Batı Trakya Haber

Birliğimizi Bozmaya Çalışanlara Cevap: “Bizim İçin Her Yer Seçektir”

“Her ne pahasına olursa olsun bölünmeye tefrikaya veya fitneye yol vermemek veya buna alet olmamak çok önemlidir.”

SEÇEK Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği’nin düzenlediği “SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri” bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleşti. Sadece bölge insanı değil, etkinliklere Batı Trakya genelinden bir katılım vardı.

17 Temmuz Pazar günü Mehrikoz köyü futbol sahasında düzenlenen kapanış etkinliği Seçek Ağası Hüseyin Apti’nin davullar ve zurnalar eşliğinde etkinlik alanına gelip halkı selamlaması ile başladı.

Etkinlikte selamlama konuşmaları öncesinde, geçtiğimiz günlerde vefat eden İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ve 15 Temmuz Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

İlk olarak selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye SEÇEK Derneği Başkanı Necmettin Kahya geldi. Başkan Kahya konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği olarak bu kültürü ömrümüz yettiği sürece devam ettirmeye hepinizin huzurunda söz veriyoruz.”

“Öncelikle 14 Temmuz Perşembe günü kaybettiğimiz faziletli İskeçe seçilmiş Müftümüz Ahmet Mete’ye Allah’tan rahmet ve tüm Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığına başsağlığı diliyorum. Hepinizin bildiği gibi bütün dünyayı derinden yaralayan pandemi dolayısı ile iki yıllık bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. 1300’lü yılların başında Rumeli zaferi ile Koca Yayla – Gaziler Yaylasında başlayan, ondan sonra Arakçı ve günümüzde buraya kadar gelen, büyük bir tarih ve dayanışma ile halkımızın bugünlere getirdiği Seçek Yaylasının, daha nice yedi asırlara ulaşacağından hiçbir şüphem yok. Bu güzel günde hep birlikte bu etkinliği buraya taşıdığınız için hepinize teşekkür ederim. Toplumumuz ve soydaşlarımızın yoğun baskılardan bir nebze de olsa kurtulmasını sağlayabildiysek, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı bizim sayemizde bir nebze nefes alıp güzel vakit geçirdiyse benim için bundan daha büyük bir mutluluk yoktur.

Sizlere kısaca Seçek yaylasını ve tarihi anlatmak istiyorum. Şu arkamda gördüğünüz rüzgar güllerinde yaklaşık yedi asır önce başlayan üzerinden sayısız pehlivan ve ağların geçtiği Seçek yaylası şenlikleri ve kültürel etkinlikleri sadece ülkemiz Yunanistan iç savaşı zamanında ve pandemi zamanında bırakılıp yapılamamıştır. Bugünden sonra da sizlerin yardımı ve desteği ile biz Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği olarak bu kültürü ömrümüz yettiği sürece devam ettirmeye hepinizin huzurunda söz veriyoruz. Yaklaşık yedi asırlık bir geleneği yaşatmaya çalışan derneğimiz ve halkımız adına siz misafirlerimize hoşgeldiniz diyor ve iyi eğlenceler diliyorum.”

“Bizim için her yer Seçektir. Seçekten memleketinize selam götürün.”

Devamında kürsüye Seçek ağası Hüseyin Apti geldi. Apti, sözlerine İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi anarak başladı. Seçek etkinliklerinin tarihi önemine değinen Seçek ağası Hüseyin Apti, Seçek kültürel etkinliklerinin 11 Ağustos 2018 tarihinden itibaren burada yapılmaya başlandığını ve halkın yoğun katılımıyla bu alanın daha da güzel olduğunu söyledi. “Onun içindir ki biz bu halkla nerelere taşınırsak taşınalım, nereye varırsak varalım bizim için her yer Seçektir. Bizler bölge halkı olarak sizlere ev sahipliği yapıyoruz. Seçekten memleketinize selam götürün.”

“Gelecek nesillerin bu kültüre göre şekillenmesini teşvik eden her etkinlik bizim için çok değerlidir.”

Kozlukebir Belediyesi Meclis Başkanı Rukiye Rızgıç, Kozlukebir Belediyesi ve Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’i temsilen geldiği etkinlikte yaptığı selamlama konuşmasında şunları dile getirdi:

“Böylesine önemli bir kültürel etkinlikte tekrar bir araya gelmekten dolayı büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Toplumumuzun geçmişten bugüne getirdi kültürel ve manevi değerlerle beslenerek, geleneklerimizde bize birliğimizi ve geçmiş bağlarımızı hatırlatan bu tür organizasyonların gelecek kuşaklara aktarılmasını, gelecek nesillerin bu kültüre göre şekillenmesini teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen her etkinlik bizim için çok değerlidir. Etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve sizlere saygılarımı sunuyorum.”

“Bizleri bölmek isteyenlere karşı durdum. Bundan sonra da karşı duracağım.“

Selamlama konuşmasını yapmak üzere bu defasında Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif kürsüye geldi. Müftü Şerif konuşmasında şu ifadeleri dile getirdi: “Bektaşilik bir kültürdür ve ehli sünnetin içindedir. Her Bektaşi alevidir, ama her alevi Bektaşi değildir. Bektaşilik bizim kültürümüzde vardır. Bizler ehli beyti Sünnisiyle Bektaşisiyle seven insanlarız. Onun için de birlik içindeyiz. Biz aynı kültürün insanlarıyız. Onun için bu kültürü yaşatan bu bölgenin insanlarını gönülden tebrik ediyorum. Ben bu bölgenin insanlarının yanında durdum. Bizleri bölmek isteyenlere karşı durdum. Bundan sonra da karşı duracağım. Son olarak İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi rahmetle anıyorum. Geride kalanlara başsağlığı ve sabırlar diliyorum.”

“Her ne pahasına olursa olsun bölünmeye tefrikaya veya fitneye yol vermemek veya buna alet olmamak çok önemlidir.”

Son olarak bu anlamlı etkinliğe davet edilen ve soydaşlarının yanında bulunan vede selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu geldi. Başkonsolosu Murat Ömeroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Seçek Batı Trakya Türklerinin tarihinde derinliği olan önemli etkinliklerinden bir tanesidir. Yüzyıllardır bu geleneği yaşatmak ve sürdürmek çok önemli. Seçek Derneği’ne bu geleneği devam ettirdikleri için teşekkür ediyorum. Bu etkinlikler Ahmet Yesevi’den, Hacı Bektaşi Veliden, Horasan erenlerinden gelen ve manevi bir boyutu da olan kültürel bir etkinliktir. Dolayısıyla Azınlığımızın manen gücünü aldığı Ata mirası gelenek ve göreneklerimizi ancak birlik ve beraberlik şuuru ile yaşatabileceğimizin farkında olmalıyız. Her ne pahasına olursa olsun bölünmeye tefrikaya veya fitneye yol vermemek veya buna alet olmamak çok önemlidir. Esas olan birlik ve beraberlik olmalıdır. Toplumları birleştiren çok kültürlü ve hoşgörüyü yaşatan bu etkinliğin bundan böyle de yüzyıllarca devam etmesini temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün burada güreş tutacak sporcularımıza da başarılar diliyorum. Bu güzel etkinliği düzenleyen ve bizleri bir araya getiren Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneğine teşekkürlerimi sunuyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından etkinlikler kapsamında Tülin Hacıhalil ve Gökhan Mustafa yönetimindeki İskeçe Türk Birliği Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu. İTB Müzik Grubu da bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. Daha sonra ise Erkan Demiroğulları yönetimindeki Gümülcine Türk Gençler Birliği Halk Oyunları sahne aldı.

Etkinliğin devamında yağlı güreşlere geçildi ve Yunanistan, Türkiye ve Kuzey Makedonya’dan güreşçiler farklı kategorilerde yarıştı.

2022 yılının başpehlivanı final müsabakasında rakibini Cafer Hami Çarkacı’yı mağlup eden Yusuf Kaflı oldu ve Seçek Başpehlivanı ünvanını eline aldı.

Kategorilere göre alınan sonuçlar şöyle:

KÜÇÜK ORTA

  1. Hakan Oruç
  2. İlhan Oruç
  3. Hüseyin Kara Ali

TOZKOPARANLAR

  1. Yasir Kasap
  2. Abdürrahim İmam
  3. Esnas Kasap

BÜYÜK ORTA

  1. Tuğberk Koç
  2. Sinan Karakurt
  3. Vatan Diken

BAŞALTI

  1. Emre Ayyıldız
  2. Emre Kaya
  3. Hasan Emin Gürbüz

BAŞ PEVLİVANLIK

  1. Yusuf Karlı
  2. Cafer Hami Çarkacı
  3. Ahmet Yavuz

Mehrikoz köyü futbol sahasında düzenlenen üç günlük tarihi etkinlikler, Türkiye‘den ses sanatçısı Betül Demir’in verdiği konserle sona erdi.

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu