Ελληνοτουρκικό φόρουμ στην Αθήνα για το “δημόσιο λόγο στην εποχή της παραπληροφόρησης”
Φαρετίν Αλτούν: "Καθήκον και ευθύνη δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ΜΚΟ να διασφαλίσουν ότι παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας."
Στην αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και της διεύρυνσης των διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας, επικέντρωσαν οι συμμετέχοντες ομιλητές, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, στο συνέδριο που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τουρκικών Σπουδών (Τhe Foundation for Türkiye Studies). Πρόκειται για μία εκδήλωση σε συνέχεια του 1ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Μέσων & Ακαδημιών, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, αφού αναφέρθηκε στην επιτυχημένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και επισήμανε τις «υπάρχουσες ελληνοτουρκικές διαφορές», τόνισε τη σημαντικότητα των ειδικών συνεργασιών σε παρόμοιο επίπεδο, όπως το σημερινό συνέδριο, για τα ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.
Σε αρκετά θέματα συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, είπε και αμέσως προσέθεσε ότι ο εύκολος δρόμος θα ήταν να πάμε με τη μέχρι σήμερα ροή των γεγονότων, που δημιουργεί και ενισχύει, για παράδειγμα, τα εθνικιστικά στοιχεία κ.λπ., ενώ αναζητώντας την αλήθεια, συνέχισε, πρέπει να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά, να ενισχύσουμε αυτό που αποκαλούμε διαύλους επικοινωνίας, αλλά και να βρεθούν και να εξερευνηθούν οι «καλές πρακτικές». Κάτι, που θα βοηθήσει ιδιαιτέρως και τους νέους, τη νέα γενιά, όπως είπε ο κ. Φίλης, απευθυνόμενος και στους φοιτητές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, που παρακολουθούσαν το συνέδριο.
Κ. Φραγκογιάννης: “Πρέπει να σταματήσουμε να οδηγούμε προς το μέλλον κοιτώντας στο παρελθόν”
Στη Διακήρυξη των Αθηνών και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την προ ολίγων ημέρων επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, αναφέρθηκε εκτενώς ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Πρέπει να σταματήσουμε να οδηγούμε προς το μέλλον κοιτώντας στο παρελθόν, είπε, υπενθυμίζοντας αμέσως ότι η παγκόσμια συγκυρία απαιτεί συνεργασίες.
Ο υφυπουργός μίλησε και για τη «θετική ατζέντα» και το προφανές από την ύπαρξή της, το οποίο επιπροσθέτως έχει και δύο πλεονεκτήματα: διατηρεί τις γέφυρες επικοινωνίας ανοικτές και δημιουργεί έναν φιλικό μηχανισμό εμπιστοσύνης για τη συνεργασία των δύο πλευρών, δημιουργεί μία ατμόσφαιρα, το κλίμα, τη θέρμη, και την επιτυχία στην εξεύρεση μιας συμφωνίας. Στις κοινωνίες μας, των Ελλήνων και των Τούρκων, το ένα καλό πράγμα οδηγεί στο άλλο, το επόμενο καλό, όπως είπε.
Όταν επιτυγχάνεις την εξεύρεση κοινού εδάφους σε 15 συμφωνίες -και με άλλες 15 να επέρχονται- αυτό (από μόνο του) αναδεικνύεται σε έναν μηχανισμό εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών, τόνισε μεταξύ άλλων.
Αμέσως μετά, ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά – και με παραδείγματα- σε συγκεκριμένες συμφωνίες και μνημόνια που υπεγράφησαν στην Αθήνα προ ημερών και τις πρωτοβουλίες που προβλέπουν αυτές και θα αναληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Υπογράμμισε, κυρίως, εκείνες που αφορούν την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την έρευνα και την καινοτομία, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει και όσες αφορούν τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Όπως, άλλωστε, είπε, πρόκειται για μία συνεχή και δυναμική διαδικασία.
Φαρετίν Αλτούν: “Καθήκον και ευθύνη δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ΜΚΟ να διασφαλίσουν ότι παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας”
Τους «θερμούς χαιρετισμούς» του κ. Ερντογάν μετέφερε στους συνέδρους ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαρετίν Αλτούν, στο βιντεο-μήνυμά του, που μεταδόθηκε στο συνέδριο.
Ελπίζω το συνέδριο αυτό να είναι επωφελές και παραγωγικό και για τις δύο χώρες, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό σηματοδότησε την αρχή μιας «νέας σελίδας» και, όπως είπε, «αυτή η κοινή βούληση θα οδηγήσει σε πολλές ευκαιρίες για συνεργασία στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία θα είναι επωφελής και για τις χώρες μας και την περιοχή μας».
Όπως είπε, «εμείς, ως Δημοκρατία της Τουρκίας, πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα με τους γείτονες μας, όπως η Ελλάδα, με την οποία μοιραζόμαστε κοινή ιστορία και παρόμοιο πολιτισμό».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, η υγεία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η νεολαία.
Επίσης, τόνισε ότι καθήκον και ευθύνη των δημοσιογράφων, των ακαδημαϊκών και των ΜΚΟ είναι να διασφαλίσουν ότι παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και αναφέρθηκε σε προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια να απαξιωθούν και να αφαιρεθούν ηθικές αρχές και καθιερωμένοι κανόνες από τον τομέα της επικοινωνίας και των ΜΜΕ. Είπε, δε, ότι πρέπει να οικοδομηθεί μία νέα προσέγγιση, παίρνοντας το μέρος της αλήθειας απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες που βλάπτουν τους δεσμούς της Τουρκίας, της Ελλάδας ακόμη και της παγκόσμιας κοινής γνώμης με την αλήθεια, το σωστό, το ηθικό και το ανθρωπιστικό.
Μίλησε συγκεκριμένα για τα «γεγονότα στη Γάζα» και για το αναληθές και χειραγωγικό περιεχόμενο των ΜΜΕ, τη σημαντικότητα της επαλήθευσης της είδησης και τον κρίσιμο ρόλο των κυβερνήσεων στην αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου από τα κανάλια επικοινωνίας, όπως συστηματική παραπληροφόρηση, εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμησης, ρητορική μίσους, τρομοκρατική προπαγάνδα, ακόμη και υβριδικές απειλές. Και αναφέρθηκε και στο έργο του «Κέντρου Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης», το οποίο συστάθηκε και λειτουργεί στη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, και συγκεκριμένα στο τι έχει επιτύχει μέχρι σήμερα όσον αφορά τα «ψέματα των ΜΜΕ» για όσα συμβαίνουν στη Γάζα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στο κόσμο «να κατανοήσει τις αδικίες και την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστη ο παλαιστινιακό λαός».
Καταλήγοντας, ο κ. Αλτούν επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να διατηρηθεί με συνέπεια μία ειλικρινή προσέγγιση για την ενίσχυση της συνεργασίας και της φιλίας και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση των γεφυρών διαλόγου μεταξύ δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ΜΚΟ. Κάτι που, όπως είπε, θα μπορεί να λειτουργήσει και ως πρότυπο για τη γύρω περιοχή και θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.
Αμέσως μετά τη μετάδοση του βίντεο-μηνύματος, ο κ. Φίλης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Αλτούν, επισήμανε τη διαφορετική θέση της Ελλάδας, όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις: χθες, με μία κλειστή συνεδρία και σήμερα με δύο πάνελ, πέραν των εισαγωγικών παρεμβάσεων, που αφορούσαν το ένα τον «Δημόσιο λόγο στην Ελλάδα και την Τουρκία στην εποχή της παραπληροφόρησης» και το άλλο το εάν «είναι βιώσιμη μια θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Στο πρώτο πάνελ, το οποίο συντόνιζε ο κ. Φίλης, συμμετείχαν οι: Ahmet Yeşiltepe, (NTV, δημοσιογράφος), Μανώλης Κωστίδης («Καθημερινή» και «Skai TV»), Orhan Sali (Anews) και Μάνος Σκουλάς (επίκουρος καθηγητής, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων). Και στο δεύτερο, με συντονιστή τον Enes Bayraklı (αναπληρωτή, καθηγητή και διευθυντή του Türkiye Research Foundation) συμμετείχαν οι: Ilay Romain Ors (αναπληρωτής καθηγητής, ACG, Δρ. Ali Hüseyinoğlu (Πανεπιστήμιο Trakya), Κώστας Υφαντής (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Δρ. Gizem Alioğlu Çakmak (Πανεπιστήμιο Yeditepe).