Yunanistan Haber

“Kalkanlar” Operasyonunun Ana Karargahı Larissa Olacak

Kızıldeniz’de Husilere yönelik "Kalkanlar" operasyonunun ana karargahı Larissa’da (Yenişehir) olacak.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın önerisi kabul edildi ve Kızıldeniz’de Husilere yönelik “Kalkanlar” operasyonunun ana karargahı Larissa’da (Yenişehir) olacak.

Brüksel’deki gayri resmi AB Savunma Bakanları konseyindeki atmosfer, Atina’nın Husilere karşı mücadelede Avrupa operasyon merkezi olma teklifi konusunda pozitif bir görüşün hakim olduğu belirtiliyor. Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın X platformunda (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada “teklifimiz olumlu kabul edildi”. İfadeleriyle bir paylaşımda bulundu.

Atina, HYDRA firkateyninin misyonunun ötesinde, Avrupa operasyonunda öncü rol üstlenmek amacıyla Brüksel’de ortaya çıktı ve edinilen bilgiye göre Yunanistan, yapılması planlanan Avrupa operasyonlarından “Kalkanlar” isimli üç seviyeden biri olan “Düzenli” kısmını devraldı.

– Stratejik (Avusturya Komutanı)

– Operasyonel (Gemilerde Operasyon Yönetimi Fransa)

– Düzenli (Yunanistan)

Edinilen bilgiye göre Yunanistan, Kızıldeniz’de ilki İngiltere ve ABD, ikincisi ise Operasyon kolunun Deniz Komutanlığını da üstlenecek olan Fransa tarafından koordine edilecek iki operasyona katılacak.

Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın X platformunda şu açıklamayı yaptı:

“Bugün Brüksel’de düzenlenen AB’nin Gayri Resmi Savunma Bakanları Konseyi’nde, Kızıldeniz’deki Avrupa “KALKANLAR” Operasyonu hakkındaki görüşme sırasında, mevkidaşlarıma, Yunanistan’ın Larissa Karargahını da Operasyon Karargahı olarak teklif ettiğini bildirdim. Böylece operasyonların yönetimini devralmaya hazırlıklı olduğunu aktardım. Teklifimiz olumlu karşılandı.”

Fransa ve İtalya “Kalkanlar” operasyonuna olumlu bakıyor

Diğer olumlu ülkeler arasında Fransa ve İtalya da vardı. Edinilen bilgiye göre bunun Avrupa’nın savunma düzeyindeki en büyük operasyonu olduğu ve Libya’daki silah ambargosuna ilişkin “İrini” (Barış) operasyonuyla bağlantılı olduğu belirtiliyor.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in basın toplantısında yinelediği gibi, Husilere yönelik operasyon “Antik Yunanlılardan Kalkanlar” olarak adlandırılacak ve operasyonun tamamen savunma amaçlı olacağını ve eyleminin tehditle orantılı olacağını açıkladı.

Son olarak Borrell, hedefin 19 Şubat’a yapılacak Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına kadar uygulamaya konması olduğunu belirtti.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu