Yunanistan Haber

“İşgalci Türk Ordusu’nun Yarım Asırdır Kıbrıs’ta Hukuk Dışı Varlığını En Kesin Şekilde Kınıyoruz”

"Kıbrıslı Türklerin utanç şenliklerini ve İşgalci Türk Ordusu'nun yarım asırdır Kıbrıs'ta hukuk dışı varlığını en kesin şekilde kınıyoruz."

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias Güney Kıbrıs’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Dendias bir kez daha Türk Ordusunu “işgalci güç” olarak tanımladı.

Yunan Bakan Dendias ziyareti kapsamında, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis tarafından kabul edildi ve Güney Kıbrıslı mevkidaşı Vasilis Palmas ile bir arayay agelerek basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Güney Kıbrıslı mevkidaşı Vasilis Palmas ile yaptığı görüşme sonrasında kameraların karşısına geçti. Bakan Dendias, “Yunanistan, Kıbrıs’a (Güney) yönelik, nereden gelirse gelsin, ister devletlerden ister yasadışı füze cephaneliği yardımıyla uluslararası ilişkilerde rol iddia eden terör örgütlerinden gelebilecek tehditlere karşı kesinlikle kayıtsız değil” ifadelerini kullandı.

Dendias kameralar karşısında konuşmasında şunları dile getirdi: “Yunanistan ve Kıbrıs’ın (Güney) derin bağlılığı, Birleşmiş Milletler Şartı, Uluslararası Hukuk, Uluslararası Deniz Hukuku ve güç kullanımının veya güç kullanma tehdidinin mutlak olarak kınanması yönündedir. Avrupa Birliği’ne üye bir ülkenin, Birleşmiş Milletler’e üye bir ülkenin başkenti olan bir Avrupa başkentinin yarım asır boyunca bölünmüş kalması, yeşil veya başka renkli çizgilere sahip olması kabul edilemez. Ve tabii ki Uluslararası Hukuku ve Birleşmiş Milletler Şartını 50 yıl boyunca ihlal etmeye izin verilemez.

Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin iki bölgeli, iki toplumlu bir Federasyon için her zaman Avrupa müktesebatıyla uyumlu kararlarında anlatıldığı gibi mutlak ve müzakere edilemez desteği ebedi olarak devam etmektedir.”

Bakan Dendias, “Yunanistan ve Kıbrıs (Güney) AB’de prensipte tek Avrupa bölgesini ve aynı zamanda bu alanın ifade ettiği her şeyi savunabilecek güçlü bir savunma kolunun yaratılması, Demokrasi, Özgürlük, Uluslararası Hukuk, Avrupa Müktesebatı, İnsan Haklarının Korunmasından yanaydı” vurgusu yaptı.

Dendias Güney Kıbrıs’ı, Yunanistan’ın kısa süre öncesinde kurduğu savunma inovasyon ekosisteminin oluşturulması yönünde önemli adımlar atmış olan Yunan Savunma Yenilik Merkezi’ne katılmaya davet etti. Güney Kıbrıslı mevkidaşına Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin “Gündem 2030″ programı hakkında bilgi verdi. Bakan Dendias, “Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in de dediği gibi, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nde şimdiye kadar yapılanlar ve benim de daha önce söylediğim gibi, bunlar tamamlandığında Helenizm uzun tarihinin en güçlü Silahlı Kuvvetlerine sahip olacak. Ve bu reformlardan öğrenilen dersleri Kıbrıs’la (Güney) paylaşmak bizim için büyük bir mutluluk olacaktır.” İfadelerini kullandı.

Son olarak Bakan Nikos Dendias, Yunanistan’ın hazır olduğunu yineledi ve Güney Kıbrıs’ın “AMALTHEA” projesi kapsamında anlaşmalar gereği Filistin halkının yükünü hafifletmek amacıyla oynayabileceği temel bir rolü olduğunu dile getirdi, Gazze’ye gıda ve temel ihtiyaçların taşınması için Yunan Filosuna ait gemilerin yardımcı olabileceğini söyledi, “Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’nin yaptığı da budur. Denizde insani koridor oluşturmak için yapması gerekeni yapıyor.” İfadelerini kullandı.

Dendias ve Palmas, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki ikili savunma ilişkilerinin daha da derinleştirilmesi konusunu görüştüler ve Orta Doğu’da, Kızıldeniz’de mevcut duruma ilişkin görüş alışverişinde bulundular.

Dendias, “Her iki ülke istikrar ve güvenliğin temel unsurları olarak, bölgedeki gerilimi azaltmak için birlikte çalışıyoruz. İki ülke de, Avrupa Birliği’nin tarihinde gerçekleştirdiği, savunma amaçlı en büyük deniz operasyonu olan “ASPIDES”e (Kalkanlar) katılıyor. Bu şekilde her iki ülke de seyrüsefer özgürlüğünün sağlanması çabalarına katkıda bulunuyor.” İfadelerini kullanarak şöyle devam etti:

“İşgalci Türk Ordusu’nun yarım asırdır Kıbrıs’ta hukuk dışı varlığını en kesin şekilde kınıyoruz”

“Bugün, Kıbrıs’ta pusuda bekleyen işgalciye sızma noktasının kapılarını açan etnik bir darbenin olan darbenin tarihi olan 15 Temmuz 1974’ün üzerinden elli yıl geçti. Demokrasinin Kıbrıslı (Güney) ve Yunan savaşçılarına ve 1974’te işgale karşı yaşanan eşit olmayan mücadelede en derin saygımı ve vatansever şükranlarımı sunuyorum. Kardeş katili suç darbesinin ağırlığı altında çok üstün askeri güçlerle karşı karşıya kaldılar. Onları saygıyla anıyor ve katkılarını sonsuza kadar onurlandırıyoruz. Ve elbette, Kıbrıslı Türklerin utanç şenliklerini ve İşgalci Türk Ordusu’nun yarım asırdır Kıbrıs’ta hukuk dışı varlığını en kesin şekilde kınıyoruz.

Helenizmin birliği Yunanların hayatta kalması için gerekli bir koşuldur. Biz Yunanlılar tarafından tarihsel olarak bilinen bölünme, her zaman bizi rahatsız eder; bu, ulusal felaket ve çöküşün güçlü ve yeterli bir koşuludur. Tarih her ikisini de kanıtlamıştır. Ve bugünkü yıldönümü bize bunu en trajik şekilde hatırlatıyor.”

İki Savunma Bakanı arasındaki baş başa görüşmenin ardından iki heyetin katıldığı görüşmeye geçildi. Görüşmeye Ulusal Muhafızlar Genelkurmay Başkanı Korgeneral Georgios Çiçikostas, Güney Kıbrıs Savuma Bakanlığı Genel Müdürü Andreas P. Loukas, Yunanistan Büyükelçisi İoannis Papameletiou, Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı ve Ulusal Muhafızlar Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri katıldı.

Hristodulidis tarafından kabul edildi

blankSavunma Bakanı Dendias, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve Nea İustiniana ve tüm Güney Kıbrıs Başpiskoposu Georgios tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Hristodulidis, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın Güney Kıbrıs ziyaretini, Atina Cuntası’nın sorumluluklarının Yunanistan’dan net bir şekilde ayrılmasına yönelik özel mesajlar gönderen bir ziyaret olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanlığı sarayındaki toplantıda konuşan Nikos Hristodulidis, o tarihten bu yana Yunan hükümetlerinin Güney Kıbrıs Helenizminin her zaman yanında yer aldığını ve bu çabanın tek amacının ülkenin kurtuluşu ve yeniden birleşmesi olduğunu kaydetti.

Nikos Dendias ise 15 Temmuz’un tesadüfen seçilmediğini söyledi. Dendias, “Cunta darbesinin trajik sonuçları oldu. O andan itibaren Helenizm, büyük ulusal meseleyi çözmek amacıyla farklı bir yol izlemiştir. Yunanistan, Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayanan ve Avrupa müktesebatıyla uyumlu bir çözüme uzun süredir destek vermektedir” dedi.

Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Palmas ise, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de barışı, güvenliği, istikrarı ve işbirliğini sürdürmek için mümkün olan her türlü çabayı gösterme yönündeki ortak kararlılığına değindi.

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu