Yunanistan Haber

Yunan Basını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina Ziyaretini Nasıl Gördü

Yunan medyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretini nasıl yorumladı.

Yunan medyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretini nasıl yorumladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü Atina ziyaretinde verilen dostluk mesajlarını manşetlerine taşıdı. Ziyaretin ikili ilişkiler için yeni bir başlangıç olduğuna işaret eden gazeteler, iki liderin dostluk mesajlarına geniş yer verdi.

ERT NEWS: Yunanistan-Türkiye meselelerinde yeni alan: Erdoğan’ın ziyareti Atina’da memnuniyet yarattı – Siyasi diyaloğun bir sonraki turu bir dönüm noktasıdır.

Kiriakos Miçotakis ile Recep Tayyip Erdoğan arasında dün gerçekleşen görüşme, Yunanistan-Türkiye ilişkileri alanına yeni bir bakış açısı getirdi. İki lider, Maksimos Sarayı’nda bir buçuk saat süren görüşmelerin ardından, dostluk ve iyi komşuluk ortak deklarasyonu olan “Atina Bildirgesi”ne yansıyan olumlu ortamı yaptıkları açıklamalarla mühürledi.

Bu, 1930’daki Venizelos-Atatürk anlaşmasından bu yana türünün ilk örneği olup, her iki tarafın da ikili ilişkileri önemli ölçüde iyileştirme konusundaki istekliliğini açıkça ortaya koydu.

Yunanistan başbakanı, Türkiye cumhurbaşkanının davetine yanıt verdi ve önümüzdeki baharda Ankara’yı ziyaret edecek. Kiriakos Miçotakis, “Bir sonraki adım, kıta sahanlığı ve MEB’in sınırlandırılmasına yönelik yaklaşımdır” dedi. Tayyip Erdoğan, “Biz kardeşiz, çözülemeyecek hiçbir şey yoktur” dedi. Ancak iki lider, anlaşmazlıklarını ılımlı bir tonla dile getirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Türk azınlığa ilişkin raporunda başbakan, Lozan Antlaşması’nı hatırlattı.

CNN.GR “Erdoğan’ın ziyareti: Atina Bildirgesi ve ertesi günün mesajları”

Recep Tayyip Erdoğan’ın yedi saatlik ziyareti sırasında Yunanistan ile Türkiye arasında birkaç saat önce imzalanan “Atina Bildirgesi”, tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkemize yaptığı ziyaret gibi tarihi önem taşıyor.

İki komşu ülke açısından hukuki bağlayıcılığı olmayan bu Bildirge’nin imzalanması, uzun yıllar süren gerginliklerin ardından esas itibarıyla Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açıyor.

Bildirgeye ilişkin Yunan hükümet kaynakları

-Özellikle önemli bir metin, zira Yunanistan ve Türkiye, Yunanistan Başbakanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın imzalarıyla ilk kez dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerine ve “sakin sulara” bağlı kalıyor.

– Bildirge özellikle her düzeyde etkili iletişim kanallarının önemini vurgulamakta ve çatışma durumlarının ve potansiyel tırmanmanın önlenmesini vurgulamaktadır.

KATHİMERİNİ: “Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde yeni sayfa”

Kamuya yapılan açıklamalardan ve Tayyip Erdoğan ile Bakanlarının Atina’da bulunması, Yunanistan ile ilişkilerin iyileştirilmesinin Ankara’nın stratejik bir kararı olduğu, Orta Doğu ve Ortadoğu’daki gelişmelerin belirli bir döneminde son derece mantıklı bir adım olduğu anlaşılıyor. Ankara’nın Batı ile ilişkisinin test edilmesi.

Elbette ki Atina da aynısını arzuluyor. Her iki taraf da açıkça farklı başlangıç ​​noktalarından başlıyor; Yunanistan her zaman iyi komşuluktan yana ve taraflar arası bir tutum sergiliyor; bu durum zaman zaman davranışlarıyla gerginlik yaratan Türkiye için geçerli olmayabilir.

Ancak, süreç elbette yol boyunca görülecek ve sadece sözlerle değil, aynı zamanda – her şeyden önce – eylemlerle de değerlendirilecek yeni bir aşamadayız. İki ülke arasındaki mevcut dikenler şimdilik ilişkilerin iyileşmesine engel olmayacaktır.

Erdoğan, Atina’da belirli konulardaki tutumunu hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde göstermiş olsa da, başta ABD ve Almanya olmak üzere uluslararası faktörün teşvikiyle Yunanistan ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda farklı bir yaklaşım benimsemeyi seçiyor.

“Kazan-kazan” yaklaşımını, bir dizi anlaşmanın imzalanması takip etti; bunlardan bazıları, örneğin göç akışları gibi, sadece her iki ülke için de son derece önemli.

İMERİSİA: “Erdoğan Atina’da: Yunanistan ve Türkiye’nin ihracat, yatırım, enerji ve turizm alanlarında imzaladığı 15 anlaşma“

Başbakan Kiriakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme öğleden sonra olumlu bir atmosferde ve dostane açıklamalarla sona erdi. Aynı zamanda iki lider arasındaki Maksimos Sarayı’nda açıklamaların neredeyse kardeşçe bir atmosferde gerçekleştiğini de belirtmekte fayda var.

İki lider, iki ülke ilişkilerinin bundan sonra sakin sularda ilerlemesi yönündeki isteklerini her tonla ifade ederken, elbette Atina Dostluk ve İyi Komşuluk İlişkileri Bildirgesi’nin de imzalandığını belirtmekte fayda var.

Özellikle 5. Yunanistan-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi çerçevesinde turizme ışık “düşme” vurgusu yapılan ve her iki tarafın da turizmin iki halk arasında bir işbirliği köprüsü olarak rolünü kabul ettiği anlaşmalar, Memorandumlar ve Ortak Deklarasyonlar/Bildiriler imzalandı.

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu