
Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinde “Sil Baştan” Neler Değişiyor?
Dendias: "Yeni bir ordu kurmalıyız ve bu orduyu kuracağız." İlk aşamada gönüllülük esasına dayalı 150.000 aktif yedek askerden oluşan bir kuvvet oluşturuluyor.
Dendias: “Yeni bir ordu kurmalıyız ve bu orduyu kuracağız.” İlk aşamada gönüllülük esasına dayalı 150.000 aktif yedek askerden oluşan bir kuvvet oluşturuluyor.
Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, Bakanlar Kurulu’ndan geçen ve Silahlı Kuvvetlerde köklü değişiklikler öngören yasa tasarısını sunarken, “Yeni bir ordu kurmalıyız” vurgusunu yaptı.
Nikos Dendias’ın sunduğu yol haritasına göre, değişiklikler personelin ve Silahlı Kuvvetlerde görev yapan herkesin eğitiminin rasyonelleştirilmesi, modernizasyonu ve yükseltilmesini amaçlıyor.
Savunma Bakanı’nın açıklamalarına göre, yasa tasarısı şunları öngörüyor:
Yeni rütbe sistemi
Yeni Maaş Sistemi, kışlaların birleştirilmesinden elde edilecek tasarruflarla maaş artışları yapılacak.
Yeni kariyer sistemi
Askeri çalışmalar için yeni akademik çerçeve
Askerlik süresinde değişiklikler
Yeni Yedek Sistemi, komando ve paraşütçü yedek birliklerinin oluşturulması da dahil
20-26 yaş arası kadınlar için gönüllü 12 aylık askerlik.
Dendias, yasa tasarısının istişareye açılacağını belirterek, “Hiçbir şey mermere yazılmamıştır” dedi ve “Açık bir diyaloğa hazırız” diye ekledi. Personelin bazı kategorilerinde rol ve yaş açısından bir çelişki olduğunu söyleyerek, mevcut rasyonellik dışı durumlar bulunduğuna dikkat çekti.
Rütbe ve maaş sistemindeki değişiklikler
Yasa tasarısı, Silahlı Kuvvetler personelinin yükselme şeklini değiştirerek, Bakan’ın belirttiği gibi, doğru bir piramit yapısı oluşturmayı hedefliyor.
Nikos Dendias, albay ve dengi rütbedeki subayların sayısının onbaşı sayısından kat kat fazla olmasını örnek gösterdi.
Sayısal dengesizliğin birlikler ve komutanlıklar üzerinde sonuçları olduğunu belirterek, “Üst düzey subaylar için pozisyon tavanı belirleyen yeni bir kariyer sistemine geçiyoruz” dedi.
Yeni organizasyon yapısında 9 farklı rütbe içeren bir rütbe sistemi olacağını açıkladı.
Aynı zamanda, rütbe sistemi maaş sisteminden ayrılıyor: Maaş rütbeyi takip etmiyor. Bakan, “Yeni bir özel maaş sistemi oluşturuyoruz” derken, 20 özel maaş kademesi belirlendiğini belirtti.
Milli Savunma Bakanı Dendias şunları duyurdu:
Sorumluluk Pozisyonu Ödeneğinde Artış, Albay’da %156’ya kadar artıştan Genelkurmay Başkanı’nda %5’e kadar artışa kadar.
Astsubay sınıfı liderliği için sorumluluk ödeneği belirlenmesi.
Komutanlık ödeneği belirlenmesi.
Yeni ücretler açısından şunlar öngörülüyor:
Fırkateyn komutanları ve kaptanları için %52 artış.
Deniz Kuvvetleri gemisinde görevli astsubaylar (Keleustis) için %67 artış.
Fırkateyn mürettebatının maaşlarında %51 artış.
Bakan Dendias, “Tüm personel önemli artışlar alacak” dedi ve bunun ilk aşama olduğunu belirtti. “Bu artışlar, Genel Devlet Muhasebesi tarafından bize verilen paralardan değil,” ilk aşamadaki kışla birleştirmelerinden elde edilen tasarruflardan geldiğini vurguladı. Bakan, “Bu, Yunan kamu sektörü için farklı bir örnektir” diye altını çizdi.
Dendias, “Ek olarak, üçüncü aşamada tasarruflar yeni bir maaş sistemine yol açacak ve umarım bir yıl içinde personele yeni bir maaş artışı sağlama imkanı olur” dedi.
Astsubaylar için, yapılacak değişikliklerin reform olmasaydı alacaklarından daha yüksek maaş ve emekli maaşlarına yol açacağını savundu. Ayrıca, Milli Savunma Bakanlığının on yıllık yeni konut programını birkaç gün içinde sunacağını duyurdu; bu, personel ihtiyaçlarının tamamını karşılayacak ve teçhizat programımızdan finanse edilecek, yeni Yunan devletinin en büyük konut programı olacak. Bakan, “Hedefimiz tektir: her personel atandığında evine sahip olmak için bir anahtara sahip olacak” dedi.
Ertelemelere (Anavoli) fren
Yasa tasarısı, askeri hizmette değişiklikler öngörüyor, çünkü Bakan’ın dediği gibi, “angarya olan askerlikten, yedek askerliğe geçmeliyiz.”
“Hükümet ve ben vatandaş ordusuna inanıyoruz” diyerek, “paralı bir ordu modelini teşvik etmiyoruz” diye belirtti.
Dendias, on binlerce kişinin psikolojik sorunları bahane ettiği bir “fabrika” kurulduğunu ve bunun böyle yürüyemeyeceğini açıkladı.
“Kaçma eğiliminde bir artış var” diye vurguladı ve bu nedenle şunları duyurdu:
Erteleme verme çerçevesi ve yurtdışında ikamet edenler ile askerlik bedeli ödemesi çerçevesi sertleştiriliyor.
Bedelli askerlik için ekonomik sınır değişiyor.
Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu adayı ertelemeleri kaldırılıyor.
Liseden sonra hemen askere giden herkese dokuz aylık askerlik teşviki veriliyor.
Evros (Meriç), Doğu Ege adaları ve ELDYK’ta (Güney Kıbrıs) görev yapanlar için dokuz aylık askerlik öngörülüyor.
Genel ikmal yönetmeliği tamamen değişiyor, böylece Dendias’ın dediği gibi, “tüm birliklerdeki yemek yenilebilir olacak.”
Eğitimde değişiklikler
Milli Savunma Bakanı’na göre, “on kat daha fazla tehditle karşı karşıyayız”, bu nedenle yeni bir eğitim çerçevesi uygulanıyor:
Temel Eğitim: 10 hafta
Özel Eğitim: 4 hafta
Hazırlık Birliklerinde Eğitim: 12 hafta
Bundan sonra, eğitimini tamamlayan asker yedeğe devredilecek. Dendias, “Her askerimiz sadece silahlarla değil, dronlar gibi modern teknolojilerle de eğitilecek” dedi ve “Yeni bir ordu kurmalıyız ve bu orduyu kuracağız” diye belirtti.
Aktif Yedek Kuvvet
İlk aşamada gönüllülük esasına dayalı 150.000 aktif yedek askerden oluşan bir kuvvet oluşturuluyor.
Yedeklik süresi 58’den 65 yaşa uzatılıyor.
Yedeklik ve Ulusal Muhafızların birleştirilmesi.
Rentina (Selanik Kavala Arası) ve Atina Aspropirgos’ta iki komando yedek bölüğünün oluşturulması.