
Yunanistan’ın S-300’leri Ermenistan Yolcusu
Yunanistan'daki Rus sistemlerinin yerini alacak olan İsrail menşeli uçaksavar sistemleri, 300 km'ye kadar menzile sahip balistik füzeler.
Yunanistan Rus menşeli silahlardan tamamen arınmayı hedefliyor. Bu bağlamda S-300’ler de dahil olmak üzere Rus yapımı silahların Ermenistan’a hibe edilmesi gündemde.
Yunan ordusunun envanterinde bulunan Rus menşeli silahlar Ermenistan’a gideceği ileri sürülüyor. Savunma haberleri konusunda önde gelen gazetelerden enikos.gr gazetesinde yer alan bir haberde, Yunan ordusunun envanterinde bulunan Rus menşeli silahlar S-300’ler de dahil Ermenistan’a gideceği ileri sürülüyor.
Haberde şu ifadelere yer veriliyor:
“Yunanistan’ın Rus silahları S-300’ler Ermenistan’a gidiyor”
“Silahlı Kuvvetlerin liderliği, Yunan cephaneliğinin Ruslaştırılmasından arındırılması ve eski sistemlerin yeni batı teknolojisiyle radikal bir şekilde yenilenmesi konusunda ilerlemeye kararlı.
Enikos.gr tarafından açıklanan ve dün Realnews gazetesi tarafından da yayımlanan bilgiye göre Genelkurmay Başkanlığı GEETHA, Ermenistan’a Rus menşeli silah sistemlerinin verilmesi konusunda ileri bir aşamada.
“R”nin verdiği bilgide, Ermenistan’ın takviye edilmesinin sadece Yunanistan’ın girişimi olmadığı, Fransa ile yapılan işbirliğinin bir ürünü olduğu ve bunun da ülkenin silahlanmasına silah katkısı sağlayacağı belirtiliyor.
Atina için Kiev yerine Erivan’ı güçlendirmek birçok nedenden dolayı stratejik bir tercih. Her şeyden önce çok yakın ittifak bağları ve hepsinden önemlisi yakın tarihteki ortak tarihsel ilerleme ve aynı zamanda ortak dini inançlar nedeniyle. Ayrıca bunun haricinde güçlü bir Ermenistan, Azerbaycan’ı açıkça güçlendiren Türkiye’nin uzlaşmazlığına karşı büyük bir denge unsuru olacaktır. Sonuçta Dağlık Karabağ’da yaşananlar hala taze.
Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı GEETHA’ya göre, Ermenistan’ı destekleme kararı bir son dakika seçimi değil, son yıllarda sistematik olarak geliştirilen bir politikadır.
Zaten Yunanistan’da askeri okullardaki Ermeni öğrencilerin sayısı iki katına çıktı. Aynı zamanda, Yunanistan’da Ermeni özel kuvvetleri eğitimi görenlerin sayısı da arttı ve giderek daha fazla tatbikatlara katılım da arttı. En son İskeçe’deki Petrohori (Kayalar) atış eğitim alanında yapılan etkileyici tatbikat “Olimpik İşbirliği 24″e katılım da bunlardan biri.
Ermenistan Silahlı Kuvvetleri mensupları, gökyüzü düşman ve dost İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) doluyken, sahada karşılaşabilecekleri durumları simüle eden senaryolarda gerçek ateşle Yunanistan tankları ve Fransız zırhlı araçlarıyla tatbikat yaptı. Sonuçta Dağlık Karabağ savaşında Ermenistan’a karşı dengeyi bozan şeyin İHA’lar olduğunu unutmamak gerekiyor.
Yunanistan’ın bedelsiz olarak vermek istediği silah sistemleriyle ilgili olarak yetkili kaynaklar, “hiçbir şeyin yerine yenileri gelmeden gitmeyeceğini” belirtiyor.
Örnek olarak, Ukrayna’ya 40 adet BMP’nin verilmesi ve bunların yerine normalde 120 olması gereken 40 Alman MARDER’in getirilmesi, ancak muhalefetin adaların savunmasını zayıflatma bahanesiyle tepki fırtınası yaratması, bir bahane olarak kullanılıyor.
GEETHA, Yunan silahlarının iki nedenden dolayı Ukrayna’ya gitmesine neden olacak şekilde silah sistemleri değişimi ihtimalinden vazgeçmiş gibi görünüyor.
Tipik askeri kaynakların bize işaret ettiği gibi, “silah sistemleri süpermarkette alışveriş yapmak gibi raftan seçeceğiniz ürünler değildir. Üretmek zaman alıyor ve kimse de bunları stoklamıyor.”
Ayrıca NATO ve AB, Batı teknolojisine sahip silahları piyasaya sürdü ve artık Ukraynalılar, Rus menşeli eski silah sistemleri yerine artık tedarik zincirlerine sahip oldukları Amerikan ve Avrupa silah sistemlerini daha fazla tercih ediyor.
80 adet BMP’den oluşan kör düğümü, Kara Kuvvetleri GES’in 164 zırhlı Bradley tedariki için anlaşma imzalamaya çok yaklaştığı ABD tarafından çözülmeye bırakılabilir.
Ayın başında “R”de yazdığımız gibi, Yunanistan anlaşmayı tamamlamaya çok yakın, hatta TOMA’ların toplam yeniden inşa maliyeti 4 milyona düşmüş durumda.
Ermenistan’a hibe edilmeye aday silah sistemleri ağırlıklı olarak uçaksavar olup, Kara ve Hava Kuvvetlerinde görev yapmaktadır. Bunlar S-300 füze sistemi ve Ordunun uçaksavar füzeleri TOR M-1 ve OSA-AK’dır.
Ülkemizin Ege ada kompleksi genelinde geliştirmekte olduğu ve ilk olarak “R” ye açıkladığımız “Demir Kubbe”nin bir parçasını oluşturacak yeni İsrail sistemlerinin temini ile Ermenistan’a imtiyaz verilmesinin yolu açılmaktadır. Yaklaşık 2 milyar dolara mal olacak ve geliştirmesi 2026 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Bu tarih bir dönüm noktası olarak kabul edilirse, bu sistemlerin ne zaman teslim edilebileceğine dair ilk fikir sahibi olabiliriz.
Ermenilerin bunları kullanma konusunda tecrübesi var ve bunların bakımı için gerekli yedek parçalara da sahipler ki bu, özellikle son yıllarda Ukrayna’da savaşın çıkması ve NATO’nun Rusya’ya uyguladığı ambargo sonrasında Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük sorunu.
Silah sistemlerinin Ermenistan’a verilmesi kararında, diğer şeylerin yanı sıra, Silahlı Kuvvetlerin bakımları için ihtiyaç duyduğu yedek parçaların çoğunun Ermenistan’dan gelmesi katalizör rol oynadı.
Yunanistan’daki Rus sistemlerinin yerini alacak olan İsrail menşeli uçaksavar sistemleri, 300 km’ye kadar menzile sahip balistik füzeler. Bunlardan “David’s Sling” – 300 km’ye kadar menzile sahip balistik füze, 35 ila 150 km menzile sahip Barak MX ve 20 ila 50 km menzile sahip Spyder.”