Yunanistan Haber

Yunanistan’da 1 Temmuz’dan İtibaren Kahve Acı Olacak, Su İse Tuzlu

Yunanistan’da 1 Temmuz Pazartesi gününden itibaren KDV oranının yüzde 24'e yükselmesi nedeniyle kahve ve değişik tip içeceklerde artış yaşanacak.

Yunanistan’da 1 Temmuz Pazartesi gününden itibaren KDV oranının yüzde 24’e yükselmesi nedeniyle kahve ve değişik tip içeceklerde artış yaşanacak.

Kahvenin yanı sıra kakao, çay ve papatyada da yüzde 13’lük indirimli KDV’nin yalnızca tüketicinin bunları mağazadan teslim alması veya telefonla evine sipariş vermesi (delivery) durumunda geçerli olacağı hatırlatılıyor.

Sektör içinde olan esnaf ve ilgili merciler,

Yunanistan Organize Yemek Hizmetleri İşletmeleri Birliği Genel Müdürü Yiannis Liaros, “neredeyse iki katına çıkan KDV’yi karşılamamız mümkün değil” diyerek, son üç yılda işletme maliyetlerindeki artış nedeniyle girdikleri ağır yük nedeniyle işletmelerin marjlarının tükendiğini belirtti. Hatta yaz sezonunun gelmesi ve turist sayısının artmasıyla birlikte Yunanistan’ın turizm açısından rakip ülkelere göre daha yüksek bir KDV’ye sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Panhelenik Restoranlar ve İlgili Meslekler Federasyonu Başkanı Giorgos Kavvathas ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “kahve fiyatlarında artış olacağı açık, zaten işletme giderleri %42 oranında arttı, tüketiciye ise şu ana kadar sadece %12’si yansıdı. Federasyon olarak Başbakan Kiriakos Miçotakis’e alkollü içecekler hariç tüm yiyecek-içecek hizmetleri için %13’lük tek tip bir KDV oranı talep eden ilgili bir mektup gönderdik.” İfadelerini kullandı.

Tüketicilerin Pazartesi gününden itibaren kafe ve benzeri mekanlarda göreceği artış miktarının ise her işletmenin izleyeceği politikaya göre şekillenmesi bekleniyor. Yani bir işletme KDV’nin artmasıyla gelecek ek ücretin tamamını fiyata yansıtacak mı? veya bunun bir kısmını işletme kendi mi üstlenecek?

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu