Yunanistan Haber

Dendias: “Kızılhisar Ülkemizin MEB ve Kıta Sahanlığının Odak Noktasıdır, Aykırı Görüşler Kabul Edilemez”

"Sözleşmenin 121. maddesinin 2. paragrafı, adaların bir kıyı bölgesi, bir bitişik bölge, bir Münhasır Ekonomik Bölge ve bir kıta sahanlığı hakkına sahip olduğunu öngörmektedir. Adaların büyüklüğüne göre de herhangi bir ayrım yapılmıyor."

Savunma Bakanı Nikos Dendias bugün Kızılhisar adasından yine o bildiklerini tekrarladı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, bugün, 13 Eylül Cuma günü, Kızılhisar adasının kurtuluşunun 81. yılını kutlama etkinliklerine hükümeti temsilen katıldı. Bakan Dendias burada yaptığı konuşmasında, “Kastelorizo (Kızılhisar), Megisti (Meis) kompleksinin bir parçası olan takımadaların kıyı adasıdır. Muazzam jeopolitik öneme sahip bir kompleks. Oniki Ada’nın ayrılmaz parçası olan bir kompleks. Ülkemizin Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) ve kıta sahanlığının odak noktasıdır.” İfadelerini kullandı.

Bakan Dendias konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“Aykırı görüşler kabul edilemez”

blank“Türk kıyılarına yakınlığı nedeniyle Oniki Ada’dan ayrılmaya yönelik herhangi bir girişim, uluslararası sözleşmeler ve Lahey içtihatları dışında Kastelorizos’a (Kızılhisar) yönelik herhangi bir izole muamele, yanlış ve kendini çürüten bir iddia teşkil etmektedir.

Ülkemizin Kastellorizo’ya (Kızılhisar) ilişkin pozisyonları nettir, bunlar Birleşmiş Milletler Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi ile tamamen belgelenen pozisyonlardır.

Sözleşmenin 121. maddesinin 2. paragrafı, adaların bir kıyı bölgesi, bir bitişik bölge, bir Münhasır Ekonomik Bölge ve bir kıta sahanlığı hakkına sahip olduğunu öngörmektedir. Adaların büyüklüğüne göre de herhangi bir ayrım yapılmıyor.

Yukarıda açıkça belirtilenlere aykırı görüşler kabul edilemez. Ve Yunanistan’ın, mevcut Anayasası gereği, Deniz Hukuku ile belirlenen vatanımızın haklarını savunması gerekmektedir. Eğer Yunanistan herhangi bir keyfiliğe tolerans gösterirse, o zaman uluslararası deniz hukuku kurallarını şüpheye düşüren hukuki bir paradoks ortaya çıkacak.

Ükemizin Mısır ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasının hem ulusal hem de Avrupa çıkarlarını güçlendirirken, kesinlikle ülkemizin daha geniş bölgedeki egemenlik haklarının altını çiziyor.

Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs’ın (Güney) pozisyonları basit bir nedenden dolayı örtüşüyor, çünkü onlar Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku kurallarına saygı duyuyorlar.

Egemenliğin ve egemenlik haklarının savunulmasına yapılan atıf başka bir ihtiyacı akla getiriyor. Modern ve güçlü bir Silahlı Kuvvetlere ihtiyaç var. “Gündem 2030″ ile vatanımızın tehdit ne olursa olsun egemenliğini ve egemenlik haklarını savunabilmesi, böylece daha geniş bölgede barış ve istikrarın sağlanması için Helenizm tarihinin en güçlü Silahlı Kuvvetlerini yaratıyoruz.

Özgürlük ve bağımsızlığın birbirine karıştığı, karşı karşıya geldiği, otoriterlik ve revizyonizm tarafından tehdit edildiği bir dönemde yaşıyoruz. Özgürlük bize keyfi verilmedi. Bedeliyle, emeğiyle, birliğiyle, tarihi hafızasıyla bunu korumalıyız.”

Savunma Bakanı Dendias’a kızılhisar adası ziyaretinde, Kara Kuvvetleri Komutanı (GES) Korgeneral Georgios Kostidis, ASDEN Komutanı Korgeneral Emmanuil Theodorou ve 95 ADTE Komutanı Korgeneral Emmanuil Haccis eşlik etti.

blank

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu