Yunanistan Haber

Kavala’da Yaz Okulunda Öğrencileri Eğitiyorlar, Azınlıktan Da Öğrenciler Var

Selanik Amerikan Koleji, Yunanistan Dışişleri Enstitüsü ve Jena Üniversitesi'nin girişimiyle Kavala’da yaz okulunda öğrencileri eğitiyorlar.

Selanik Amerikan Koleji, Yunanistan Dışişleri Enstitüsü ve Jena Üniversitesi’nin girişimiyle Kavala’da yaz okulunda öğrencileri eğitiyorlar.

Selanik Amerikan Koleji, Yunanistan Dışişleri Enstitüsü ve Almanya’dan Jena Üniversitesi’nin girişimiyle Kavala’da, 3. Uluslararası Kavala Yaz Okulu (26-30/8/2024) – “Kıbrıs, Avrupa’da ve daha geniş MENA bölgesinde (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) kültürlerarası iletişim ve kalkınmanın merkezi faktörü” temalı bir yaz okulu etkinliği düzenleniyor. Kavala Belediye Başkanı Thodoros Muriadis 3. Uluslararası Yaz Okulu’nun resmi açılışını yaptığı konuşmasıyla gerçekleştirdi.

2024 yılındaki akademik konferansların, seminerlerin ve tartışmaların konusu, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kültürlerarası temel rolü ve bunun uluslararası ilişkilere, enerji konularına ve Avrupa-Atlantik Ortaklığının jeostratejik çıkarlarına yansıması ele alınıyor.

Konuşmalarda, Güney Kıbrıs’ın, özellikle AB’ye üye olduktan sonra, daha geniş Avrupa bölgesinin genişleyen MENA bölgesi ve buna bağlı olarak daha geniş Asya ve Afrika bölgesi ile bağlantısı için bir odak noktası olarak ortaya çıktığına vurgu yapılıyor.

Programın Koordinatörlüğünü Onursal Büyükelçi Dr. Theodoros Theodorou yapıyor.

blank2024 Yaz Okulu’na ilk kez Japonya’nın Waseda Üniversitesi’nden doktora adaylarının yanı sıra Kuveyt’ten genç diplomatlar da katılıyor.

Jena Friedrich-Schiller Üniversitesi, Waseda Üniversitesi (Japonya), Makedonya Üniversitesi, Atina Pantion Üniversitesi, Güney Lefkoşa Üniversitesi, Güney Kıbrıs Neapolis Baf Üniversitesi, ACT (Selanik Amerikan Koleji), Dış Politika Enstitüsü’nden akademisyenler ve araştırmacılar ve ayrıca Yunanistan’dan ve yurt dışından diplomatlar yer alıyor.

Yaz okulu programı, kariyer başındaki araştırmacılar, akademisyenler, işletme yöneticileri, kamu yönetimi ve uluslararası kuruluşlar arasındaki işbirliğiyle öğrenciler tarafından ilgili konuların anlaşılmasını amaçlamaktadır.

Katılımcıların amacının, çalışma alanlarının ve gelecekteki istihdamlarının en yeni gereksinimlerine göre tamamlayıcı mesleki beceriler kazanmak olduğu belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere 2022, 2023 yaz okuluna Batı Trakya’dan Azınlıktan da katılım olmuştu. Ancak bu yılki katılımın daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

Uluslararası Yaz Okuluna ilgi duyan öğrenciler farklı bilgi alanlarından (örneğin uluslararası ilişkiler, bilişim teknolojileri, teoloji ve İslami çalışmaları) geliyor ve çalışma boyunca farklı tartışma alanları oluşturuyorlar.

Yetkililerin belirttiği üzere, Azınlık gruplarından öğrencilerin yaz okuluna dahil edilmesinin, gençler arasında işbirliğini ve karşılıklı anlayışı sağlayarak çeşitliliğe saygıyı etkili bir şekilde teşvik edeceğine vurgu yapılıyor.

Programın geliştirilmesi yoluyla katılımcılara, gelecekteki mesleki gelişimleri için önemli olan olayların uluslararası analizine ve uzmanlık becerilerine yavaş yavaş erişim kazanmaları açısından önemli olduğu belirtiliyor.

Yaz okulunun açılışında bir konuşma yapan Kavala Belediye Başkanı Theodoros Muriadis şunları dile getirdi:

“Öncelikle Selanik Amerikan Koleji’ni, Dışişleri Enstitüsü’nü ve Jena Üniversitesi’ni Kavala’da üst üste üçüncü kez düzenlenen Uluslararası Yaz Okulunu kurum haline getirdikleri için tebrik etmek isterim.

Hiç şüphe yok ki, bu üç organın özel müdahalesi, hem ders ve seminerlerin içeriği hem de daha sonraki tartışmaların düzeyi açısından akademik camia için bir referans noktasıdır.

Son yıllarda hepimizin sözlüğüne giren iki terim olan Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi, güncel olaylar nedeniyle büyük ilgi görüyor ve ilgi alanlarınızın merkezinde yer alması mantıklı.

Seçtiğiniz süreç sayesinde bir yandan mahallemizde gelişen durum daha anlaşılır hale gelirken, diğer yandan ayrımcılıktan ve her türlü önyargıdan arınmış açık toplumlar yaratmaya yönelik çabalar daha da değer kazanıyor.

Bugün, küresel toplumun tüm üyelerinin iyi niyetli çıkarlarına hizmet etmek için faaliyet gösterebileceğimiz bağlamı her zamankinden daha fazla dikkatle incelemeye ihtiyaç var.

Bu anlamda bu yıl Yaz Okuluna katılacak öğrencilerin ek beceriler kazanmaları ayrı bir önem taşıyor. Kıbrıs örneği onlara çok faydalı olacaktır.

Kuzey kesimindeki Türk işgalinin üzerinden 50 yıl geçmesi nedeniyle yaz okulunun ana konusu olarak büyük adanın (Kıbrıs adası) seçilmesi doğru, çalışmanızın ana mesajını daha anlaşılır kılabilecek tüm bu özellikleri sergiliyor:

Uluslararası sözleşmelere ve komşu devletlerin toprak bütünlüğüne saygı, bize yalnızca halkların barış içinde bir arada yaşama olanağını vermekle kalmayacak, aynı zamanda ekonomik kalkınma iddiasını daha iyi koşullarla kazanmak için onların karşılaştırmalı avantajlarından yararlanma olanağını da verecektir.

Öğrenciler devletlerin ve kültürlerin ortak yolunun faydalı sonuçlarını anlarlarsa, gelecek yıllarda daha iyi bir dünyada yaşama umutları çoğalır. Her halükarda barışın hakim olması, görüş ve fikirlerin serbest dolaşımının korunması yakında onların elinde olacak.

Önceki nesillerin hatalarından kaçınmalarını ve hemcinslerinin beklentileri karşısında tutarlı görünmelerini canı gönülden diliyorum. Sonuçta atacakları temeller onlara gerekli güvenceleri sunuyor ve aynı zamanda Atinalı hatip Isocrates’in şu sözünü de haklı çıkarıyor: “Şimdiyi kutsarsan gelecek sana iyi olsun – Şimdiyi iyi ayarlarsan geleceğin iyi olur.”

Bu yılki yaz okulunun sponsorları: D &V Law Firm, A.H. Alsager Endowment, Friedrich EbertStiftung, Kakenhi, Waseda İniversitesi, Doğu Makedonya-Trakya Eyalet başkanlığı, Egnatia Aviation, Center for Social Innovation-Cyprus, TUVUNU.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu