Batı TrakyaBatı Trakya Haber

Türk Azınlık Kurum ve Kuruluşları Tayinlilerin “Provokasyon” Kokan Girişimi Kınadı

Türk Azınlık Kurum ve Kuruluşları tek vücut halinde hareket ederek, Lozan Anlaşması’nı hiçe sayarak Meriç, Rodop ve İskeçe illerine Tayin ettiği müftülerin “Provokasyon” kokan girişimini kınadı.

Türk Azınlık Kurum ve Kuruluşları tek vücut halinde hareket ederek, Lozan Anlaşması’nı hiçe sayarak Meriç, Rodop ve İskeçe illerine Tayin ettiği müftülerin “Provokasyon” kokan girişimini kınadı.

Geçtiğimiz Cuma günü İskeçe Çınar Camiinde cemaatle birlikte (Atina’nın emriyle) Cuma namazı kılmaya çalışan tayinli müftü naiplerinin bu girişimi, tüm Batı Türk Azınlığının Kurum ve Kuruluşları tarafından yayınlanan yazılı açıklamalarla kınandı.

Kınama açıklamaları şu şekilde:

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği

“Cuma namazı kılma bahanesiyle provakasyon”

“11 Ekim 2024 Cuma günü, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının iradesini ve yüce değerlerini, azınlık halkının hassas olduğu Müftülük hakkını yok sayarak; İskeçe, Gümülcine ve Dimetoka tayinli müftü naiplerinin dini kisveleriyle İskeçe Çınar Camii’ne giderek Cuma namazı kılma bahanesiyle provakasyona sebep olma girişimlerini Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği olarak esefle ve şiddetle kınıyoruz.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının uluslararası antlaşmalarda var olan ve keyfi uygulamalarla gasp edilen müftüsünü kendi iradesiyle seçme hakkının iade edilmesini beklerken böyle bir oldu bitti ile karşılaşılmış olması düşündürücüdür.

Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in de katılımıyla gerçekleşen İskeçe Medresesi’nin açılışına katılan atanmış müftü naipleri, açılışı yaptıktan sonra Cuma namazını eda etmek için İskeçe Çınar Camii’ne giderek üzerlerinde sarık cübbeyle içeri girmek istemişlerdir. Bu kıyafetleriyle camiye girmeye çalışmaları cemaat tarafından provakasyon olarak kabul edilmiş ve girmeleri engellenmiştir.

Bir kez daha Batı Trakya Müslüman Türk’ü kendi hür iradeleriyle seçtiği Müftüsüne sahip çıkmış, “bizim Müftümüz içeride” diyerek kararlı tepkisini ortaya koymuştur. Onlara da; “sizin burada yeriniz yoktur” demek suretiyle daha büyük kargaşanın çıkmaması için camiden uzaklaştırmışlardır.

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği olarak bu kışkırtıcı eylemi şiddetle kınıyor, hür irademizle seçtiğimiz Müftülerimizin her zaman yanında ve destekçileri olduğumuzu kamuoyuna bir kez daha saygıyla duyuruyoruz.”

 

İskeçe Din Görevlileri Derneği

“Batı Trakya Müslüman Türk’ü kendi hür iradeleriyle seçtiği Müftüsüne sahip çıktı”

“11 Ekim 2024 Cuma günü, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın iradesini ve yüce değerlerini yok sayarak, İskeçe, Gümülcine ve Dimetoka tayinli müftü naiplerinin dini kisveleriyle İskeçe Çınar Camii’ne giderek Cuma namazını provoke etme girişimlerini İskeçe Din Görevlileri olarak şiddetle kınıyoruz.

Söz konusu bu Cuma günü, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in de katılımıyla gerçekleşen İskeçe Medresesi’nin açılışına katılan atanmış müftü naipleri, açılışı yaptıktan sonra Cuma namazını eda etmek için İskeçe Çınar Camii’ne giderek üzerlerinde sarık cübbeyle içeri girmek istemişlerdir. Ancak bu kıyafetle camiye girmeye çalışmaları cemaat tarafından provokasyon olarak kabul edilmiş ve girmeleri engellenmiştir. Bir kez daha Batı Trakya Müslüman Türk’ü kendi hür iradeleriyle seçtiği Müftüsüne sahip çıkmış, “bizim Müftümüz Mustafa Trampa içerde” diyerek kararlı tepkisini koymuştur. Onlara da; “sizin burada yeriniz yoktur” demek suretiyle daha büyük kargaşanın çıkmaması için camiden uzaklaştırmışlardır.

Biz İskeçe Din Görevlileri Derneği olarak bu provokatif eylemi bir kez daha kınıyor, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın iradesini yok sayan uygulamalardan uzak durulmasını bekliyoruz. Bu vesileyle bizler, hür irademizle seçtiğimiz Müftümüz Mustafa Trampa’nın her zaman için yanında olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isteriz.”

 

DEB Partisi

“Bir provokasyon girişiminde bulunmuşlardır”

“11 Ekim Cuma günü Eğitim ve Din işleri Genel Sekreteri Yorogos Kalancis’in de iştirak ettiği İskeçe Medresesi’nin açılış törenine müteakip, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı tarafından kabul görmeyen ve hiç bir zaman da görmeyecek olan tayinli müftü naipleri, İskeçe Aşağımahalle Çınar Camii’nde cuma namazı kılmaya teşebbüs ederek, bir provokasyon girişiminde bulunmuşlardır. Bu provokasyonu şiddetle kınıyoruz.

Azınlığımızın tayinli naipler ve müftülük meselelerinde gasp edilen iradeleri hususunda ne düşündüğünü bildikleri halde böyle provokatif eylemde bulunmalarına bir anlam vermekte güçlük çekiyoruz. Eylemin güdümlü olma ihtimali kaygılarımızı daha da arttırıyor.

Her geçen gün bir hakkımızın daha gasp edildiği bu ülkede, ülke yöneticilerini gasp edilen haklarımızı iade etmeye, müftülük, vakıflar ve eğitim alanlarında beyan ettiğimiz irademize saygı göstermeye davet ediyoruz.”

 

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD)

“Bu şahısların hareketi iyi niyetten çok uzak bir durumdur”

“Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın iradesini yok sayarak, İskeçe, Gümülcine ve Dimetoka tayinli müftü naiplerinin İskeçe Aşağımahalle Çınar Camii’ndeki provokasyon girişimlerini şiddetle kınıyoruz.

11 Ekim Cuma günü, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in de katılımıyla gerçekleşen İskeçe Medresesi’nin açılış törenine katıldıktan sonra, Cuma namazının başladığı sırada İskeçe Çınar Camii’ne girmeye çalışan, tayinli müftü naipleri gördükleri tepki üzerine camiden uzaklaşmışlardır.

Bir türlü çözüme kavuşturulmayan Müftülük Meselesi hakkında Azınlık toplumunun tutumunun bilincinde olan bu şahısların hareketi iyi niyetten çok uzak bir durumdur.

Bu provokatif hareketi bir kez daha kınıyor, bu ve buna benzer hareketlerden, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın iradesini yok sayan girişimlerden uzak durulmasını beklediğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz.”

 

İskeçe Türk Birliği

“Provokasyon girişimlerini şiddetle kınıyoruz”

“Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın iradesini yok sayarak, İskeçe, Gümülcine ve Dimetoka tayinli müftü naiplerinin İskeçe Aşağımahalle Çınar Camii’ndeki provokasyon girişimlerini şiddetle kınıyoruz.

11 Ekim Cuma günü, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in de katılımıyla gerçekleşen İskeçe Medresesi’nin açılış törenine katıldıktan sonra, üzerlerinde cübbe ve sarıkla Cuma namazının başladığı sırada İskeçe Çınar Camii’ne girmeye çalışan, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı tarafından kabul edilmeyen tayinli müftü naipleri gördükleri tepki üzerine camiden uzaklaşmışlardır.

Azınlık toplumunun kendilerine karşı olan duruşunun ve çözüme kavuşturulmayan Müftülük Meselesi hakkındaki tutumunun bilincinde olan bu şahısların hareketi iyi niyetten çok uzak, son derece ciddi bir provokasyondur.

Bu provokatif hareketi bir kez daha kınıyor, bu ve buna benzer hareketlerden, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın iradesini yok sayan girişimlerden uzak durulmasını beklediğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz.”

 

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD)

“Batı Trakya Türk Azınlık mensuplarını rahat bırakmalarını rica ediyorum”

“Batı Trakya Türk Azınlığının dini değerlerine de, milli değerlerine de bağlığı tamdır ve bunların istismar konusu yapılması veya birileri tarafından maksatlı olarak kullanılmasına vereceği cevap da nettir. Ne mutlu ki istismar edilmeye çalışılan değerlerimize karşı Batı Trakya Türk Azınlık mensuplarımızın vereceği cevabın ne olacağı da dün net bir şekilde gösterilmiştir.

Tarafımızdan hiçbir zaman kabul edilmeyen ve edilme şansı olmayan atanmış kukla müftü naiplerinin İskeçe Çınar Camiinde yapmak istedikleri provokasyonun fikir babaları da, arka plandaki destekçileri de, uygulayıcıları da şunu çok iyi bilmeliler ki Batı Trakya Türk Azınlığı bu tür provokasyonların dün olduğu gibi, bugün de yarında dimdik birlik beraberlik içinde karşısında olacaktır.

Bizler Batı Trakya’da Azınlık Danışma Kurulu çatısı bünyesindeki tüm sivil toplum kuruluşları ve anavatanda da Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak birlik beraberlik içinde gasp edilen tüm haklarımızı geri alana kadar legal hak arama mücadelemize, tabi ki de en başta seçilmiş müftülerimizin Yunanistan devleti tarafından kabul edilene kadar kesintisiz olarak devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

Bir kez daha dün yaşanan provokasyonu ile uygulayıcılarını kınıyor ve Batı Trakya Türk Azınlık mensuplarını rahat bırakmalarını rica ediyorum.”

 

İskeçe Seçilmiş Müftülüğü

“Provoke etme girişimleri bozgunculuktan başka bir şey değildir”

“Onlara ‘yeryüzünde fesat çıkarmayın, bozgunculuk yapmayın’ denildiğinde, ‘biz ıslah edicileriz!’ derler. İyi biliniz ki, onlar bozguncuların ta kendileridir. Fakat onlar, ne yaptıklarının farkında değillerdir.” (Bakara, 2/11-12.)

En büyük bozgunculuk din kisvesine bürünerek millete kötülük yapmaktır. En büyük bozgunculuk dinin muazzez değerlerini istismar ederek insanları aldatmaktır. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), bir hadis-i şerifte “Bizi aldatan bizden değildir” buyurmuştur.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın iradesini ve yüce değerlerini yok sayarak, 11 Ekim 2024 Cuma günü İskeçe, Gümülcine ve Dimetoka tayinli müftü naiplerinin dinî kisveleriyle İskeçe Çınar Camii’ne giderek Cuma namazını provoke etme girişimleri bozgunculuktan başka bir şey değildir.

Cuma günü, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in de katılımıyla gerçekleşen İskeçe Medresesi’nin açılışına katılan atanmış müftü naipleri, açılışı yaptıktan sonra İskeçe Çınar Camii’nde cemaatle birlikte Cuma namazını eda etmek için camiye girmeye çalışmışlardır. Ancak cübbe ve sarıklarıyla camiye girmeye çalışan naipler, provokasyon için geldikleri açıkça anlaşılmaktadır. Bunun üzerine cami cemaati hür iradeleriyle seçtikleri Müftüsüne sahip çıkmış, “bizim Müftümüz Mustafa Trampa içerde” diyerek kararlı tepkisini koymuş ve onlara; “sizin yeriniz burada yoktur, derhal buradan uzaklaşın” demek suretiyle camiye girmelerini engellemişlerdir.

Buna göre, yapılan bu çirkin eylemi şiddetle kınıyor, bu ve benzeri provokatif hareketlerden ve Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın iradesini yok sayan girişimlerden uzak durulmasını beklediğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz.”

 

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği

“Bu provokatif eylemi şiddetle kınıyoruz”

“11 Ekim Cuma günü Dimetoka, İskeçe ve Gümülcine tayinli müftü naipleri provokatif bir eyleme imza attılar. Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in de katılımıyla gerçekleşen İskeçe Medresesi’nin açılış merasiminde hazır ve nazır bulunan tayinli naipler, tören sonrası müftü kıyafetleri ile cüppeli ve sarıklı bir şekilde Cuma namazı için Çınar Camii’ne girmek istediler. Bu teşebbüs üzerine cami cemaati seçtikleri müftünün içeride olduğunu söyleyerek kendilerini dışarıya davet ettiler.

Seçilmiş müftüler için irade beyan eden bir halkın iradesinin gasp edildiğini ve kendilerinin de hiçbir zaman kabul görmediklerini bildikleri halde mevcut huzuru bozmak adına naiplerin yaptıkları bu provokatif eylemi şiddetle kınıyoruz.

Lozan Antlaşması’nda garanti altına alınan inanç ve eğitim hürriyetlerinden mahrum edilen Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’na reva görülen bu haksızlıklar apaçık bir zulümdür.

Din kardeşine ve ırktaşına yapılan bu zulme sessiz kalan ve ortak olan herkes zalimdir. Bunun hesabını ne bu dünyada ne de ahirette veremez!

Yanlışın neresinden dönülürse kârdır. Hiç olmazsa inandıklarını beyan edenlerden, ‘Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp ayrılığa düşenler gibi olmayın. İşte onlar için büyük bir azap vardır’ diyen Allah’ın bu kelâmına itaat etmelerini beklemek hakkımızdır.”

 

Gümülcine Türk Gençler Birliği

“Tayinli müftü naiplerinin provokasyon girişimlerini şiddetle kınıyoruz”

“11 Ekim Cuma günü Eğitim ve Din işleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in de katılımıyla gerçekleşen İskeçe Medresesi’nin açılışına katılan atanmış müftü naipleri, açılışı yaptıktan sonra Cuma namazını eda etmek için İskeçe Çınar Camii’ne giderek üzerlerine sarık cübbeyle içeri girmek istemişlerdir. Ancak bu kıyafetle camiye girmeye çalışmaları cemaat tarafından provokasyon olarak kabul edilmiş ve girmeleri engellenmiştir.

Gümülcine Türk Gençler Birliği Yönetim Kurulu olarak, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın iradesini yok sayılarak tayinli müftü naiplerinin İskeçe Aşağı mahalle Çınar Camii’ndeki provokasyon girişimlerini şiddetle kınıyoruz.

Bu ve buna ve benzer provokatif girişimlerden uzak durulmasını ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan antlaşmasına dayanarak seçmiş olduğu Müftülerine makamlarının iade edilmesini bekliyoruz.”

Haberin devamını oku

Bir Yorum

  1. Camiler Allanin evi dilmi be tasin seninmi trampaninmi iskeçelilanmi ibrayim şerifinmi Allanın camisini peygamberimizin dinini ne hale getirdiniz.bu yusek tasillilan akilciklari hiç çalişmıymı bu halkı bölmeden parçalamadan bu Yunanistan’da nasıl yönetiriz bu milleti diye.hepsinizin küçük kafası çalişıy.okumuşlukboşuna.toplamışınız Allanin balkanindan keçi cobannani borda kasabada milletin önüne koymusunuz.milleti büle dadarlar işte.siz yusek tasillilanizi balkana yollayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu