Batı Trakya

DTİK Balkanlar Grubu Toplantısı Gümülcine’de Yapıldı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Balkanlar Grubu, Gümülcine’de yapılan etkinlikle Batı Trakya Türk Azınlığı iş insanlarına tanıtıldı.

Tanıtım etkinliği, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu ve DTİK Balkanlar Grubu iş birliğiyle 14 Kasım Salı günü Gümülcine’de Diamond salonunda 18.00 – 20.00 saatleri arasında gerçekleşti.

Etkinlikte bir konuşma yapan Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet’in geçen eylül ayında düzenlenen DTİK kurultayından Balkanlar başkanlığına seçildiğini hatırlatarak, Batı Trakyalı bir girişimcinin bu göreve seçilmesinin değerli ve anlamlı olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen DTİK 10. Kurultayında çok önemli kararlar alındığını ve yol haritaları üzerinde tartışıldığını anımsatan Başkonsolos Ünal, “Balkanlar’da bölgesel sahiplenmeyi önceliyoruz. Bunun eksenlerini, üst düzeyli siyasi diyalog, azami ekonomik entegrasyon ve çoklu toplumsal yapıların korunması oluşturuyor. Ortak çıkar alanları yaratmayı, iş birliğini artırmayı ve bölgesel entegrasyonu hedefliyoruz.” diye konuştu.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimli bir dönemin ardından başlayan yakınlaşma sürecine de atıfta bulunan Ünal, 7 Aralık’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in başkanlıklarda gerçekleşecek Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına değindi.

Bölgenin kalkınmasının burada yaşayan her ferdin yararına olduğunu vurgulayan Ünal, “Eldeki mevcut imkanlarla, sizlerin de örnek olmanız ve Türkiye-Yunanistan arasındaki köprünün sağlam unsurlarından olmak için çabalamanız çok önemli. Bu hususta gerekli eşgüdüm ve erişim için DTİK tam adres.” diye konuştu.

Başkonsolus Ünal sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgenin sorunlarının hep eğitim ve ekonomi olduğu vurgulanıyor. Bu iki alanda gençler özne. Eğitimin, özellikle üniversite öğreniminin akılcı şekilde yapılması lazım. Gençlerin iş edinebilmeleri için burada karşılığı olmayan bölümlerde okumaları ne kadar doğru, düşünmek lazım. Bununla da bağlantılı olarak, işverenin de nasıl bir beceriye, mezuniyete sahip genç arıyor, bunu da net belirlemesi lazım. Sizlerin büyümesi için ihtiyacınız olan elemanlar var. Çaba sarf edin, onlar da etsin.”

DTİK Balkanlar Komitesi Başkanı ve Yunanistan Temsilcisi Levent Sadık Ahmet yaptığı konuşmada, ” Bu yıl 15-16 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayımız sonucunda Balkanlar’dan sorumlu ülke temsilcilerimizi belirledik. Belirlenen 10 ülke temsilcimizle birlikte geçtiğimiz hafta T.C. Zagreb Büyükelçimiz Sayın Yavuz Selim Kıran’ın ev sahipliğinde ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Bu toplantı akabinde memleketim Gümülcine’de bu buluşmayı gerçekleştiriyor olmak bizleri hayli mutlu etmektedir. Çünkü bölge olarak Balkanlar, Türkiye için hem tarihsel hem de stratejik nedenlerle büyük öneme sahiptir. Bu nedenle Türkiye, Balkanlar’daki istikrarı ve iş birliğini teşvik etmeye yönelik çeşitli diplomatik, ekonomik ve insani girişimlerde bulunmaktadır. ” ifadelerini kullandı.

Levent Sadık Ahmet, DTİK olarak ekonomik ve akademik kalkınmayı, Türk kökenli ve Türkiye dostu iş insanları arasında koordinasyon oluşturmayı, yurt dışındaki Türk kökenli sivil toplum kuruluşları ile diaspora temsilcilerinin iletişimini sağlamayı ve ticari ilişkileri arttırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Türkiye adına yapılan faaliyet ve stratejik iletişim çalışmalarına destek olmayı amaçladıklarına dile getiren Levent Sadık Ahmet şöyle konuştu:

“Bugünün diasporasından beklentimiz, yaşadığı toplumda kendi değerlerine sahip çıkarken, o toplumla uyumlu ve daha etkin olmaları. Etkilenen konumdan çıkarak, yaşadığı toplumun dinamikleri içinde, etik ve hukuki değerler çerçevesinde, toplumu etkileyerek, nitelikli güç olmalarıdır. İşte burada görev, hep birlikte bize düşüyor. Anavatanımızda; siyasi, ekonomik ve sosyal olarak daha güçlü olurken, diasporamız ile bağımızı daha fazla arttırıp onların gelişimine katkı sağlayarak, bu topraklara ait olan değerlerimizle, yenidünya düzeninde daha fazla söz sahibi olacağız”.

Levent Sadık Ahmet, sözlerini Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlayarak sonlandırdı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu