Miçotakis: “Türkiye İle Savaşa Girmeyeceğiz”
"Erdoğan ile defalarca görüştüm, zor anlar yaşadık, ancak bir çözüm bulmamızın imkansız olduğunu düşünmüyorum."
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis bulunduğu Davos’ta katıldığı bir söyleşide, “Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz” vurgusu yaptı.
Miçotakis yaşanan gerginlikler ile ilgili ise, “Seçimlerden sonra her iki ülkedeki gerilimi azaltmanın bir yolu olduğuna inanıyorum. Aynı fikirde olmama konusunda hemfikir olsak bile bunu medeni bir şekilde yapmalıyız.” İfadelerini kullandı.
Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda Fareed Zakaria ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, aynı zamanda yapılacağını söylediği seçimlerden sonra Yunanistan ve Türkiye’nin aralarındaki farklılıkları çözebileceklerine dair iyimserliğini dile getirerek, “Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz” vurgusu yaptı. Kiriakos Miçotakis, diğer konuların yanı sıra, Yunanistan-Türkiye ilişkileri, enerji ve göçle ilgili soruları yanıtladı.
“Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz”
Başbakan Kiriakos Miçotakis, Kızılhisar adası ile ilgili ve Yunanistan’ın Türkiye ile savaşa girip girmeyeceği ilgili bir soruya yanıt olarak şunları söyledi: “Hayır, son yıllarda çok fazla gerilim görmemize rağmen Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz. Kastelorizo (Kızılhisar) çok güzel bir ada ve çok iyi bir turizm sezonu geçirdik.
Türkiye ile olgun yetişkinler gibi konuşmalıyız ve deniz alanları gibi temel farklılıklarımızı çözmeliyiz. Ege coğrafyası gereği karmaşık bir konu ama komşularımızla sorunları çözmemiz gerekiyor. İtalya ile yaptık ve Arnavutluk ile de yapacağız.
Sorunlarımızı uluslararası hukuka dayalı olarak çözmek zorundayız ve komşularınızı tehdit etmediğinizde ve iletişim kanallarını açık bıraktığınızda ve ulusal meseleleri iç nedenlerle araçsallaştırmanın faydası olmaz çünkü kamuoyunu zehirlersiniz.
Yunan adalarının Türkiye’nin bütünlüğünü tehdit ettiğine mi? veya Türkiye’nin Yunan adalarını mı tehdit ettiğine, Kıbrıs meselesini ele alırsak eğer inanan var mı? İstilaya uğradık ve adanın bir kısmı halen işgal altında.
İlginç bir şekilde her iki ülkede de muhtemelen aynı zamanda yapılacak olan ve hangi hükümetin çıkacağını bilmiyorum seçimlerden sonra her iki ülkede de tansiyonu düşürmenin bir yolu olduğuna inanıyorum. Aynı fikirde olmama konusunda hemfikir olsak bile, bunu medeni bir şekilde yapmalıyız.
Erdoğan ile defalarca görüştüm, zor anlar yaşadık, ancak bir çözüm bulmamızın imkansız olduğunu düşünmüyorum. Ancak adaların egemenliği konusunu veya Girit’te deniz bölgeleri hakkını sorgulayan Türkiye-Libya arasında yasadışı mutabakatının imzalanmasını görüşemeyiz.
Son olarak Türkiye, Rusya’ya yaptırım uygulamayan tek ülke ve diğer NATO üyesi ülkelerin kararlarına uymuyor.” İfadelerini kullandı.
Enerji konusu
Kiriakos Mitçotakis, Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak “Ülkeyi her askeri düzeyde destekledik. Avrupa bunun bedelini enerjide ödedi. Ortaklarımızın doğal gazın toptan satış fiyatına tavan yapılması teklifimizi kabul etmeye ikna olduklar, bu korkunç savaştan bir hayır çıkarsa, o da yeşil enerjiye geçişte daha hızlı hareket etmemiz gerekmektedir. Yunanistan’ın rolü daha aktif olacak ve bölgemiz için enerji güvenliği sağlayıcısı haline gelecektir. Ancak, Yenilenebilir Enerji Kaynakları geleceğimizdir.”
Başbakan Miçotakis, doğal gaz için yürütülen araştırmalara değinerek, “aynı zamanda komşu ülkelere de doğal gaz tedarik edebilmek için doğal gaz depolama alanları oluşturuyoruz. Nükleer enerji pahalı bir teknoloji olması ve deprem eğilimli bir ülke olmamız nedeniyle, ülkemizde nükleer enerjiye yatırım yapmak zor. Yeşil geçişe odaklanmamız gerekiyor.
Ayrıca gaz fiyatlarında bir normalleşme oldu. Ukrayna’yı desteklemek için hem ahlaki hem de ulusal bir yükümlülüğümüz olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Revizyonist güçler, sonuçlarını düşünmeden genişleyebileceklerine inanıyor.”
Ekonomi ve göç konusu
Yunanistan’ın ekonomik durumu ve ile ilgili olarak Miçotakis, “Pragmatizme ve düzgün işleyen bir demokrasiye inanıyorum. Siyasi kararlarımızın çoğu da ilericidir.
KDV indirimi gibi potansiyel olarak maliyetli faydalar sağlamanın cazibesine direndik ve ihtiyatlı bir fayda yolu izledik. Seçimlerde seçmen, önceki popülist hükümetin 4 yılı ile bizim 4 yılımızı karşılaştırmak zorunda kalacak.”
Göçle ilgili olarak Başbakan Miçotakis, önceki hükümetin “açık sınırlar” politikası izlemesi nedeniyle Yunanistan’da göçün bir sorun haline geldiğini söyledi. Sınırlarımızı koruduk ve böylece daha az hayatı riske attık. Bugün adalarımıza bakarsanız göçmen sayısının azaldığını görürsünüz. Bugün binden daha az göçmen var ve isteyenlere sığınma ve iş veriyoruz… Sert ama adil bir göçmenlik politikası uyguladık.”