
Kavala’ya Karbondioksit Depolanmasında Düğmeye Basıldı
Energean grubunun iştiraki şirketi EnEarth, Kavala'nın Prinos bölgesinde karbondioksit (CO₂) depolama izni almak için başvuruda bulundu.
Energean grubunun iştiraki şirketi EnEarth, Kavala’nın Prinos bölgesinde karbondioksit (CO₂) depolama izni almak için başvuruda bulundu.
Yunanistan Hidrokarbon ve Enerji Kaynakları Yönetimi Şirketi’ne (EDEYEP) yönelik yapılan başvuruya göre, projenin ilk fazında yıllık 1 milyon tona kadar CO₂ depolama kapasitesi öngörülüyor ve tam kapasiteye geçtiğinde ise yıllık 3 milyon tona kadar çıkarılması hedefleniyor.
Projenin amacı ve hedefi
Projenin amacı, yüksek emisyonlu endüstrilere yönelik CO₂ depolama çözümleri sunarak bölgenin karbonsuzlaştırılmasına katkıda bulunmaktır.
Energean Yunanistan Genel Müdürü Dr. Katerina Sardi, başvurunun, ilk etapta 500 milyon euroluk yatırımın hayata geçirilmesi için belirleyici bir adım olduğunu vurguladı. Projenin sanayi, ekonomi ve yerel topluluklar açısından önemine değinen Başkan Katerina Sardi, önceki projelerde yaşanan gecikmelerin önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Proje, Energean ile bağlayıcı olmayan mutabakat zaptı imzalayan Yunanistan, Bulgaristan, İtalya ve Hırvatistan’dan ondan fazla endüstrinin ilgisini çekti. Yatırımın ilk etabı yıllık 1 milyon ton depolama kapasitesi için 500 milyon euro tutarında olup, 400 milyon euroluk ek yatırımla 3 milyon tona kadar genişleme imkanı bulunmaktadır.
Avrupa Komisyonu, projenin ilk aşaması için Avrupa Kurtarma ve Dayanıklılık Fonu’ndan 150 milyon euroluk devlet yardımı onayladı. EnEarth şirketi, şu anda kamuoyunun görüşüne Çevresel Etki Çalışması’nı sundu. Deponun 2026 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Kavala Prinos’taki CO₂ depolama projesi, bölgede iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınmayı artırma yönünde önemli bir girişim olduğuna vurgu yapılıyor. Başarılı bir şekilde uygulanmasının sanayiye, ekonomiye ve çevreye önemli faydalar sağlaması bekleniyor.