους Τούρκους της Ρόδου και της Κω να αποδεχτούν την τουρκική τους ταυτότητα και να οργανωθούν με την πολιτιστική τους ταυτότητα.
Να δοθεί στα τουρκόπουλα το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας τη δυνατότητα στους Τούρκους μουσουλμάνους να εκφράζουν ελεύθερα τη λατρεία τους.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να φροντίσουν για τη διατήρηση, συντήρηση και επισκευή των πολιτιστικών υποδομών που άφησαν οι Οθωμανοί Τούρκοι, ενώ απαιτούμε να εκλεγούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τουρκικού Μουσουλμανικού Ιδρύματος μέσω ελεύθερων εκλογών μεταξύ των Τούρκων της Ρόδου και της Κω».
Καθ. Dr. Mustafa Kaymakçı