Miçotakis: “Yunanistan Savunmasına Çok Para Harcayan Bir Ülke”
"Yunanistan savunmasına çok para harcayan bir ülke. Ancak bu maliyetlerin bir de Avrupa boyutu var. Sadece ulusal egemenliğimizi korumak için kendimizi korumuyoruz, aynı zamanda Avrupa'nın stratejik özerkliğini güçlendirmek için genel yeteneklerine de katkıda bulunuyoruz.”
Granada’daki gayrı resmi Avrupa Konseyi sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, “Batı Balkanlar’a ilişkin Avrupa perspektifi, Selanik ilanından bu yana 20 yıldır tartıştığımız bir konu” dedi.
Başbakan Miçotakis, Yunanistan’ın Batı Balkan ülkelerinin Avrupa perspektifi için mücadele etmeye devam edeceğini ve aday ülke statüsü alan tüm ülkelerin aynı kurallarla muamele görmesi gerektiğini savunacağını vurguladı. “Ancak, kesin olarak tanımlanan prosedürü bozan jeopolitik öncelikler olmamalıdır.” Dedi.
Miçotakis Yunanistan’ın savunma yatırımları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başbakan Miçotakis, “Avrupa’nın stratejik özerkliği açısından kritik olan sektörlerde, en önemlisi savunma sektörü olmak üzere önemli ek yatırımlara ihtiyacımız var. Savunma harcamalarının Avrupa Birliği’nin hesaplamalarına dahil edilmesi açısından farklı bir işaretle ele alınması gerektiğini söylemekten yorulmayacağım. Yunanistan savunmasına çok para harcayan bir ülke. Ancak bu maliyetlerin bir de Avrupa boyutu var. Sadece ulusal egemenliğimizi korumak için kendimizi korumuyoruz, aynı zamanda Avrupa’nın stratejik özerkliğini güçlendirmek için genel yeteneklerine de katkıda bulunuyoruz.” İfadelerini kullandı.
Başbakan Miçotakis şunları dile getirdi:
“Açıkçası bu ülkelerin Avrupa verilerine nasıl uyum sağlamaları gerektiğini ve gerçekten bu yolda ilerleyip ilerlemediklerini bilmek için Avrupa Komisyonu’nun sürekli yapacağı değerlendirmelerden bahsediyorum. Bu doğrultuda Yunanistan için hukukun üstünlüğü kurallarından muafiyet anlamına gelmediğini vurgulamak istiyorum. Bu tüm aday ülkeler için geçerli, özellikle herhangi bir ülkeyi fotoğraflamıyorum. Bu sürecin sonunda Avrupa ailesinin bir üyesi olabilmeleri için gereken çabayı göstermeleri gerektiğini kendilerinin de bildiğini düşünüyorum.
Büyük genişlemeye ilişkin bu tartışma bizi Avrupa Birliği’nin işleyiş biçimini yeniden değerlendirmeye başlamaya zorluyor. Avrupa Komisyonu’nun uyum eylemleri veya Avrupa Komisyonu gibi kritik eylemlerini feda etmek istemiyorsak, daha yoksul ülkelerin Avrupa Birliği’ne girişi açıkça daha fazla kaynak gerektireceğinden, karar alma süreçleri ve aynı zamanda bütçeyle ilgili önemli konulardır. Ortak tarım politikası hâlâ bu tür fonlara ihtiyaç duyan ülkelerin yükünü taşıyor.
Kaçak göç sorunu
Kaçak göç sorununa gelince, Konsey düzeyinde bir anlaşmamız var, şimdi üçleme sürecine gireceğiz ancak bu, geçmişte gördüğümüz gibi, göçün araçsallaştırıldığı vakalarla başa çıkmak için kesinlikle elimizde olacak ek bir araç. İlk kabulü yapan ülkeler için ilgili prosedürlerin gevşetilmesi gerekiyor. Ancak bu anlaşma tek başına göç sorununu çözemez. Çok daha kapsamlı bir yaklaşıma, tüm Avrupa Birliği’nin, kurumların ve üye devletlerin daha fazla aktif hale getirilmesine ve Birliğin dış sınırlarında bulunan ülkelerin desteklenmesine ihtiyaç var. Örneğin Tunus’la varılan anlaşmanın doğru yönde bir çaba olduğu, aynı şeyin çok sayıda göçmene ev sahipliği yapan Libya ve Mısır için de yapılması gerektiği ve aksi halde Avrupa’ya yönelmeleri gerçekten felaket olur.
Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi bağlamında gerçekleşen görüşmeler aracılığıyla aynı şey şu anda bir dereceye kadar Türkiye ile de yaşanıyor. Dolayısıyla bu konunun önemli bir Avrupa boyutu var. Bu nedenle Yunanistan, AB ile işbirliği yapmaları şartıyla, bu ülkeleri destekleyebilmek için elimizde daha fazla kaynağa sahip olabilmemiz amacıyla göç akışlarını durdurmak için Çok Yıllı Mali Çerçevenin revizyonunda bütçenin arttırılmasından yana olacaktır.
Ukrayna için çok daha fazla para istiyoruz ve iyi yapıyoruz, çünkü Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz. Ancak Avrupa Konseyi’nde Ukrayna için önemli miktarda ek kaynağa sahip olmanın ve aynı zamanda daha az paraya sahip olmanın imkansız olduğunu savundum. Doğal afetlerle karşı karşıya kalan Avrupa vatandaşlarına destek olmak için Ukrayna’ya verdiğimiz kaynaklara kıyasla çok daha az kaynak var.
Dayanışma Fonu çok küçük, tükendi bile
Dayanışma Fonu çok küçük, tükendi bile. Yunanistan, öncelikle Teselya’yı etkileyen doğal afetlere karşı kendisini desteklemek için elindeki kaynakların kullanımında maksimum esneklik talep etmeyi başardı. Ancak bunun yeterli olmadığı açık. Çünkü gelecekte buna benzer başka olaylarla da karşılaşmamız çok muhtemel. Bu nedenle Dayanışma Fonu’nun 65 milyarı aşan toplam revizyonda 2,5 milyarlık artırılmasının bizi endişelendirmemesi gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar kapsamlı bir anlaşmadan hala uzakta olsak da, bu pozisyonların Avrupa Konseyi’nde daha anlaşılır hale geldiğini düşünüyorum. Yunanistan, Avrupa Komisyonu’nun mali uyum konusunda daha fazla esneklik önerisini prensipte destekliyor ve ülkemizin ve ekonomimizin daha rekabetçi hale gelmesi için yapılması gereken önemli reformların sorumluluğunu her zaman üstleniyor.
Yunanistan belirlediği hedefleri aşabileceğini kanıtladı. Artık Avrupa’nın mali sorunu değiliz; yalnızca kalkınma performansımız açısından değil, mali performansımız açısından da hoş bir sürpriziz. Ancak bu, bir yandan geçmişte yapılan ve tekrarlanmaması gereken hataları kabul etmeyecek, aynı zamanda şu gerçeği de hesaba katacak çok katı bir mali çerçeveyle karşı karşıya kalacağımız anlamına gelmiyor.
Yunanistan savunmasına çok para harcayan bir ülke
Avrupa’nın stratejik özerkliği açısından kritik olan sektörlerde, en önemlisi savunma sektörü olmak üzere önemli ek yatırımlara ihtiyacımız var. Savunma harcamalarının Avrupa Birliği’nin hesaplamalarına dahil edilmesi açısından farklı bir işaretle ele alınması gerektiğini söylemekten yorulmayacağım. Yunanistan savunmasına çok para harcayan bir ülke. Ancak bu maliyetlerin bir de Avrupa boyutu var. Sadece ulusal egemenliğimizi korumak için kendimizi korumuyoruz, aynı zamanda Avrupa’nın stratejik özerkliğini güçlendirmek için genel yeteneklerine de katkıda bulunuyoruz.”