Yunanistan Haber

“Dedeağaç Balkanlar ve Avrupa İçin Bir Enerji Kapısı Oluşturuyor”

Başbakan Miçotakis Dedeağaç’ta “Bağımsız Doğal Gaz Sistemi” (ASFA) projesinin açılış törenine katıldı.

Başbakan Miçotakis Dedeağaç’ta “Bağımsız Doğal Gaz Sistemi” (ASFA) projesinin açılış törenine katıldı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Yunanistan, Balkanlar ve Kuzey Avrupa için yeni bir enerji kapısı” yorumunu yaptı.

Dedeağaç bölgesine inşa edilecek sıvılaştırılmış doğalgaz terminali projesinin tanıtımı resmi törenle gerçekleştirildi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de hazır bulunduğu törene Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovachevski, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt katıldı.

Ayrıca törene, Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanları Kostas Skrekas, Kalkınma ve Yatırım Bakanı Adonis Georgiadis, Denizcilik Bakanı Giannis Plakiotakis, Makedonya ve Trakya Bakanı Yardımcısı Stavros Kalafatis, Bulgaristan, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’dan Enerji Bakanları ve Büyükelçiler katıldı.

Başbakan yaptığı açılış konuşmasında, “Dedeağaç, Evros, Trakya kendi özel jeopolitik önemlerini haklı çıkarıyor. Hassas bir Yunan köşesinde, hem Balkanlar için hem de Avrupa için harika bir enerji kapısı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Miçotakis özetle şunları dile getirdi:

“Balkanlar için hem de Avrupa için harika bir enerji kapısı oluşturuyor”

blank

“Aleksandrupolis (Dedeağaç) Bağımsız Doğal Gaz Sistemi (ASFA), Yunanistan için, Balkanlar için Güneydoğu Avrupa için yeni bir enerji kapısı, aynı zamanda çifte sinyal yayan bir deniz feneri: Birincisi, bu çok önemli projeyle ve ülkemizde uygulanan diğer projelerle de çok yakında Rus kaynaklarından sağlanan alternatif olarak doğal gazın yerini alacak. Ancak aynı zamanda, ülkelerimizin tamamı Avrupa’nın yeni enerji haritasında yeni ve önemli bir rol üstlenmeye hazır.

Moskova’nın doğal gaz üzerindeki son şantajı, şimdi işbirliğini sadece gerekli kılmakla kalmıyor, aynı zamanda acil olduğunu söyleyebilirim. Yunanistan kendi içlerinde lider, kendi ulusal enerji yeterliliğini çoktan halletti. Ve tabii ki Bulgaristan gibi komşu ülkelere de yardım etmeye istekli.

Bugün burada bulunmanız, Balkanlar’ın sempatisini ve onların Avrupa bağlılığını temsil ediyor. Çünkü artık Yarımadamız, tüm kıtamızın enerji geçişi stratejisinde kendine ait bir yere sahip olabilir. Mevcut durumla birlikte yüzleşmek, sonu gelmeyen rekabetten uzak, verimli ortaklıklar kurmaktır. Ve bu yönde atılan çok önemli bir ilk adım, Aleksandrupolis (Dedeağaç) Bağımsız Doğal Gaz Sistemidir.

Revithusa’daki yeni tesis, kapasitesini 155.000 metreküp Doğal Gaz olarak artıracak ve Dedeağaç’taki terminal ise buna 154.000 metreküp daha ekleyecek.

Bu proje, Yunanistan’ı önemli bir enerji merkezi haline getiren ve yapılmakta olan bir dizi yatırıma eklendi. Bütün bunlar, önümüzdeki 20 ay içinde Yunanistan’ın çok daha yüksek miktarlarda Sıvılaştırılmış Doğal Gaz kabul edebileceği anlamına geliyor. Toplam gazlaştırma kapasitesi 58,5 milyon metreküp olacak.

Başka bir deyişle, bu Yunan LNG istasyonları artık yalnızca ulusal pazarı değil, tabii ki bazı boru hatlarının kapasitesinin yükseltilmesi ve ara bağlantıların eklenmesi ile de Balkanlar’daki (Yunanistan-Bulgaristan, Bulgaristan-Sırbistan, Yunanistan-Kuzey Makedonya) Rus gazı arzının alternatifi olarak önemli bir bölümünün yerini alabilecektir. Ve tabii ki, ekstra miktarlar Bulgaristan ve Romanya üzerinden gönderilebilir, neden Moldova ve Ukrayna pazarlarına gitmesin.

Bu proje, işbirliği yapmaya gönülsüz olan üçüncü ülkeleri atlayan yeni tedarik yolları sağlayarak günümüzün zorluklarına yanıt vermeye mutlak hazır olduğumuzu gösteriyor. Ama aynı zamanda ulusötesi bir arada yaşamanın değerini ve aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarına daha hızlı nüfuz etme hedefimize olan bağlılığımızı da gösteriyor.

Aleksandrupolis (Dedeağaç) bölgesi için, daha geniş Evros bölgesi için son derece önemli bir proje, çünkü sadece yeni işler alanları yarattığı için değil, yerel toplumu güçlendirdiği için, bölgedeki son derece önemli “Evros Deltası” (Meriç Bölgesi Doğal Parkı) habitatını korumaya yönelik önlemlerle çevreyi koruyor.

Ancak bunun ülke çapında bir boyutu da var. Diğer hamlelerimizle birlikte LNG’yi gazlaştırma olasılıklarının 2023’ün sonuna kadar üçe katlanabileceğini düşünmek yeterli. Aleksandrupolis (Dedeağaç), Evros, Trakya kendi özel jeopolitik önemlerini haklı çıkarıyor. Hassas bir Yunan köşesinde, hem Balkanlar için hem de Avrupa için harika bir enerji kapısı oluşturuyor.

O zamanlar (Meriç bölgesi Yunanistan-Türkiye sınırında yaşanan mülteci akımı sorunu) Yunan sınırlarını savunma çabamızda ve aynı zamanda Avrupa sınırlarını savunmamızda Yunanistan’ın yanında yer aldı. Avrupa Konseyi Başkanı Sayın Charles Michel, bugün burada bulunmanız ve tüm Balkan dostlarının mevcudiyeti, bu çok önemli kalkınma projesinin tam olarak Avrupa boyutunu simgelemektedir. Tüm ülkelerimizin ekonomisine de katkı sağlayan bir proje. Önemli jeopolitik ayak izi olan bir proje. Bu kadar hızlı değişen bu dünyada, yaşamı ve uluslararası koşulları ve Ukrayna’nın şiddetli Rus işgalini özel bir jeopolitik öneme sahip hale getiren bir proje. O halde iyi bir başlangıç, ülkelerimizin, halklarımızın iyiliği ve aynı zamanda tüm Avrupa’nın iyiliği için iyi bir devamlılığını diliyorum.”

 

blank

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu