Yunanistan’da Enflasyon %12, Doğal Gaz %332, Elektrik İse % 30,5 Zamlandı
Yunan devletinin verilerine göre 10 milyonu aşkın nüfusun yüzde 28'i yoksulluk sınırında yaşıyor. Yüzde 30'u ise maddi yoksunluk içinde hayatlarını sürdürüyor.
Yunan devletinin verilerine göre 10 milyonu aşkın nüfusun yüzde 28’i yoksulluk sınırında yaşıyor. Yüzde 30’u ise maddi yoksunluk içinde hayatlarını sürdürüyor.
Yunanistan bir kez daha iflasa mı sürükleniyor? 2009 finans krizi sonrası ülke iflas etmiş, Avrupa Birliği’nin kurtarma paketleriyle ekonomisini düze çıkartmıştı. Atina bu sefer de aşırı silahlanma yüzünden ekonomik dar boğaza giriyor olabilir.
Avrupa tarihi bir ekonomi ve hayat pahalılığı kriziyle karşı karşıya. Krizden en büyük darbeyi alan ülkelerden biri de Yunanistan. Ancak Atina, iflas pahasına da olsa silahlanma gayesinden vazgeçmiyor.
Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis, yakın zamanda verdiği bir demeçte “Egemenliğimize yönelik her teşebbüse karşı caydırıcı bir güce sahip olmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Miçotakis, hükümetinin 2019’dan bu yana yaptığı rekor savunma harcamalarını benzer sözler ve yaklaşımlarla gerekçelendiriyor. Ancak Kriakos Miçotakis’in “egemenliğin teminatı” olarak lanse ettiği askeri yatırımlar, Yunanistan’ı bir kez daha iflasın eşiğine getirebilir.
Ana muhalefetteki SİRİZA’nın lideri Aleksis Çipras, Miçotakis hükümetini bu konuda eleştirdi. Savunma bütçesinin Yunanistan’ın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 2’sini aştığına dikkat çeken Çipras, “Daha birkaç yıl önce iflas etmiş bir ülke olduğumuzu unutmayalım” uyarısında bulundu.
Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü’ne göre Yunanistan’ın devlet borcunun gayrisafi yurt içi hasılasına oranı yüzde 222. Atina bu oran ile örgüt içinde Japonya’dan sonra ikinci sırada geliyor. Ülkede aynı zamanda enerji ve gıda krizlerinden kaynaklı tarihi bir enflasyon artışı var. Enflasyon yüzde 12’ye ulaşarak son 30 yılın rekorunu kırdı. Doğal gaz yüzde 332, elektrik ise yüzde 30,5 zamlandı.
Ülkenin ekonomik durumu hızla kötüleşirken, savunma bütçesinin payı da bir o kadar hızla tırmanıyor. Miçotakis’in iktidara geldiği 2019’da 5 milyar dolar olan askeri harcamalar, 2022’de 8,4 milyar dolara yükseldi.
Yunanistan bu süreçte Fransa ve ABD başta olmak üzere birçok batı ülkesinden savaş jetleri, zırhlı araçlar ve güdümlü füzeler satın aldı. Atina’nın silahlanma atılımının faturası ise Yunan halkına kesildi. Yunan devletinin verilerine göre 10 milyonu aşkın nüfusun yüzde 28’i yoksulluk sınırında yaşıyor. Yüzde 30’u ise maddi yoksunluk içinde hayatlarını sürdürüyor.