Ελληνικά Νέα

Φιντάν: «Η αιώνια γειτονιά μας πρέπει να μετατραπεί σε αιώνια φιλία»

«Ως Τουρκία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την αρχή της δίκαιης κατανομής στην ανατολική Μεσόγειο.»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ξεκινώντας τις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τη θερμή φιλοξενία και είπε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες προχωράνε προς θετική κατεύθυνση, και ενισχύεται η πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός.

«Η αιώνια γειτονιά μας πρέπει να μετατραπεί σε αιώνια φιλία» είπε ο κ. Φιντάν και τόνισε.

«Στη δύσκολη αυτή γεωγραφία οι δυο χώρες πρέπει να κινούνται εντός αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μπορούμε να συμβάλλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win win» είπε και προσέθεσε ότι οι δυο ηγέτες κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκης έθεσαν την πολιτική τους βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αιώνια γειτονιά μας πρέπει να μετατραπεί σε αιώνια φιλία είπε ο κ. Φιντάν και τόνισε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη μελετήσαν τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες. Σημείωσε ότι στις αρχές του 2025 θα γίνει στην Άνκαρα η 6η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και είπε ότι συζητήσανε πιθανές συμφωνίες επάνω στη σύνοδο αυτή, ενώ αυξάνονται και οι επαφές μεταξύ των υπόλοιπων υπουργείων. Παράλληλα είπε ότι συνεχίζονται οι κοινές προσπάθειες να αυξηθεί στα 10 δισ. δολάρια ο όγκος του διμερούς εμπορίου.

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ο κ. Φιντάν είπε ότι «πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων».

Είπε ότι είναι αλληλένδετα τα προβλήματα και πρέπει να βρούμε λύσεις και «δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τριβές πρέπει να τα συζητήσουμε» σημείωσε.

Έκανε λόγο για «δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο» κάτι που όπως είπε υποστηρίζει η χώρα του. Εκτίμησε πως «αν κινηθούμε με το πνεύμα της διακήρυξης των Αθηνών θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα» ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί». Υπογράμμισε ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο».

Τέλος αναφέρθηκε στα θέματα μειονοτήτων και είπε ότι εξέφρασε τις προσμονές «που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα», ενώ είπε ότι η Τουρκία θεωρεί πολύ σημαντική την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και μπορεί η χώρα του να βοηθήσει σε αυτό.

Είπε επίσης ότι προσμένει «πιο αποτελεσματική συνεργασία με Ελλάδα στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων με πρώτο το FETÖ το ΡΚΚ και DHKP-C» γιατί «είναι προς όφελος των δυο χωρών».

Ο κ. Φιντάν είπε επίσης ότι πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ενώ τόνισε ότι «εμείς ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας».

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό είπε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ηρεμία άμεσα με όραμα τα δυο κράτη, και προσέθεσε ότι «ο φανατισμός του Νετανιάχου θα συνεχίσει να βάφει με αίμα την περιοχή».

Για την Ουκρανία ζήτησε μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο εδαφικής ακεραιότητας και έκλεισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη σύμμαχο Ελλάδα, και οι διαφορές απόψεων μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίο σεβασμό υπό τη βάση του διεθνούς δικαίου».

Όσα είπε ο κ.Χακάν Φιντάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γιώργο Γεραπετρίτη:

«Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας εξελίσσονται προς μια θετική κατεύθυνση. Η πολυδιάστατη συνεργασία μας γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Πρέπει να παραμείνει το θετικό κλίμα και να οδηγήσει προς μία αιώνια φιλία. Κάνουμε από κοινού σημαντικά βήματα σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι μεταφορές, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Εργαζόμαστε επίσης για την ανάπτυξη νέων τομέων συνεργασίας και καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον σε κρίσιμα ζητήματα.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη γεωγραφία, η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργούν με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Με μια προσέγγιση win-win, μπορούμε να συμβάλουμε στην ευημερία και την ειρήνη των λαών μας.

Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχουν εκφράσει σαφώς την πολιτική τους βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο με μια ειλικρινή και εποικοδομητική αντίληψη.

Στις σημερινές μας συναντήσεις, εξετάσαμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Καθορίσαμε τον οδικό μας χάρτη για τους επόμενους μήνες μαζί με τον ομόλογό μου.

Συζητήσαμε τις προετοιμασίες για την 6η συνάντηση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2025, με τη συμμετοχή των ηγετών μας. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για τις συμφωνίες που μπορεί να υπογραφούν στο πλαίσιο αυτής της συνόδου.

Οι συναντήσεις για τον πολιτικό διάλογο και το κοινό σχέδιο δράσης της θετικής ατζέντας μεταξύ των υπουργείων μας θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα. Συνεχίζονται επίσης επαφέςκαι μεταξύ άλλων υπουργείων μας.

Τα αρμόδια υπουργεία και φορείς μας, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού, θα έχουν συναντήσεις στο εγγύς μέλλον.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή διάβαση Ύψαλα-Κήποι. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή της γέφυρας το επόμενο διάστημα.

Συνεχίζουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικού όγκου που έχουν θέσει οι ηγέτες μας. Το 2023, ο εμπορικός μας όγκος, ο οποίος ήταν 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σήμερα, ο αξιότιμος ομόλογός μου κ. Γεραπετρίτης και εγώ είχαμε μια διεξοδική συζήτηση για τα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.

Όπως γνωρίζετε, είναι γεγονός ότι στο Αιγαίο έχουμε διαφορετικές απόψεις. Τις έχουμε συζητήσει και κατά το παρελθόν στη διάρκεια τωνδιερευνητικών συνομιλιών.

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να διαγιγνώσκουμε σωστά τα προβλήματά μας. Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο που πρέπει να επεξεργαστούμε και να αναζητήσουμε λύσεις.

Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε στην υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις και κρίσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ικανοποιημένοι που ο τελευταίος γύρος συναντήσεων για τα Mέτρα Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης, τον οποίο επαναλάβαμε, πραγματοποιήθηκε στην Ιστανμπούλ στις 6 Νοεμβρίου.

Ως Τουρκία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την αρχή της δίκαιης κατανομής στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ίσως θυμάστε, οι ηγέτες μας υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών και πιστεύουμε ότι ενεργώντας σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της διακήρυξης θα διευκολυνθεί η υπέρβαση των διαφωνιών μας.

Συζητήσαμε επίσης το Κυπριακό με τον εκλεκτό ομόλογό μου. Η θέση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι σαφής. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί.

Έχει αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν είναι εφαρμόσιμο πλέον στο νησί. Χρειάζεται ένα νέο πνεύμα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η ελευθερία και η ευημερία τόσο των Τούρκων όσο και των Ελλήνων στο νησί.

Οι χώρες μας συνδέονται μεταξύ τους με μια κοινή ιστορία. Οι μειονότητέςμας, που αποτελούν μέρος αυτής της κοινής ιστορίας, αποτελούν πηγή πλούτου και ποικιλομορφίας για τις χώρες μας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, θέσαμε επίσης τα προβλήματα και τις προσδοκίες της μειονότητας και των συμπατριωτών μας που ζουν στην Ελλάδα. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να είναι ικανές να ασκούν ειρηνικά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Το κοινό μας παρελθόν που εκτείνεται στους αιώνες μάς προσφέρει επίσης την ευκαιρία να ζήσουμε μαζί τον πολιτιστικό μας πλούτο. Μπορούμε να μεταφέρουμε αυτές τις αξίες στο μέλλον μαζί.

Στο πλαίσιο αυτό, αποδίδουμε επίσης σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Έχουμε μεταφέρει στους Έλληνες ομολόγους μας ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους υποστήριξη για την αποκατάσταση των οθωμανικών κειμηλίων. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μία αμοιβαία συνεργασία στο θέμα αυτό.

Ελπίζω να ενισχυθεί περαιτέρω ο διάλογός μας με την Ελλάδα, τη γείτονα και σύμμαχό μας, και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές απόψεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό στα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα.

Ευχαριστώ τον αξιότιμο φίλο μου, Γιώργο».

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu