
“Yunanistan İle Türkiye Bu Senaryonun Tam Ortasında Yer Alıyor”
"Avrupa'nın jeopolitik ağırlık merkezi güneye ve doğuya doğru kayıyor ve Yunanistan ile Türkiye bu senaryonun tam ortasında yer alıyor.”
ABD eski Enerji Bakanlığı Müsteşarı ve eski ABD Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Delphi Ekonomik Forumu X 2025’te yaptığı konuşmada, enerji sektöründe Yunanistan-Türkiye işbirliğinin olasılıkları ve beklentilerini ele aldı.
Geoffrey Pyatt, Avrupa’nın jeopolitik ağırlık merkezinin güneye ve doğuya doğru kaydığını, Yunanistan ve Türkiye’nin bu senaryonun tam ortasında yer aldığını vurguladı.
Geoffrey Pyatt şunları dile getirdi:
“Yunanistan ile Türkiye bu senaryonun tam ortasında yer alıyor”
“2020 yazında Oruc Reis krizi yaşandığında Yunanistan’da ABD büyükelçisi olan kişi olarak, bu ilişkinin artık iki hükümet arasında etkili ve doğrudan bir şekilde yönetilmesini büyük bir başarı olarak görüyorum. Ve bunun Chevron gibi bir şirketin çıkarlarına katkıda bulunan şeylerden biri olduğunu düşünüyorum.
Yunanistan, Dedeağaç, Revithoussa, IGB Yunan-Bulgar gaz boru hattı ve Güney Gaz Koridoru aracılığıyla Avrupa’nın enerji sektöründe dayanıklılık oluşturma konusunda büyük ilerleme kaydetti.
Aynı şekilde Türkiye de bu projelerin bazılarında yer almış ve gazlaştırma altyapısını önemli ölçüde geliştirmiştir. Daha da önemlisi, Türkiye’nin Gazprom ile olan ve süresi dolan uzun vadeli sözleşmesinin nasıl yönetileceğine dair bu yıl bir karar vermesi gerekecek.
İki başkent arasında (Ankara-Atina) doğrudan olumlu bir diyaloğun olması, daha büyük bir güven mesajıdır. Geleceğe baktığımızda, daha önce de tartıştığımız gibi, daha geniş bir bölgesel işbirliği için çok daha fazla potansiyel olduğunu düşünüyorum. İster dikey koridor olsun, ister Mısır’dan Yunanistan üzerinden Avrupa’ya temiz elektrik iletimi olsun, isterse tamamen Türkiye’deki BOTAŞ ile gazı İtalya’ya taşıyan TAP boru hattı arasındaki işbirliğine dayanan Güney Gaz Koridoru gibi daha birçok proje olsun hepsi önemli. Avrupa’nın jeopolitik ağırlık merkezi güneye ve doğuya doğru kayıyor ve Yunanistan ile Türkiye bu senaryonun tam ortasında yer alıyor.”
“Komşularımızla her alanda işbirliği fırsatları görüyoruz”
Yunanistan Çevre ve Enerji Bakan Yardımcısı Nikos Çafos ise yaptığı konuşmasında, “Komşularımızla her alanda işbirliği fırsatları görüyoruz. Doğal gazda yapmamız gereken çok iş var, doğal gazın kuzeye ve Orta Avrupa’ya serbestçe akmasının önünde hala bazı engeller bulunan dikey koridoru güçlendirmeyi düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.
Ayrıca, Hazar’dan denklemin bir parçası olduğunu söylediği Avrupa pazarına daha fazla doğal gaz taşıma ve Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya geçme olasılıklarına da atıfta bulundu. Bu bağlamda, geçen yaz elektrik piyasasında yaşanan sorunların önlenmesi de dahil olmak üzere sınır ötesi bağlantıların daha da güçlendirilmesinin gerekli olduğunu belirtti.
Bakan Yardımcısı Çafos, “Geçtiğimiz yıl, özellikle yazın, bölgede fiyatların çok yüksek olduğu dönemde öğrendiğimiz şeylerden biri, yetersiz bağlantının maliyetiydi. Çok daha fazla enerji taşıyabilen ancak çok büyük bir maliyeti olmayan bir kabloya sahip olmanın maliyetinin yüksek olduğunu öğrendik.” Dedi.