Yunanistan Haber

Emekli Komutan Da Kablonun Bir Ucundan Tuttu

"Herkes kablo döşeyebilir. Dışişleri Bakanı ayrıca Akdeniz'in kablolarla dolu olduğunu söyledi. Kimsenin kimseden izin almasına gerek yok."

Yunanistan’da son günlerde herkes, Güney Kıbrıs ile Girit adası arasında deniz dibine döşenecek elektrik bağlantısını sağlayacak kabloyla yatıp kalkıyor.

Aktif olarak Yunanistan Genelkurmay Başkanlık görevini yürüten Dimitris Hupis’ten sonra sahneye bu defasında da bir önceki dönemde Yunanistan Genelkurmay Başkanlık görevinde bulunan Konstantinos Floros çıktı. Floros katıldığı ANT1 televizyonu ana haber bülteninde yaptığı konuşmada, “Kablonun döşenmesinin Ankara’nın söyledikleriyle hiçbir ilgisi yok” dedi.

Emekli Orgeneral Floros, “Herkes kablo döşeyebilir. Dışişleri Bakanı ayrıca Akdeniz’in kablolarla dolu olduğunu söyledi. Kimsenin kimseden izin almasına gerek yok” diye ekledi.

“Bunu 2020’de yaptık”

“Türkiye, sürekli sorun çıkaran, ihlaller açısından bu iki yıl bazılarına biraz daha hafif görünse de, Yunanistan’a yönelik kabul edilemez iddialar ve suçlamalar açısından savunduklarından en ufak bir sapma göstermeyen bir devlettir. Yani adaların statüsü, casus belli (savaş nedeni), adaların mülkiyeti, mülkiyet statüsü, MEB, kıta sahanlığı vs. ve şimdi bu kabloyla, desteklediği şeyle hiçbir ilgisi olmayan bir gerekçe buldu.

Kablonun ne olacağıyla ilgili bir şey varsa, o da NAVTEX’i kimin yayınlayacağıdır. Burada da Yunanistan, tüzük gereği, IMO kuralı gereği, ama aynı zamanda NAVTEX’i kimin vereceğini düzenleyen Navaria 3 gereği de Heraklion (Kandiye) istasyonunun yetki alanına girmektedir.

Yunanistan’ın bu konuda Türkiye’yi takip etmesi için hiçbir neden yok, ancak Yunanistan’ın yapması gereken, yani kabloyu döşemeyi güvenle ve doğru bir şekilde yapması gerekiyor. Yunanistan bunu başaracak araçlara ve seçeneklere sahip. Elbette bu Yunan dış politikasının bir meselesi. Yunanistan’ın elinde çok sayıda seçenek var ve bunu bildiği şekilde yapabilir. Bunu 2020’de yaptık. Yani tahrik edilirse, bu formda olmayan bir parçaya, mesela MEB’e vs. iradesini dayatma imkânına sahip.

İtidal iyidir, ama onun da sınırları vardır. Henry Kissinger’in de dediği gibi, “Başkaları sizin başka seçeneklerinizin olduğunu bildiği sürece, ılımlı olmak bir avantajdır.” Ve Yunanistan’ın haklarını desteklemek için tüm seçenekleri var.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
tr Turkish