Avrupa | Balkanlar

“Barış İçinde Yaşayabiliriz”

Macaristan Ortodoks Piskoposu Exc. Pantelic Lukijan; “Barış içinde yaşayabiliriz.” Dedi.

Macaristan Ortodoks Piskoposu Exc. Pantelic Lukijan; “Barış içinde yaşayabiliriz.” Dedi.

Türk-Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Buda Sırp Ortodoks Vakfı Piskoposu Büyükelçi Exc.Pantelic Lukijan’ın davetine Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den 22 km mesafedeki Szentendre kentindeki Vakıf merkezinde ziyarette bulundu. Buda Sırp Ortodoks Vakfı Piskoposu Büyükelçi Exc.Pantelic Lukijan’ı ziyarette, Milisavic Stefán, Buda Sırp Ortodoks Piskoposluğu Yönetici Genel Sekreteri Varnava Knezevic’de hazır bulundu.

Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Konsolos Osman Şahbaz, “Sayın Piskopos Pantelic Lukijan nazik davetinize ve Türkiye’nin unutamayacağı çok acı 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde gösterdiğiniz duyarlılığa teşekkür ederiz” dedi.

Buda Sırp Ortodoks Vakfı Piskoposu Exc.Pantelic Lukijan  şu ifadeleri kullandı:

”Güzel nazik ziyaretiniz için teşekkür ederim. Uzun yıllar Türk hakimiyetinde kalan Sırbistan topraklarında Müslümanlar ve Hristiyanlar çok iyi komşuluk ilişkileriyle birlikte barış içinde yaşadılar. Bizim dinlerimiz Tanrı’ya ve insana saygıyı öğütleyen dinler. Biz din önderleri olarak bu kıymetli öğütleri halklarımıza anlatıyoruz.

Biz de İsa ‘ya ve Musa’ya inanıyoruz, Cebrail’e inanıyoruz, Arapların içinden çıkan büyük insan Muhammed’e saygı duyuyoruz. Din için birbirimiz ile savaşmaya neden olacak hiçbir sebep yok.

Dünya‘da din savaşından ziyade politik savaşlar var. Bugün yapılan savaşlar böyle. Ölen bebekler, çocuklar, kadınlar masum insanlar için vicdanlarımız sızlıyor. Her gün onlar için dua ediyorum.

Kudüs Sultan Selahaddin tarafından fethedildiğinde, Hristiyanlar Kudüs’te barış içinde yaşamak için buraya göç ediyordu. Bugünkü durum iyi bir yöne gitmiyor. İnsanların barıştan umudu kesilmemeli. Arkadaşlarım ve cemaatimiz sürekli barış için dua ediyoruz.

Bir olan Tanrı’ya iman edenler olarak sizleri bugün burada ağırlamaktan bahtiyarım. Türkler Sırplar ve Macarlar birbirine benzeyen halklardır. Ben her gün sabah Türk kahvemi yudumlarken eski Osmanlı dönemi şarkılarını dinliyorum. Özellikle “Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur“ ve Ege türküsü “İzmir’in kavakları dökülür yaprakları“ ezgilerini çok seviyorum.

Macaristan’da Ortodokslar olarak 40 kilisemiz ve iki manastırımız var. Son 2023 nüfus sayımı ile birlikte yapılan istatistiklere göre yaklaşık 12.000 kişilik cemaatimiz var. Komünizm zamanında elimizden alınan mülklerimizi Macar hükumeti sırasıyla bize geri veriyor. Cemaatimizin ihtiyaçlarını Macar hükumeti ve Sırbistan’ın yardımları ile gideriliyor.

Türkiye’ye hiç gitmedim, gitmeyi çok istiyorum. Gittiğimde muhakkak İznik’i ve Üsküdar’ı ziyaret edeceğim. Dünyada birçok Ortodoks Hristiyan cemaati bulunmaktadır.

İstanbul – Konstantinopolis Patriği Ekümenik – veya Evrensel – Patrik olarak kabul edilir. Pirumus inter pares, yani “eşitler arasında birincidir.“ Özel bir saygıya sahiptir, ancak diğer Sırp Ortodoksları, Rus Ortodoksları ve Rum Ortodoksları, Romanya, Gürcistan gibi 13 Ortodoks alt kilisesinin işlerine Konstantinopolis (İstanbul) Piskoposu Ortodoks inancına göre karışamaz.“

“Türkiye yüzyıllardır birçok toplumun barış içinde yaşadığı bir ülkedir“

Fahri Konsolos Şahbaz sözlerini ise şu ifadeleri kullandı:

“Türk baklavası getirdim, tatlı yiyelim tatlı konuşalım diye. Sizleri medeniyetlerin buluştuğu tarih, kültür başkenti İstanbul Üsküdar’a ve memleketim kadim şehir Kayseri’ye davet ediyorum.

Hristiyanların, Yahudilerin ülkemizde tüm cemaatlerin bir arada yaşamasından mutluluk duyuyoruz. Bugün dünya‘da pek çok sorun var. Türkiye, yüzyıllardır birçok toplumun barış içinde yaşadığı bir ülkedir. Son yirmi yılda yirmi kilise restore edilip yenilendi. İki hafta önce İstanbul Yeşilköy’de inşası yapılan Ortodoks Kilisesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Bize göre hangi inançtan olursa olsun, hiç kimsenin kutsal değerine el uzatılamaz.“

Piskopos Exc.Pantelic Lukijan ziyarette özel bohça içinde korunan 1770 yılından önce Osmanlı Padişahının Belgrad Sırp Ortodoks cemaatine verdiği fermanı da gösterdi, sonrasında vakıf merkezi içerisinde bulunan kütüphane ve arşiv salonunu da gezdirdi. Türk heyet Szentendre’den ayrılarak Budapeşte’ye döndü.

Haberin devamını oku

4 Yorum

  1. Çoookkkkk doğru ; Barış içinde yaşayabiliriz.

    Bu dünya hepimize yeter.

    Saygılar.
    Dr. Nevşin Erkoç – Edirne

  2. Türkiye yüzyıllardır birçok toplumun barış içinde yaşadığı bir ülkedir, bu çok doğru ve yerinde bir tespit. Kutluyoruz değerli sayın Konsolosumuzu.

    Saygılar,

    Ali M. Koru

  3. BARIŞ, ne kadar güzel bir kavram,
    Barış İçinde Yaşayabiliriz.
    Dünyamızın çok fazla barışa ihtiyacı var,
    Artık bu terörist İsrail devletinin bu katliamları durdurulmalı.
    Saygılar
    Dr. Murat İmre

  4. Ne güzel söylemiş sayın Konsolos;
    Sizleri medeniyetlerin buluştuğu tarih, kültür başkenti İstanbul Üsküdar’a ve memleketim kadim şehir Kayseri’ye davet ediyorum.
    TEBRİKLER.
    Burcu Ekin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu