Yunanistan Haber

Yunanistan’ın Sıvılaştırılmış Doğalgaz Planları Suya Düşüyor

“Haftalardır Yunanistan'a tek bir sıvı gaz gemisi yanaşmadı. Ülke Ukrayna'ya gaz bile sağlamak istiyordu. Artık büyük planlar sessizce gömülüyor.”

“Haftalardır Yunanistan’a tek bir sıvı gaz gemisi yanaşmadı. Ülke Ukrayna’ya gaz bile sağlamak istiyordu. Artık büyük planlar sessizce gömülüyor.”

Almanya’da Düsseldorf’un finans gazetesi Handelsblatt, Atina yakınlarında Revithusa adasında bulunan depolama tesisleri ve son bir yılda Dedeağaç’a da milyonlarca evroluk yatırım yapılan Yunanistan’ın sıvılaştırılmış doğalgaz planlarına değinerek okuyucularına yönelik servis ettiği haberde şöyle yazıyor: “Bu iddialı bir plandı. Yunanistan’ın Sıvılaştırılmış Doğalgaz Planları Suya Düşüyor” ifadelerini kullanıyor.

Düsseldorf’un finans gazetesi Handelsblatt haberinde şu ifadeler yer alıyor:

“Yunanistan LNG planlarını durdurdu ve Rus gazına güveniyor”

blank“Haftalardır Yunanistan’a tek bir sıvı gaz gemisi yanaşmadı. Ülke Ukrayna’ya gaz bile sağlamak istiyordu. Artık büyük planlar sessizce gömülüyor.

Sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) ithalatına yönelik bir terminal ağıyla Yunanistan, Güneydoğu Avrupa’da bir doğalgaz tedarik merkezi haline gelmek istiyordu. Tankerlerle taşınan LNG’nin yeniden gazlaştırılıp boru hatlarıyla komşu ülkelere ihraç edileceği beş yeni ünite planlandı. Planlanan terminaller, Yunanistan’ın ihtiyacının dört katı olan 25 milyar metreküp kapasiteye sahip olacaktı. Bu, ülkeyi bölgedeki en önemli enerji merkezi haline getirecekti. Ama şimdi görkemli planlar darbeler maruz kalıyor.

Fakat başlangıçtaki durum çarpıcı biçimde değişti, sıvılaştırılmış doğal gaza olan talep artık çöktü. Ülkenin tek LNG terminali Atina yakınlarındaki Revithusa adasında bulunuyor. 1999’dan beri faaliyet gösteren Revithusa depolama tesisleri 2023’te Yunanistan’ın doğal gaz ithalatının neredeyse %60’ını gerçekleştirdi.

Nisan ayında beş yıldır ilk kez oraya gaz tankeri gitmedi. Şirkete göre Ağustos ayı için de rezervasyon yok. Motor Oil CFO’su Petros Canetakis, “Çevre 2023 gibi erken bir tarihte değişti” dedi. Ve trend devam ediyor. 2024 yılının ilk çeyreğinde Yunanistan’ın Balkan ülkelerine doğalgaz ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 95 azaldı. Yıllardır bekleyen bazı yeni terminal yatırım kararlarının hala beklemede olmasının nedenlerinden biri de bu.

Ancak yeni tesislerin inşa edilmesi ihtimali giderek azalıyor. Doğalgaz piyasası tamamen alt üst oldu. Rus devlet şirketi Gazprom Güneydoğu Avrupa’yı doğal gazla dolduruyor. Ve ülkeler de bundan faydalanmaktan mutlu çünkü Rus boru hattının gazı ABD, Cezayir veya Katar’ınkinden daha ucuz.”

 

blank

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu