
Yunanistan ve İsrail, PULS Füze Fırlatıcıları İçin Anlaştı, İstikamet Meriç ve Doğu Ege
Yunanistan ve İsrail, PULS Füze Fırlatıcıları İçin Anlaştı: "Aşil'in Kalkanı" İçin 692 Milyon Avro ödenecek.
Yunanistan ve İsrail, PULS Füze fırlatıcıları için anlaştı. “Aşil’in Kalkanı” İçin 692 Milyon Avro ödenecek. Alınan bilgilere göre, PULS fırlatıcıları, kriz durumunda “imha bölgeleri” oluşturarak Meriç (Evros) ilinde askeri birliklere konuşlandırılacak, ayrıca Doğu Ege adalarına ve Oniki Adalar’a yerleştirilerek tüm doğu bölgesini kapsayacaktır.
İsrail yapımı PULS (Hassas Üniversal Fırlatma Sistemi) çok namlulu roketatar (ÇNRA) tedariki, toplam 692 milyon avro bedelle, yarın Perşembe günü Meclis’in özel silahlanma komitesine sunulacak.
Komite ayrıca, mayın tespit ve imha denizaltı araçlarının modernize edilmesi, MEKO tipi fırkateynlerin 5 inçlik ana toplarının modernizasyonu ve bir elektronik harp programı olmak üzere, yaklaşık 100 milyon avro değerindeki üç silahlanma programı hakkında daha bilgilendirilecek.
Komite bilgilendirmesinin ardından, Milli Savunma Bakanı programların onaylanması için Ulusal Güvenlik Hükümet Konseyi’ne (KYSEA) öneride bulunacak ve programlar daha sonra Meclis genel kurulunda oylanacak. Siyasi ve askeri liderliğin hedefi, artık “Aşil’in Kalkanı” olarak da bilinen savunma kubbesinin kritik bir parçasını oluşturacak olan füze topçusunun derhal güçlendirilmesidir.
Yunan Katılımı
Alınan bilgilere göre, silahlanma komitesini bilgilendirecek olan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Davakis, diğer hususların yanı sıra, yerel savunma sanayisinin İsrail PULS programına sağlayacağı ve toplam maliyetin %30’una ulaşması beklenen katılımına da değinecek.
Yunanistan ve İsrail arasında imzalanacak olan hükümetler arası anlaşma, PULS’un bazı bileşenlerinin Yunanistan’da üretilmesini öngörmektedir. Bu amaçla, İsrail firması Elbit yetkilileri Yunan teknisyenleri eğitecek, ayrıca şirket, sistemin mühimmatlarının ve elektroniklerinin belirli parçaları için teknoloji transferi ve müteakip destek taahhüdünde bulunmaktadır.
Ayrıca, füze topçusunun güçlendirilmesi, Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı ve kurmay heyetlerinin mutlak önceliğidir ve yakın zamanda Meclis’te onaylanan uzun vadeli silahlanma planına dahil edilmiştir.
Aylarca süren müzakerelerin ardından Yunanistan ve İsrail, 36 adet fırlatıcının tam mühimmat yükü, eğitim ve destek ile birlikte 692 milyon avro karşılığında tedarik edilmesini öngören bir anlaşmaya vardı. Fırlatıcılar, Atina’nın SAFE yönetmeliğinin düşük faizli kredileriyle tedarik etmeyi planladığı IVECO 6X6 araçlara monte edilecek. İsrail tarafının, Yunan askeri kurmayının önerisi olan, sistemin fırlatabileceği tüm mühimmat yelpazesinin serbest bırakılması talebini kabul etmesi dikkat çekicidir.
Tam Mühimmat Yelpazesi
Mühimmatlar arasında, PULS’u stratejik bir silaha dönüştüren ve yakında Yunanistan için de mevcut olacak, 300 kilometrenin üzerinde menzile sahip Predator Hawk ER taktik balistik füzesi ile sırasıyla 40 ve 150 kilometre menzile sahip Accular ve Extra mühimmatları yer alıyor.
Atina, ayrıca, silah sistemini F-16 Viper ve gelecekte F-35 dahil olmak üzere Yunan Silahlı Kuvvetlerinin diğer platformlarıyla entegre etmek için C2/C4I yeteneğine sahip komuta ve kontrol merkezleri de tedarik ediyor.
Edinilen bilgilere göre, hükümetler arası anlaşmaya, 250 kilometrenin üzerinde menzile sahip ve hedefleri otonom olarak veya operatör rehberliğinde vurabilen Skystriker gezinen mühimmatı (loitering munition) da dahil edilecek. Bu özel drone, hedef işaretlemesi için de kullanılabilirken, üreticilerine göre PULS sistemi, elektronik karıştırma veya tam GPS reddi ortamlarında bile çalışabilmektedir.
“Kubbelerin” Bir Parçası
PULS, hava üsleri, radar istasyonları, enerji altyapıları, ikmal merkezleri ve köprüler gibi yüksek değerli hedeflere karşı, geniş bir coğrafi derinlikte stratejik saldırı yeteneği sunduğu için, yeni savunma doktrininin ana sistemlerinden birini oluşturmaktadır. Ayrıca, sistemin önemli menzili, etkili olabilmesi için ön cephede konuşlandırılmasına gerek kalmadığından daha fazla beka yeteneği sağlamaktadır.
Alınan bilgilere göre, PULS fırlatıcıları, kriz durumunda “imha bölgeleri” oluşturarak Meriç (Evros) ilinde askeri birliklere konuşlandırılacak, ayrıca Doğu Ege adalarına ve Oniki Adalar’a yerleştirilerek tüm doğu bölgesini kapsayacaktır.
İkinci aşamada, mevcut MLRS M270 fırlatıcılarının M270A2 versiyonuna yükseltilmesi ve bir miktar HIMARS tedariki için yapılan Amerikan teklifi değerlendirilecektir.
Atina’nın alacağı kararlarda, Washington’un 500 kilometreye kadar menzile sahip gelişmiş PrSM (Precision Strike Missile) mühimmatlarını tahsis etme potansiyel taahhüdünün özel bir ağırlığı olacaktır. Yunan tarafı bu özel mühimmatı talep etmiştir, ancak Amerikan hükümetinden şu ana kadar tahsisine dair net bir taahhüt gelmemiştir.