Yunanistan’da 65 Yaş Üstü Nüfus Yüzde 21’e Ulaştı
Yunanistan en yaşlı nüfusa sahip ülkeler arasında yer alıyor. Demografik sorun ilk sırada.
Yunanistan en yaşlı nüfusa sahip ülkeler arasında yer alıyor. Yunanistan yüzde 21 civarında bir ortalamayla dünya üzerinde İtalya, Finlandiya, Japonya, ve Portekiz’den sonra en yaşlı nüfusa sahip ülke olarak oluşturulan listede yerini aldı.
65 yaş üstü nüfusun yüzde 21’e ulaştığı Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz ve İspanya gibi ülkeleri içeren Güney Avrupa, “dünyanın en yaşlı bölgesi” olarak kayıtlara geçti.
1 Ekim “Dünya Yaşlılar Günü” olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu yıl 34. kez kutlanan “Dünya Yaşlılar Günü“nün 2024 yılı teması “Onurlu Yaşlanma: Dünya Genelinde Yaşlı Bireyler için Bakım ve Destek Sistemlerinin Güçlendirilmesinin Önemi” olarak ilan edildi.
En yaşlı nüfusa sahip ülkelerin başında nüfusunun yüzde 30’u 65 yaş ve üzeri olan Japonya yer alıyor. Japonya’yı yüzde 23 ile İtalya takip ediyor. Sıralamanın devamında Finlandiya, Portekiz ve Yunanistan’daki yaşlı oranı ise yüzde 22 civarında listede yerini almış durumda.
Demografik yapı ve önlemler
Bugün 30 Eylül Pazartesi günü Başbakan Miçotakis Başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının gündem maddeleri arasında Yunanistan’daki demografik yapı da ele alındı. İlgili Bakanlık tarafından Başbakan Miçotakis’e araştırma sonuçları hakkında detaylı bir rapor sunuldu.
Başbakan Miçotakis toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Bugün ayrıca toplantımızda sorumlu Bakanın, ayrı ayrı konuştuğumuz ve sunduğumuz birçok eylem planını ortaya koyan genel Ulusal Demografik Plan’ını bize sunma fırsatına sahip olacağız. Ancak bence onlara tutarlı bir çerçeve vermenin değerli olduğunu düşünüyorum. Çocuk yardımlarından, üç çocuk ve çok çocuk yardımlarının artırılmasından, kreşlerdeki ilave kontenjanlardan ve tabii ki öncelikle genç aileleri ilgilendiren genel konut politikamızdan bahsediyoruz.“ İfadelerini kullandı.
Yunanistan’daki demografik yapı sorunu en fazla Batı Trakya, ve Epir bölgelerinde oldukça yoğun olarak hissediliyor. Meriç bölgesinde özellikle yaşlı nüfusun yaşadığı köyler birer birer karanlığa gömülüyor. Gençler ve aileler köylerde ikamet etmiyor, Dedeağaç başta olmak üzere büyük kentlere kasabalara göç ediyor.
Batı Trakya Türk Azınlığı’nda da demografik yapı sorunu oldukça belirgin olarak kendini hissettirmeye başladı. İşsizliğin oldukça yüksek olduğu Batı Trakya bölgesinde iş göçü ilk sırada yer alıyor. Azınlık gençleri Avrupa ülkelerinde geleceklerini aramak üzere bölgeyi oldukça yoğun bir şekilde terk etmeye devam ediyor.
Hükümetin Batı Trakya bölgesinin kalkınması için önlem almadığını başta Meriç bölgesi yetkili kurumları ve kuruluşları Başbakan Miçotakis’e bir mektup göndererek derhal önlem almasını istedi. Şimdi tüm gözler başbakan Miçotakis’in Ekim ayında dedeağaç’a yapacağı ziyarete çevrilmiş durumda. Keza Başbakan’ın bir dizi önlemler paketi açıklaması bekleniyor.