Yunanistan Savaş Gemilerinin Gözetiminde Hidrokarbon Araştırmalarına Başlıyor
Yunanistan Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Silahlı Kuvvetler, olası bir Türk provokasyonuna karşı verilecek tepki planları üzerinde çalışıyor.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de açıkladığı gibi Yunanistan Girit’in batısındaki hidrokarbon araştırmaları gerçekleştirilecek.
Çalışmalar başlamadan önce Yunanistan Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Silahlı Kuvvetler, olası bir Türk provokasyonuna karşı verilecek tepki planları üzerinde çalıştığı ileri sürülüyor.
Deniz Kuvvetleri tarafından Girit ve Korfu hidrografik istasyonları aracılığıyla yayınlanan NAVTEX ile sınırlanan alanlar, deniz Kuvvetlerine ait savaş gemilerinin fiziksel varlığı ile hem de hidrokarbon tespiti için sismik araştırmalara kimsenin müdahale etmemesini sağlamak için uzaktan sürekli gözetim altında tutulacağı belirtiliyor.
Atina’da üst düzey askeri kaynaklara göre, şu an için araştırma gemisi Sanco Swift’e Fırkateynler, Gambotlar veya Denizaltıları tarafından refakat edilmesini talep etmek için herhangi bir endişeye neden olmadığını, ancak her ihtimale karşı Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin geniş bölgede ihtiyatlı bir varlığının olacağı ifade ediliyor.
Şu an ilan edilen NAVTEX’in yakın bölgelerinde başlayan ve 13 Kasım’a kadar devam edecek olan Yunan Donanması’nın “NİRİİS” isimli tatbikatına katılan savaş gemilerinin bölgede tüm hareketliliği kontrol ettiğine vurgu yapılıyor.
Öte yandan sismik araştırmaları yapmak üzere kiralanan Sanco Swift sismografik gemisi ve yardımcı Alexander 3 ile birlikte dün geceden itibaren o bölgede bulunuyor. Bugün aslında taşıdıkları özel ekipmanların monte edilebilmesi için ön çalışmalara başlamaları bekleniyor.
Atina’nın senaryoları
Oluşturulan Ulusal Operasyon Merkezi’nin tüm gözleri, Atina FIR hattının güneybatı sınırlarına kadar ulaşan araştırma alanına çevrildi. Bu bölgeden elde edilen görüntüler anında mevcut tüm insanlı ve insansız araçlarla Ulusal Operasyon Merkezi’ne aktarılıyor. Aynı zamanda kurmaylar olası bir provokasyona karşı tepki göstermenin yolları üzerinde çalışmalar yürütüyor.
Şu anda düşünülen iki ana senaryo var. İlki ve en az olasılığı olanı, Türk deniz kuvvetlerinin bölgeye gelerek araştırmaları engellemek istemesi.
Bu senaryonun olasılık oranı çok az, çünkü ilen edilen NAVTEX, Ankara’nın itiraz etmediği ve Türkiye-Libya mutabak muhtırasından oldukça uzak olan alanlardan oluşuyor.
Atina’nın beklentileri, Türkiye tarafından yapılabilecek bir hareketin, Libya ile imzalanan mutabakat muhtırasının kapsadığı alanlarda ve ikinci bir olasılık ise Rodos veya Kerpe’nin güneyinde yaşanması yönünde.
Atina’nın bu senaryosuna göre ise Türkiye, durumdan faydalanmak isteyerek ve Yunanistan’a bir cevap olarak, grileştirmeye çalıştığı alanlarda bir sorun yaratmak amacıyla savaş gemileri eşliğinde araştırma gemilerini o bölgelere konuşlandırabilir üzerinde duruyor.
Son olarak Yunanistan Silahlı Kuvvetlerine verilen talimatların, Yunan egemenlik haklarına karşı herhangi bir tek taraflı eylem veya girişimin uygun şekilde ele alınabilmesi için Silahlı Kuvvetler birimlerinin uyanık ve hazır olmaları tavsiye ediliyor.
Atina’da yetkili kaynaklar, “Hiçbir tahrik cevapsız kalmayacak” vurgusu yaparak, “ülkenin ulusal çıkarlarını savunmak için hem güçlü bir iradeye hem de araçlara sahip olduğunu” vurguluyor.