Batı Trakya

Zaman Kaybetmeden Atina’ya Geldiler

Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan’daki seçimlerin sona ermesiyle hiç vakit kaybetmeden Senatör Mike Crapo liderliğinde beş Kongre üyesini Salı sabahı Atina’ya gönderdi.

Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan’daki seçimlerin sona ermesiyle hiç vakit kaybetmeden Senatör Mike Crapo liderliğinde beş Kongre üyesini Salı sabahı Atina’ya gönderdi.

Atina’da Amerikan Büyükelçisi George Tsounis’in de hazır bulunduğu ABD’li Senatör Mike Crapo başkanlığındaki beş kişilik bir heyet, ABD Senatörleri John Thune (R-SD), Mike Lee (R-UT), John Cornyn (R-TX), Russ Fulcher (R-ID) ve ABD Senatosu’nun Azınlık Sekreteri Robert Duncan gibi ABD’li Senatörlerden oluşuyordu.

Heyet üyeleri Yunanistan Savunma Bakanlığı’nda Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme hakkında kaynakların belirttiklerine göre, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un Dedeağaç ABD’li heyete başta Girit SUDA üssü olmak üzere, Andravida, Araksos, Stefanovikio, Larisa ve Dedeağaç bölgeleri hakkında detaylı bilgi ve bu bölgelerin askeri açıdan barındırdığı geniş olanaklar hakkında detaylı bir sunum yaptığı ileri sürülüyor.

Ayrıca ABD’ye ait 6. Filonun da bakım ve onarımının Elevsina tersanelerinde yapılmasına yönelik konunun da ele alındığı, geniş bölge korumasının da denizden ve karadan Yunanistan Özel Kuvvetleri tarafından sağlanması gibi konuların ele alındığı gelen haberler arasında yer alıyor.

Kaynaklara göre, ABD’li heyetin özellikle Dedeağaç limanı ile özellikle ilgilendikleri, askeri boyutunu ve rolünü bilmek istedikleri ileri sürülürken, General Floros’un kendilerine Baltık bölgesinden başlayarak Dedeağaç, Ege ve Girit SUDA üssüne kadar olan haritayı dikkate almalarını, sadece Dedeağaç’ın değil, tüm Yunanistan’ın Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla bölgedeki rolünü ve konumunu iyi anlamaları, analiz etmeleri gerektiğini aktardığı ileri sürülüyor.

Yine aynı kaynaklara göre, Amerika Birleşik Devletlerinin özellikle SUDA-Dedeağaç çizgisinde askeri alanda daha aktif bir işbirliği yapılması konusunda yeni projeler üzerinde çalıştığını, bu vesileyle geçtiğimiz haftalarda CIA Başkanı William Burns’ün de Atina ve Dedeağaç ziyaretlerinin tesadüf olmadığına dikkat çekiliyor.

Son olarak, ABD’ye ait F-35 savaş uçaklarının Yunanistan’a konuşlanmasının hız kazandığını, bu vesileyle de konuşlanacak olan uçakların Yunanistan’a ait F-16 uçakları ile birlikte eğitim tatbikatları yaparak, Yunan pilotların 2028 yılına kadar havada yakıt ikmali ve uçuş-atış ve teknik konularda eğitilmesinin gündemde olduğu ileri sürülüyor.

Ayrıca Kuzey Ege’nin hava savunma sistemi ve erken uyarı radar sistemi ile donatılması da gündemdeki yerini koruyor. Bu nedenle 2023 yılının ABD ve Yunanistan açısından oldukça hareketli geçmesi bekleniyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu