Yunanistan Haber

“Ege’de Sular Sakin Olsa Da Açık Bir Revizyonizmle Karşı Karşıyayız”

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias bu defasında Korfu adasından Türkiye’ye göndermede bulundu. Dendias, “yakın ufkumuzda iki savaş yaşanıyor. Ege’de sular sakin olsa da açık bir revizyonizmle karşı karşıyayız.” İfadelerin kullandı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias 21 Mayıs 2024 Salı günü Korfu adasında (Kerkira), İyon Denizi’nde bulunan İyon Adaları’nın (Eptanisa) Yunanistan’a ilhakının 160. yıl dönümü kutlama törenlerine Başbakan Kiriakos Miçotakis’i temsilen katıldı. Dendias’a Genelkurmay Başkanı General Dimitrios Hupis ve Kara Kuvvetleri (GES) komutanı Korgeneral Georgios Kostidis eşlik etti.

Metnin dışında bir konuşma yapan Bakan Nikos Dendias, Türkiye’nin son yıllara izlediği dış politikasına hem de Yunanistan’ın “Büyük Fikir”ine (Megali İdea) atıfta bulunarak şunları söyledi:

“Yunan Megali İdea’sı (Büyük Fikri), İtalyan Risorgimento’su gibi, Romantik çağın en güzel iki öyküsüdür. Ve tuhaf bir şekilde bunlar örtüşüyor ve Lorenzo Mavilis’in, yani “Garivaldinos”un 1912’de Drisko’da yaptığı fedakarlıkta özetleniyor. Bunlar geçmişle ilgili.

Gelecek ve alacağımız dersler açısından şunu belirtmek isterim ki, Savunma Bakanı olarak sık sık tekrarlama fırsatı bulduğum gibi, sınırlarımız etrafındaki alanda ulusal güvenlik mutluluğunun ne yazık ki olmadığını da belirtmek isterim.

Bugün ilhakı (İyon Adaları’nın ilhakı) kutlarken, yakın ufkumuzda iki savaş yaşanıyor. Ege’de sular sakin olsa da açık bir revizyonizmle karşı karşıyayız.

Dolayısıyla geçmişimizin geleceğe yansıtılması, ecdadımızın yaptığı gibi, Uluslararası Hukuk ve Birleşmiş Milletler Hukuku çerçevesinde egemenliğimizi, bağımsızlığımızı, egemenlik haklarımızı, bağımsız var olma hakkımızı savunmanın mutlak görevimizi vurgulamaktadır.”

Korfu adasında gerçekleştirilen resmi geçit töreni sırasında F-4 savaş uçakları ve AH-64 Apache saldırı helikopterleri de uçuş yaptı.

Etkinlikler, Savunma Bakanı Dendias’ın, ZEUS Takımına ait tek bir F-16 uçağının gösteri uçuşunun yapıldığı İoannis Kapodistrias Heykeli’ni ziyaretiyle sona erdi.

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu