Yunanistan Haber

ExxonMobil Yunanistan’a Güvence Verdi, Total-Eni İse Bir An Önce Başlamak İstiyor

Amerikan ExxonMobil Yunanistan’a güvence verdi! Total-Eni ise Parsel 6’da hareketliliği daha önce başlatmak istiyor.

Amerikan ExxonMobil Yunanistan’a güvence verdi! Total-Eni ise Parsel 6’da hareketliliği daha önce başlatmak istiyor.

Amerikan ExxonMobil şirketinin Yunanistan’a Girit’in batı-güneybatısındaki sismik araştırmaları ile ilgili güvence verdiği belirtilirken, Total-Eni şirketinin ise Doğu Akdeniz’de, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin hak iddia ettiği 6’ncı parselde bulguların bir an önce çıkartılması için çalışmalara hız vereceği konusunda sinyal verdiği ileri sürülüyor.

Kathimerini gazetesinde yer alan bir habere göre, Amerikan ExxonMobil şirketi ilk başlangıçta belirtilen tarihlerden önce Girit’in batı-güneybatısındaki sismik araştırmaları Şubat ayının ilk günlerinde tamamlatacağı ileri sürülüyor. 2024 yılında ise ilk sondajın yapılması için karar alınacak ve ardından 2025 yılında sondaj çalışmalarının başlaması hedefleniyor.

Haberde, Amerikan devi ExxonMobil şirketinin, Yunan tarafına Türk tehdit söylemlerinin planlamayı etkilemeyeceği konusunda güvence verdiği ileri sürülüyor.

“Parsel 6’da hareketlilik başlayacak”

blank

Öte yandan Total-Eni şirketinin Doğu Akdeniz’de, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin hak iddia ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki 6’ncı parselde bulguların bir an önce çıkartılması için çalışmalara hız vereceği ileri sürülüyor.

Güney Kıbrıs’ta Cyprus-mail.com haber portalında yer alan bir habere göre ise, Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Natasa Pilidi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Total-Eni konsorsiyumunun Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinin (MEB) 6. bloğunun işletilmesinde daha hızlı hareket etmek istediğini” söyledi.

Rum Bakan Pilidi, Total-Eni konsorsiyumunun araştırma izni aldığı bloğu kullanmak için daha hızlı adımlar atmak istediğine dair işaretler verdiğini söyledi. Pilidi, yatırım faaliyetleri, yatırım planı ve doğal gazın piyasalara arzı için çeşitli senaryolar konusunda yapılacak daha çok şey olduğunu ve bundan sonra atılacak adımlar hakkında görüştüklerini belirtiyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Pazartesi günü Total Başkan Yardımcısı Laurent Vivier ile yapacağı görüşmeye ilişkin soru üzerine, Bakan Natasa Pilidi, “Total’in başkan yardımcısı Doğu Akdeniz bölgesi ve özellikle Kıbrıs’tan da sorumlu. 6. bloğu yöneten Total-Eni konsorsiyumu, kullanımda daha hızlı adımlarla ilerlemek istediğini gösterdiğinden, nasıl ilerlediğimizi görmek çok önemli. Pazartesi günkü toplantı ilginç olacak ve mevcut veriler göz önüne alındığında işlerin daha hızlı ilerlemesini umuyorum.” İfadelerini kullandı.

Geçtiğimiz Aralık ayında Bakan Natasa Pilidi, Blok 6’daki keşif amaçlı sondajda Zeus-1 kuyusunda ilk tahminlere göre toplam 2 ila 3 trilyon küp fit (Tcf) arasında doğalgaz keşfedildiğini söylemişti.

Güney Kıbrıs’ın ne zaman doğal gaz üretimine geçmeyi beklediği sorulduğunda Bakan Pilidi, Chevron’un ihracata yönelik son çalışmalarını beklediklerini, hedefin ise 2027 yılı olduğunu söyledi. Chevron’un 2011’de keşfedilen Afrodit sahasından doğalgazı Mısır üzerinden ihraç etmenin yollarını aradığını anlattı.

Bakan Natasa Pilidi, daha pahalıya mal olsa da, Mısır’daki terminallere ulaşımın daha cazip olabileceği anlamına gelse de, yüzer bir platform önerisinin ilgi göreceğini umduğunu söyledi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu