Yunanistan Haber

Dedeağaç’tan Kuzeye Doğru NATO Yakıt Boru Hattı Ağının Uzatılmasını İmzaladılar

Yunanistan’dan iki hamle birden, Ukraynalı pilotların F-16 uçaklarında eğitimine katkı ve NATO yakıt boru hattı ağının ittifakın doğu kanadına genişletilmesinde Dedeağaç önemli rol üstleniyor.

Yunanistan’dan iki hamle birden, Ukraynalı pilotların F-16 uçaklarında eğitimine katkı ve NATO yakıt boru hattı ağının ittifakın doğu kanadına genişletilmesinde Dedeağaç önemli rol üstleniyor.

Ortadoğu’da alevlenmelerin yaşandığı bir dönemde, Hamas’ın İsrail’e yönelik sürpriz saldırısının ardından NATO Savunma Bakanları Zirvesi, Genel Sekreter Jens Stoltenberg başkanlığında Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleştirildi.

Savunma Bakanı Nikos Dendias, NATO Zirvesi’nin yanı sıra Amerikalı mevkidaşının daveti üzerine Ukraynalı pilotların F-16 uçaklarında eğitimini ilgilendiren “Jet Koalisyonu” ortak girişiminin Bakanlar Toplantısına katıldı. Toplantıya Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky de katıldı.

Hatırlanacağı üzere Yunanistan, Ukrayna Cumhurbaşkanının Yunanistan ziyareti ve Başbakan Kiriakos Miçotakis ile yaptığı temaslarda Ukraynalı pilotların eğitimine yardımcı olma niyetini açıklamıştı.

Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, NATO-Ukrayna Konseyi’nde Nikos Dendias, Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik perspektifini desteklediği belirtiliyor.

Bakan Dendias’ın toplantıda Dedeağaç limanının NATO’nun doğu kanadı açısından stratejik öneminin altını çizdiği ve İsveç’in NATO’ya bir an önce katılması gerektiğine özellikle değinirken, bu hareket güçlü bir birlik ve kararlılık mesajı göndereceğine vurgu yaptığı ifade ediliyor.

blank

Brüksel’deki Zirvenin oturum aralarında Savunma Bakanı Dendias, kendisini savaştaki son gelişmeler hakkında bilgilendiren Ukraynalı mevkidaşı ile de görüştü ve Bakan Dendias’ın yakında Odesa’nın yanı sıra Kiev’i de ziyaret etmesi kararlaştırıldığı belirtiliyor.

Nikos Dendias ayrıca Litvanyalı mevkidaşı Arvydas Anušauskas ile samimi bir görüşme gerçekleştirdi ve Yunanistan ile Litvanya arasındaki ikili savunma işbirliğinin hem ikili bağlamda hem de NATO-Avrupa Birliği bağlamında güçlendirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.

NATO yakıt boru hattı ağının genişletilmesi

blank

Daha önce 4 Nisan 2022 tarihinde BİRLİK Gazetesi’nin belirttiği üzere Dedeağaç bölgesinde bir proje daha hayata geçiriliyor.

Brüksel’de Savunma Bakanı Dendias’ın katıldığı NATO Zirvesinde bir başka önemli olay daha yaşandı. “NATO Yakıt Boru Hattı Ağının İttifakın Doğu Kanadına Genişletilmesine İlişkin Niyet Mektubu” Savunma Bakanı Nikos Dendias, Bulgaristan Savunma Bakanı Todor Tagarev ve Romanya Savunma Bakan Yardımcısı Simona Cojocaru tarafından imzalandı. Mektubun imzalanması, 9/10/2023 tarihinde Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya Başbakanlarının Üçlü Toplantısının hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

Atina’da Savunma Bakanlığı kaynakları, “Bu hamleyle Yunanistan’ın bir enerji merkezi olarak ayak izi güçleniyor ve önemli bir yakıt tedarik merkezine dönüşerek Dedeağaç limanının rolü daha da güçlendiriliyor” vurgusunu yapıyor.

Bu projenin, Yunan topraklarındaki altyapının kullanımını ve bunların Bulgaristan ve Romanya ile bağlantılarını teşvik ettiği için Yunanistan’ın çıkarlarına hizmet eden bir girişim olarak değerlendiriliyor.

Yunan boru hattı sisteminin genişletilmesi ve NATO’nun Doğu Kanadı’ndaki diğer iki ülkeyle bağlantısı, 3 ülkenin NATO çerçevesinde işbirliğine yönelik güçlü siyasi irade mesajı gönderiyor. Aslında bu girişim, NATO’nun Doğu Kanadı’ndaki yakıt tedarik altyapısının dayanıklılığının güçlendirilmesi, İttifakın Caydırıcılık ve Savunma alanındaki ayak izinin yanı sıra, boru hattı ağının Yunan toprakları (Kavala Halkero – Dedeağaç arası) içindeki genişlemesinin yönlendirilmesi ve ara bağlantısının Yunanistan’ı güçlendireceği yönüne katkıda bulunmaktadır.

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Savunma Bakanı Nikos Dendias, “Yunanistan’ın Doğu Makedonya ve özellikle Trakya’nın İttifak Üyesi Ülkeler için bir tedarik merkezi haline gelme tercihi doğrulandı. Dedeağaç limanının NATO’nun doğu kanadı açısından stratejik önemini vurguladım ve güçlü bir birlik ve kararlılık mesajı gönderecek olan İsveç’in İttifak’a hızlı katılımının gerekliliğine değindim.” İfadelerini kullandı.

BİRLİK Gazetesi’nin 4 Nisan 2022 tarihli haberi. 

Amerikalıların Dedeağaç İçin Yeni Planları Var

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu