“Akar İle Deprem Bölgesinde Görüşebiliriz”
Panagiotopulos Türk-Yunan ilişkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu ve Türk Mevkidaşı Akar ile deprem bölgesinde görüşebileceğini dile getirdi.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos Türk-Yunan ilişkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu ve Türk Mevkidaşı Akar ile deprem bölgesinde görüşebileceğini dile getirdi.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos SKAİ 100,3 radyosunda bir programa katıldı. Bakan Panagiotopulos, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile deprem bölgelerinde bir görüşme gerçekleştirebileceklerini ileri sürdü.
Bakan Panagiotopulos ayrıca Yunanistan’ın Fransa’dan aldığı 12’nci Rafale savaş uçağının da Tanagra hava üssüne indiğini, F-35’ler için Amerikan kararının beklendiğini dile getirdi, C130 ve C-27 nakliye uçağı destek anlaşmalarının mevcut hükümetle imzalandığına işaret etti.
Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos katıldığı radyo programında özetle şunları dile getirdi:
-Korvetlerle ilgili biraz daha zamana ihtiyacımız var çünkü adaylardan (Fransa, İtalya) sürekli iyileştirilmiş teklifler geliyor.
– F-16 uçaklarının modernizasyonu ilerliyor. Amerika’dan kullanım dışı olan adalara gidecek birkaç yüz zırhlı araç daha bekliyoruz.
– Gelecek yılın başında ilk “Romeo” tipi denizaltısavar helikopterlerinin hizmete girmesi bekleniyor.
“İhtiyaçlar hem havada hem denizde hem de karada çok ama öncelikleri ve maliyetleri iyi hesaplayan bir planınız varsa bunu başarabileceğimizi düşünüyorum. Her zaman yapabileceğiniz daha çok şey vardır, ancak her zaman altında çalıştığınız zorlukların altında ne yaptığınızı göstermelisiniz.
C-130 ve C-27 uçakları ile ilgili her yolu deneyerek çözmeye çalıştığımız bir sorun ama basit bir çözüm değil. Sorun, mevcut hükümetin inisiyatifiyle bu parlamento tarafından oylanan anlaşmaların ve müteakip desteğin olmaması. Yunan Havacılık Endüstrisi (EAB) tesislerinde C-130’ların fabrika bakımındaki birçok zaman gecikmesi de yaşanıyor. 2024 yılına kadar üç tane daha C-130 alma planımız var. Biri NATO NSPA’dan, biri Yunan Havacılık Endüstrisi’nden ve biri de EAB yardımı ile Hava Kuvvetleri’nin altyapısından olacak. Sağda ve solda çözümler aramalıyız. Hatta yeteneklerimize bağlı olarak yeni veya kullanılmış satın alsak da şu anda işlevsel olmalı. Toplamda sahip olduğumuz 8 adet C-27’ler ise yıl sonu veya gelecek yıl başında üçüncüsü gelecek.”
Türkiye-Yunanistan ilişkileri
Bakan Panagiotopulos Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin seyri ile ilgili olarak, “Mutlaka bir davranış değişikliği var, kalıcı ve istikrarlı olur mu bilmiyorum, bazı çekincelerim var. Gerginlik bariz bir şekilde azaldı. Ama depremle komşuların başına gelen felaket ve orada yaşanan büyük yıkımdan sonra bence son derece mantıklı. Türkiye ekonomisinin de en iyi durumda olmadığı bir dönemde ve seçim öncesi dönemde.
Diyaloğu sürdürmek istiyoruz, ancak aynı zamanda egemenlik haklarımızın baltalanmasını da tartışmıyoruz. Stratejik olarak, komşularımızla da istişarede bulunmalıyız, ancak aynı zamanda ulusal haklarımızın korunması ve egemenlik haklarımızın savunulması, dolayısıyla ikincisini elde etmek için Silahlı Kuvvetleri güçlendirme çabalarının sürdürülmesi gerekir.”
Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın geçtiğimiz günlerde deprem bölgesinde CNN Türk kanalında ve AA da dile getirdiği, “Ege Denizi’nin zenginliklerini iki tarafça adil bir şekilde hukuka uygun bir şekilde paylaşılması ve bu manada güven ve refah içinde vatandaşlarımızın yaşaması, biz bunu söylüyoruz ve bunu söylemeye de devam ediyoruz.” İfadelerini yorumlaması istendiğinde Yunan bakan şunları söyledi:
“Açıkçası bize ait olanı paylaşmıyoruz”
“Bizim kendi pozisyonlarımız var. Biz diyoruz ki, bir uyuşmazlık yetkili mercilerde yargı yolu ile çözüme kavuşturulabilir. Diğerleri mutlaka tartışılmalı ama tek fark bu ve bundan sonra her şeyi tartışabiliriz. Diyaloğu sürdürmek istiyoruz, ancak aynı zamanda egemenlik haklarımızın baltalanmasını da tartışmıyoruz. Bence bu açık ve net ve bunu defalarca söyledik, defalarca tartıştık.
“Ege’nin zenginliğini paylaşmak” Türk dilinin çok doğru yorumlandığını görmemiz gerektiğini düşünüyorum, kelimelerin anlamı var. Bunların kendi bağlamları var ve bence sadece bu yapılırsa, Türk Savunma Bakanı tarafından ortaya atılan kesin anlam ve sınırlar ortaya çıkacaktır.
Bu, oturup tartışmaya hazır olduğumuz bir mesajdır. Tartışalım ancak sizinkilerini nasıl paylaşacağımızı ve biraz da bizim olmasını değil. Elbette biz bunu tartışmıyoruz. Açıkçası bunu tartışmıyoruz, ancak barış içinde bir arada yaşamanın ve herkesin yararına olmanın şartlarını ve koşullarını tartışıyoruz.”
“Deprem bölgesinde görüşebiliriz”
Milli Savunma Bakanı Panagiotopulos, Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile görüşme olasılığına ilişkin şunları söyledi: “Davet ile ilgili iletişimde Türk tarafından geldi. Şimdi aslında her ülkenin seçim öncesi dönemlerinde derine indikçe zaman daralacak, ama Akar’la görüşmeyi de dışlamazdım ve bunun için bahse girmem gerekirse, büyük olasılıkla deprem bölgesinde gerçekleşir. Çünkü sürekli orada olduğunu biliyorum. Gidebilirim, bakalım bunu dışlamıyorum.”