Batı TrakyaBatı Trakya Haber

Batı Trakya Türkleri 29 Ocakları Almanya’da Anmaya Devam Ediyor

Almanya’da yaşayan Batı Trakya Türkleri, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün 36. yıl dönümü vesilesiyle Meschede Derneği’nde bir anma töreni düzenledi.

Almanya’da yaşayan Batı Trakya Türkleri, 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün 36. yıl dönümü vesilesiyle Meschede Derneği’nde bir anma töreni düzenledi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlükler mücadelesinde dönüm noktası olan 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nün 36. yıl dönümü vesilesiyle 4 Şubat 2024 Pazar günü lokalinde anma etkinliği düzenledi. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ve ABTTF Denetim Kurulu üyesi Şerif Şerif’in iştirak ettiği anma etkinliğine Meschede derneğinin yönetici ve üyeleri katıldı.

29 Ocak kahramanları ile Batı Trakya Türk toplumunun haklı davası için mücadele vermiş ve hayatını kaybetmiş olanlara bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde açış konuşmasını Meschede Derneği Başkan Yardımcısı Şerif Şerif yaptı. Ardından 29 Ocakları anlatan kısa sinevizyon gösterisi hep birlikte izlendi.

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak 1988’de “Türk” isimli derneklerinin kapatılması ve Türk kimliğinin inkarına karşı hep bir ağızdan tüm dünyaya “Türk’üz” diye haykırarak sokaklara çıktığını söyledi. Bundan iki yıl sonra aynı günde yine sokaklara çıkan Batı Trakya Türklerinin saldırıya uğradığını belirten Habip Oğlu, aradan 36 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki Batı Trakya Türklerinin azınlık haklarında bir değişme olmadığını, tam tersine haklarının kötüye gittiğini ifade etti.

2003 yılında Batı Trakya Türk toplumuna ait 226 ilkokul varken 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında eğitim özerkliğine aykırı şekilde kapatmalar nedeniyle bu sayının 90’a düştüğünün altını çizen Habip Oğlu, Rodop ve İskeçe’de 141’er, Meriç’te 77 devlet anaokulu varken bu illerde tek bir Türk azınlık anaokulunun bulunmadığını kaydetti. Habip Oğlu, benzer şekilde Rodop’ta 25 ve İskeçe’de 32 devlet ortaokulu ve lisesi varken bu iki ilde sadece 1’er tane Türk azınlık ortaokulu ve lisesi bulunduğunu söyledi.

ABTTF’nin Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını Avrupa Birliği (AB) Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nezdinde dile getirdiğini aktaran Habip Oğlu, eğitim alanında yaşanan sorunlar hakkında AB Komisyonu’na iki yazılı soru önergesi ve Avrupa Parlamentosu (AP) Dilekçeler Komisyonu’na bir dilekçe sunulduğunu kaydetti.

Ülkemiz Yunanistan’ın tutumu nedeniyle Batı Trakya Türk toplumunun haklarında bir adım ilerleme kaydedilmediğine ama mücadelesinde artık yalnız olmadığına işaret eden Habip Oğlu, Batı Trakya Türklerinin Avrupa’daki diğer ulusal azınlıklar ile diyalog ve dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti.

Habip Oğlu, “29 Ocaklar unutulmaz, unutturulamaz! Haklarımız için aynı azim ve karalılıkla mücadelemize devam edeceğiz!” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Anma etkinliği, ev sahibi Meschede derneği üyesi kadınların hazırladıkları pasta ve böreklerin konuklara ikramı ile sona erdi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu