Kültür Bakanlığı Kapadoklalılar İle İşbirliği Mutabakatı İmzaladı
Yunanistan Kültür Bakanlığı, Mübadele ile Yunanistan’a yerleşen Kapadokya bölgesi Rumları ile İşbirliği Mutabakatı imzaladı.
Yunanistan Kültür Bakanlığı, Mübadele ile Yunanistan’a yerleşen Kapadokya bölgesi Rumları ile İşbirliği Mutabakatı imzaladı.
Yunanistan Kültür Bakanlığı ile merkezi Kavala Nea Karvali’de (Yeni Gelveri) bulunan Kapadokya Araştırmaları Merkezi “I Nazianzos” arasında İşbirliği Mutabakatı Atina’da Kültür bakanlığında imzalandı. İşbirliği Mutabakatını Kültür Bakanlığı adına Bakan Lina Mendoni ve Kapadokya Araştırmaları Merkezi adına da Merkezin Başkanı Kaplanis İosifidis imzaladı.
Bakanlığın duyurusunda da belirtildiği gibi, taraflar arasında imzalanan İşbirliği Mutabakatının amacı, “Kapadokya Araştırmaları Merkezi “I Nazianzos” koleksiyonlarının kapsamlı bir şekilde korunması, Merkezde var olan değişik alanlardaki Koleksiyonların, Kapadokya Helenizmi geleneğiyle ilgili kanıt ve kültürel zenginliğinin tanıtılmasının yanı sıra, Kapadokya’dan Mübadele ile göç eden Rumların Yunanistan’ın dört bir yanına yerleştikleri dönemde Yunanistan’ın sanayi öncesi dönemine sağladıkları katkıların maddi kültüründe yer alan nesnelerinin öne çıkarılmasını içeriyor.
İmzaların atılmasından hemen sonra Kültür Bakanı Lina Mendoni şunları söyledi:
“Bu mutabakatın imzalanmasıyla birlikte, Bakanlığın yetkili birimleri, arkeolojik bilimler tarafından büyük ölçüde haklı olarak korunan, toplanmış ve gerçekten çok değerli olan malzemenin ihtiyaç duyduğu sistematik kayıt, kanunen belgeleme ve bakım çalışmalarına devam edecektir.
Eserler, 1924 yılında Manastır Konseyi ve Mübadele kolektif organları tarafından sistematik ve organize bir şekilde Yunanistan’a getirilen Kapadokya manastır koleksiyonlarından gelmektedir.
Bunlar, bazıları Bizans dönemine ve Fetih’ten sonraki ilk yüzyıllara kadar uzanan, nadir görülen hareketli anıtlar dizisini oluşturmaktadır. Bu miras sadece Kapadokyalılar için değil, tüm Helenizm için çok önemlidir. Bunların Kültür Bakanlığı tarafından kaydedilmesi ve dijitalleştirilmesi, bunların etkili bir şekilde korunmasının ilk adımıdır. Bu nesneler ulusal anıtlardır. Onlar Yunan halkına aittir. Onlarla arkeolojik yasanın tanımladığı etik çerçevesinde uğraşmak zorundayız”.
“Kapadokya Araştırmaları Merkezi “I Nazianzos” Başkanı Kaplanis İosifidis, şunları söyledi: “45 yıllık bir eserin şekillenmesi nedeniyle mutabakatın imzalanması çok önemli. Kültür Bakanı Lina Mendoni’ye teşekkür ediyoruz çünkü Bakanlık, işbirliği anlaşmasının imzalanmasından da anlaşılacağı üzere projemize uygulamada yardımcı oluyor”.
Kapadokya Araştırmaları Merkezinde bulunan Koleksiyonlar arasında belgeler, fermanlar, fotoğraflar, sözlü tanıklıklar, haritalar, gravürler ve müzik arşivinden oluşan bir arşiv, eski yayınlar, parşömenler ve Karamanlı dili (Karamanlidika) ve alfabesiyle yazılmış kitaplar, cüppelerden oluşan Nazianzu Piskoposluğu Manastırları Kütüphanesi, (laik ve dini), halılar yer alıyor.
İşbirliği Mutabakatı, diğerlerinin yanı sıra aşağıdaki ortak eylemleri öngörmektedir:
Merkezde bulunan arşivin yetkili Müdürlüğü tarafından Ulusal Anıtlar Arşivi’ne kaydedilmesi ve belgelenmesi, nesnelerin önleyici bakımı, çalışmaların hazırlanması, üçüncü tarafların katılımı ve katkısıyla süreli sergiler, kültürel etkinlikler, konferanslar ve bilimsel toplantıların ortak düzenlenmesi, eğitim faaliyetleri, bilimsel yayınlar ve halka yönelik formlar ve Koleksiyonların tanıtımına yönelik dijital uygulamalar ve tarihçeleri, Kapadokya’nın kültürel mirasının korunması için kamu bilincini artırmaya yönelik işbirlikleri, sponsorluklar ve bağışlar yoluyla özel sektörün yanı sıra, Avrupa programlarından kaynak aranması, üçüncü taraflarla işbirlikleri, Yunanistan ve uluslararası, bilimsel, araştırma Kapadokya’nın kültürel mirasını tanıtma ortak hedeflerine ulaşmak için yerel kuruluşların yanı sıra kültürel kuruluşlar da yer alıyor.