Yunanistan Haber

Miçotakis ve Hükümetini İzlediği Türkiye Politikaları Üzerinden “Topa” Tuttular

Samaras, “Gittikçe aşağılanmaları birbiri ardına yiyoruz" derken, Karamanlis ise, “Türkiye doğrudan Yunanistan'ı ve Kıbrıs'ı (Güney) tehdit ediyor, biz ise görmezden geliyoruz” dedi.

Başbakan Miçotakis uzun zaman sonra iki eski Başbakan Karamanlis ve Samaras’ın ilk kez açıkça çifte saldırısıyla karşılaştı. Samaras, “Gittikçe aşağılanmaları birbiri ardına yiyoruz” derken, Karamanlis ise, “Türkiye doğrudan Yunanistan’ı ve Kıbrıs’ı (Güney) tehdit ediyor, biz ise görmezden geliyoruz” dedi.

Geçtiğimiz aylarda Yunanistan’da eşcinsellerin evlenmesine ve çocuk edinmesine imkan sağlayan yasanın onaylanmasının tetiklediği Miçotakis yönetimindeki Yeni Demokrasi Partisi hükümetindeki sarsıntılarının ne kadar büyük olduğu ilk kez Avrupa Parlamentosu seçimlerinde alınan sonuçların ardından ortaya çıkmıştı.

Bununla birlikte Başbakan Kiriakos Miçotakis’in ilk kez kendi Bakanları tarafından doğrudan sorgulanmasıyla karşı karşıya kaldığı önceki günlerde Yeni Demokrasi içindeki tepkiler daha da artmıştı. Ancak Miçotakis esas kötü olanla daha karşılaşmamıştı.

Böylece 1 Temmuz Pazartesi gecesi Başbakan Miçotakis, ülke içinde ve dışında izlediği politikalar nedeniyle, iki eski Başbakan Karamanlis ve Samaras’ın ilk kez açıkça çifte saldırısıyla karşılaştı. Böylece Yeni Demokrasi partisi içinde var olan ama bir türlü dışarıya vurmayan huzursuzluk bu defasında açıkça dışa çıkmış oldu.

Olay, Manolis Kottakis’in “Karamanlis’in Gizli Dosyaları” kitabının Atina’daki Savaş Müzesi’ndeki tanıtımı için ortak bir etkinlikte ilk kez bir araya gelen eski Başbakanlar Antonis Samaras ve Kostas Karamanlis, ülkenin gidişatına ve partinin fikir ve ilkelerinden ayrıldığını ileri sürerek Miçotakis’i adeta topa tuttular.

Eski Başbakan Andonis Samaras etkinlikte yaptığı konuşmasında, “Başbakanın kimi dinlediğini bilmiyorum ama hatada ısrar etmenin yanlış olduğunu anlamalıdır” diyerek açıkça Miçotakis’i uyardı.

“Gittikçe aşağılanmaları birbiri ardına yiyoruz”

Samaras konuşmasında, vatandaşların Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmamalarının eşcinsellerin evlenmesine ilişkin yasa tasarısına karşı açık bir mesaj olduğunu ve “beyaz grev” yaptığını ileri sürdü ve buna paralel olarak Başbakan Miçotakis’e izlediği politikaları derhal değiştirmesi çağrısında bulundu.

Eski Başbakan Samaras, hükümetin politikasını tasvip etmedi ve Miçotakis’i kendi partisi içinde ne az ne de çok “yabancı bir cisim” olarak tanımladı. Yeni Demokrasi Partisini son Avrupa seçimlerinde aldığı en kötü seçim sonucundan, daha küçük ve daha korkak bir hükümetten, ama aynı zamanda yöneticilerin en azından talihsizliklerine de yansıyan durumu anlama konusundaki yetersizliklerinden de bahsetti.

Hükümete ve Başbakan Miçotakis’e AP seçimlerinde vatandaşların kendilerine gönderdiği mesajları tekrar okumaları çağrısında bulunan Samaras, Başbakan’ın açıklamasına bizzat yanıt vererek, “…mesaj politikayı hızlandırmak değil, politikayı değiştirmek içindi” dedi.

Samaras aynı zamanda Yeni Demokrasi Partisinin seçmen havuzlarına açılması stratejisini ve aynı zamanda hükümetin Parlamento dışı Bakanlarla personel atama seçeneklerini de ciddi bir şekilde eleştirdi; Parlamento Grubunun bakıma muhtaç durumda bulunduğunu ileri sürdü. Siyasi bir rakibi olmamasına, bir troyka olmamasına ve iletişimsel her şeye kadir olma koşullarına rağmen hükümetin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aldığı sonuçla reddedildiğini vurguladı.

Samaras ayrıca Avrupa Parlamentosu seçimlerinde alınan sonuçlarının ardından Avrupa Birliği liderliğini de eleştirdi. “Avrupa ve liderliği nihayet bu duruma ayak uydurmalı ve Avrupa ailesinin izlemesi gereken yola karar vermeli.” İfadelerini kullandı.

Samaras’ın Yunanistan’ın ulusal meseleleriyle ilgili en sert eleştirisi, “Gittikçe aşağılanmaları birbiri ardına yiyoruz” oldu.

Her halükarda Samaras partinin sağa dönmesi çağrısında bulunarak şu soruyu sordu: “Köklerinden kesilen bir ağaç büyüyebilir mi? Partinin genişlemesi başka şey, mutasyonu başka şey.” Dedi ve konuşması sırasında olduğu gibi konuşma bittikten sonra da sıcak bir şekilde alkışlandı.

Karamanlis: “Türkiye bizi doğrudan tehdit ediyor, biz görmezden geliyoruz”

Antonis Samaras’ın Başbakan Kiriakos Miçotakis ve hükümete yönelik fırlattığı “okların” ardından kürsüye gelen eski Başbakan Kostas Karamanlis, Başbakan Miçotakis’in izlediği dış politikaya odaklanarak sert bir eleştiride bulundu. Karamanlis, konuşmasında, “Türkiye bizi doğrudan tehdit ediyor, biz görmezden geliyoruz” dedi.

Aslında Karamanlis ulusal meselelerle ilgili çok sayıda mesaj gönderdi ancak esas olarak Yunan-Türk ilişkileriyle ilgiliydi ve diğer hususların yanı sıra şunları kaydetti: “Türkiye’nin hegemonik emelleri, gündemi araştırma operasyonu, egemenlik haklarının doğrudan sorgulanması açıklanmıyor. Bunu ancak bilinçli olarak kör olanlar göremez. Türkiye doğrudan Yunanistan’ı ve Kıbrıs’ı (Güney) tehdit ediyor ve bir revizyon planı var, Ortadoğu’da, Kafkasya’da, Balkanlar’daki varlığıyla da bunu kanıtlıyor. Lahey için bir eş imza kurulması düşünülemez, ancak bu adım adım bir emsal olarak yaratılıyor. Bunun için yanlış yoruma izin vermeyecek net cevaplara ihtiyaçlar var.”

Karamanlis, hükümete ulusal meselelerle ilgili mesaj göndererek, kurtarıcı ruh hali ve iyi komşuluk ilişkilerinin baltalanmasından söz ederek şöyle devam etti: “Hem Tiran’a hem de Üsküp’e mesaj vermek gerekiyor. Bu tür davranışlar hoş görülmez ve sonuçları olacaktır. Avrupa’ya giden yolların Yunanistan’a bağlı olduğunu da hatırlatmak isteriz. Net konuşmalar ve net . hesaplar yapılmalıdır.”

Karamanlis daha genel olarak uluslararası ilişkilerdeki Yunanistan’ın uygulamalarına atıfta bulunarak şunları söyledi: “Yunan krizinin kibirli, kısa görüşlü, cezalandırıcı ve ekonomik olarak yanlış işlenmesine neden olan AB, temel ilkelerinden birini terk etti. Ülkeler arasında bir araya gelinmesi, yani borç krizlerine maruz kalma risklerinin paylaşılmasını sağlayamadı.

Son Avrupa seçimlerinin sonuçları, Fransa’da dün yapılan parlamento seçimleri gibi, hepimizin yıllardır bildiği ve deneyimlediği şeyleri yankı uyandıracak şekilde doğruladı. Onlarca yıldır inandığımız ve uğruna mücadele ettiğimiz Avrupa derin bir krize doğru gidiyor.”

Başbakanlık Maksimu Sarayının ve Başbakan Kiriakos Miçotakis’in ağır eleştirildiği bir zamanda gerçekleşen ve uzun zamandır beklenen etkinlikte hükümet temsilcisi Pavlos Marinakis, Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis, Turizm Bakanı Olga Kefalogianni, Avrupa Parlamentosu üyesi Eliza Vosenberg’in yanı sıra onlarca milletvekili de hazır bulundu. Dora Bakoyannis’in diğer katılımcılardan ayrı oturması ise dikkatlerden kaçmadı.

Yeni Demokrasi’nin mevcut olan diğer üyeleri şunlardı: Stilianidis, Athanasiou, Karasmanis, İpsilantis, Vartzopoulos, Georgandas, Yogiakas, Mantas, Vlachos, Karamanlis, Arabatzi, Hatzivasiliou, Keletsis, Baraliakos, Stilios, Kaçaniotis, Hrisomallis, Kaçafados, İkonomou , Vosenberg, Boukoros, Patoulis, Kalafatis, Salmas, Plakiotakis, Peças, Plevris, Avramopoulos, Kaklamanis, Karagounis, Meimarakis.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu